Dvůr Králové nad Labem: Podpora hnízdění ptactva se osvědčila

03.01.2022 8:35 | Tisková zpráva

Již čtyři roky město Dvůr Králové úspěšně podporuje hnízdění ptactva a na různých místech města nechává instalovat nové ptačí budky. V současné době jich je po Dvoře Králové nad Labem v 9 lokalitách rozmístěno celkem 114 – 93 sýkorníků, 9 špačníků, 8 netopýrníků a 4 polobudky pro kalouse.

Dvůr Králové nad Labem: Podpora hnízdění ptactva se osvědčila
Foto: www.dvurkralove.cz - Miluše Peterová
Popisek: Dvůr Králové nad Labem

„Během uplynulých let jsme síť nainstalovaných ptačích budek postupně rozšiřovali, momentálně jsou tak budky umístěny v lokalitách dopravního hřiště, Malého Berlínku, v parku Schulzovy sady, v okolí Podharťského rybníka, na Rašínově náměstí, Wolkerově nábřeží, v lokalitě městského hřbitova, ve Strži a na autobusovém nádraží,“ uvedl starosta Jan Jarolím.

Vždy po skončení hnízdní sezony specializovaná firma budky zkontroluje a vyčistí, zároveň zpracuje zprávu o využití budek. Pravidelně se sleduje také obsazenost a využitelnost jednotlivých typů budek ptáky, savci a blanokřídlým hmyzem. „Těší nás, že téměř všechny nainstalované budky ptáci během roku využívají, zaznamenali jsme hnízdění sýkory koňadry, sýkory modřinky, brhlíka lesního, lejska bělokrkého, rehka zahradního, sýkory uhelníčka, vrabce polního a špačka obecného,“ vyjmenoval hnízdící druhy Milan Šimek, vedoucí odboru životního prostředí na městském úřadě, a pokračoval: „Co se týká špačníků, již třetí hnízdní sezonu po sobě se obsazenost těchto budek drží na 100 %. S ohledem na dosavadní úspěšnost plánujeme tedy pro hnízdní sezonu 2022 další rozšíření sítě budek, zároveň zvažujeme instalaci panelů s informacemi o projektu sítě hnízdních budek.“ Hnízdění ptactva aktivně podporují také Lesy města Dvůr Králové nad Labem, které nechaly na dvou místech nainstalovat přes 200 budek. Již letos v březnu proběhla instalace nových budek v lokalitě naučné stezky nad městskou nemocnicí, kde se nyní nachází celkem 102 budek – 100 sýkorníků, 1 špačník a 1 netopýrník. „Nově nainstalované budky doplňují tu stávající starší síť. Chtěli jsme totiž navýšit počet hnízdních stanovišť, případně ptákům zajistit náhradní stanoviště po kácení nebo prořezávání stromů,“ řekl Petr Kupský, jednatel společnosti Lesy města Dvůr Králové nad Labem. Na podzim bylo dalších 100 ptačích budek rozmístěno v lokalitě Čertových hradů.

Během listopadu provedla specializovaná firma kontrolu budek v lokalitě naučné stezky. „K nejčastěji hnízdícím ptákům zde během roku patřily sýkora modřinka, sýkora koňadra, sýkora uhelníček, sýkora parukářka, brhlík lesní a lejsek bělokrký,“ uvedl Petr Kupský a dodal: „Po kontrole technického stavu byly budky vyčištěny pro opětovné využití v příští sezoně a navráceny do původní pozice, případně byly převěšeny na vhodnější stanoviště.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

22:28 Zlín: Technické služby slaví 30 let. Oslavy začnou v pondělí, na Den Země

Technické služby Zlín s. r. o, obchodní společnost statutárního města Zlína, si letos připomíná třic…