Utrpení ČT v Číně: Štáb hlídali policisté. Prý to bylo zlé

03.01.2022 9:32

Je tu další rok a s ním poněkud netradičně i další olympiáda. Sportovní fanoušci se mohou po loňském zápolení na letních olympijských hrách v Tokiu těšit na klání v zimních sportech v Pekingu. Závody ale diváci většinou uvidí jen v televizi. Čínští komunisté kvůli covidu významně omezili přístup fanoušků na stadiony. Ale nejen to. Česká televize prozradila, že se při pokusu natočit reportáž o blížící se olympiádě musela potýkat s šikanou ze strany komunistických úřadů.

Utrpení ČT v Číně: Štáb hlídali policisté. Prý to bylo zlé
Foto: Pixabay
Popisek: Čína

V roce 2022 se sportovní fandové mohou těšit na další olympijské hry. Po tom, co musely být kvůli pandemii covidu odloženy letní olympijské hry v Tokiu z roku 2020 na rok 2021 nemusí sportovní nadšenci čekat na další sportovní klání pod slavnými pěti kruhy celé dva roky. Olympiáda v Pekingu odstartuje již na počátku února tohoto roku.

Anketa

Počíná si premiér Fiala ve své funkci dobře?

4%
91%
hlasovalo: 29837 lidí

Vláda v nejlidnatější komunistické zemi světa také plánuje zavést proticovidová opatření. V Japonsku hry proběhly bez diváků. V Číně se na tribuny nedostanou zahraniční návštěvníci. Mnoha lidem tak budou muset stačit záběry z televizních kamer.

A tady by mohl nastat problém.

Česká televize informovala, že když chtěla natočit reportáž o blížící se olympiádě, musela se potýkat s šikanou ze strany čínských úřadů.

„V zimním středisku Čchung-li je již připravena olympijská vesnice. Natáčení zázemí, v jiných zemích a před jinými olympiádami naprosto běžné, je zde ale nemožné. Během několika minut zastavil štáb ČT muž v civilu. Aniž by se identifikoval, bránil v práci a zastrašoval čínské spolupracovníky České televize. Uniformovaní policisté přihlíželi zpovzdálí. Jejich vůz štáb sledoval po celou dobu pohybu v Čchung-li. Řidiči nepřetržitě zvonil telefon. Pracovnice místního úřadu propagandy naléhala, aby prozradil, kde štáb je a co dělá,“ popisuje situaci veřejnoprávní televize.

Zpravodajka ČT v Číně Barbora Šámalová také prozradila, že v hotelu, kde pobývá, permanentně hlídkují 3 policisté a sledují štáb, dokud neopustí hranice okresu.

Podobnou zkušenost udělali i zpravodajové s dalších zemí a Mezinárodní olympijský výbor už se obrátil na čínské úřady se žádostí, aby se chovaly vstřícněji. Bude však jen na čínských komunistech, na kolik vezmou prosbu MOV v potaz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…