9. Bukayo Saka (Arsenal)  Bukayo Saka byl už od 15 let členem všech anglických mládežnických reprezentačních výběrů a 31 zápasů už zvládl i v seniorském celku Albionu. Je to typ moderního univerzálního fotbalisty, který může naskočit téměř na všech postech na hřišti. V Arsenalu hraje nejčastěji na pravém křídle, ale umí také operovat na opačné straně hřiště. V prvním celku Gunners debutoval v sezoně 2018/19. V minulém ročníku naskočil do všech 38 utkání v Premier League a zaznamenal 14 gólů a 11 asistencí. V tom současném má na kontě po 11 odehraných zápasech čtyři přesné trefy a stejný počet nahrávek. Saka je výkonnostní stálicí v sestavě Gunners. V každém střetnutí ze sebe dostane to nejlepší. Jeho role v týmu stále roste a pro klub je jednou z velkých nadějí pro budoucnost.
 8. Trent Alexander-Arnold (Liverpool)  Talentovaný Angličan Trent Alexander-Arnold má teprve čtyřiadvacet let, ale už má za sebou sedm sezon v sestavě Liverpoolu. Ještě v teenagerovském věku si odbyl debut v anglické nejvyšší soutěži a nyní je jednou z jejích hvězd. Zahrál si na mistrovství světa v Rusku, vyhrál s Liverpoolem Ligu mistrů i Premier League. Na Anfield Road věří, že z něho jednou vyroste klubová hvězda velikosti Stevena Gerrarda, který je jeho největším vzorem. Alexander-Arnold je jedním z nejkreativnějších defenzivních fotbalistů současnosti. V minulém ligovém ročníku zaznamenal devět gólových asistencí a v tomto ohledu patřil mezi nejlepší obránce v Premier League. V tom současném se trochu trápí a na kontě má jen jednu asistenci. V Liverpoolu jsou si však jeho kvalit dobře vědomi a náležitě je oceňují týdenní částkou ve výši 180 tisíc liber.
 7. Bruno Fernandes (Manchester United)  Manchester United v průběhu sezony 2019/20 zoufale potřeboval zkvalitnit tým a hlavní vysněnou posilou byl portugalský záložník Bruno Fernandes ze Sportingu Lisabon. O jeho přestupu na Old Trafford se mluvilo a psalo několik týdnů, ale k dohodě klubů došlo až těsně před uzávěrkou přestupů. Manchesteru se totiž zdála přestupní částka, kterou požadoval jeho předchozí zaměstnavatel, dost přemrštěná. Nakonec se ale manažeři Benfiky a anglického velkoklubu dohodli a Fernandes se stěhoval z Portugalska za 65 milionů eur. Je kreativním motorem mužstva, v dresu Red Devils odehrál dosud 136 ligových utkání, ve kterých nastřílel 47 gólů.
 6. Mohamed Salah (Liverpool)  Dvakrát v řadě (2017 a 2018) získal egyptský útočník Mohamed Salah cenu pro nejlepšího afrického fotbalistu roku a možná to nebylo naposled, co tuto stále prestižnější individuální trofej získal. Žádnému hráči v historii nejvyšší anglické soutěže se nepodařilo vystřílet si titul nejlepšího kanonýra tak rychle po příchodu do ligy, jako to zvládl egyptský reprezentant v dresu Liverpoolu v sezoně 2017/18. V roce 2019 přivedl Reds k triumfu v Lize mistrů, o rok později po třiceti letech k vítězství v Premier League. Aktuálně jednatřicetiletý útočník zaznamenal během premiérové sezony na ostrovech v dresu Liverpoolu 32 branek, čímž překonal rekord mezi hráči do 26 let, který do té doby drželi Alan Shearer, Cristiano Ronaldo a Luis Suárez s 31 trefami. I proto na Anfield Road neváhali a své superhvězdě už několikrát prodloužili a náležitě vylepšili kontrakt.
10
Fotogalerie

Borci, kterým to „fotbalově“ myslí. Toto je 10 nejtvořivějších hráčů současnosti

Když to někomu „fotbalově“ myslí, ještě to neznamená, že má vysoké IQ. Na hřišti to ovšem může být génius. V historii fotbalu by se našlo dost takových hráčů, kteří na trávníku uměli vymyslet úchvatné věci, ale v civilním životě měli problémy s velkou násobilkou.

Těmi „chytřejšími“ ve fotbalovém světě jsou logicky spíše ofenzivní hráči. To oni mají za úkol přelstít obránce, dostat míč před branku, navázat na sebe protihráče, uvolnit spoluhráče, překvapivě přihrát. Existuje mnoho atributů, které dělají skvělého fotbalistu, ale ti nejlepší z nejlepších mají něco navíc. Nejde jen o skvělou míčovou techniku nebo umění dávat góly, ale o tvořivost – umění vymyslet něco nečekaného.

V následujících kapitolách najdete deset hráčů, kteří toto kritérium splňují – jsou kreativní a přitom mají i výbornou míčovou techniku a dokážou dávat góly. Někteří borci na tomto seznamu už jsou sice za zenitem své vrcholné formy, ale stále mají atributy, které je řadí mezi „nejmazanější“ plejery. Netvrdíme, že jsou to nejlepší ofenzivní fotbalisté na světě, do kategorie „fotbalově nejchytřejší“ však rozhodně patří.

Určitě najdete další, kteří v seznamu chybí, a naopak jiné byste z něho šmahem vyřadili. Je nám jasné, že by takový žebříček poskládal každý jinak, proto budeme rádi za vaše postřehy a příspěvky v diskusi.

Pokračování 2 / 11

10. Conor Gallagher (Chelsea)

Conor Gallagher-Chelsea (2).jpg

Anglický středopolař Conor Gallagher má teprve 23 let, ale prošel už pěknou řádkou klubů. Odchovanec Chelsea, s níž má podepsanou smlouvu do roku 2025, byl v minulých letech na hostování v Charltonu, Swansea, West Bromwichi a v Crystal Palace, kde patřil k pilířům mužstva.

V minulém ročníku už ale patřil k pilířům Blues. Jeho výkony nenechaly chladným ani trenéra anglického národního týmu a Gallaghera už jedenáctkrát pozval do reprezentace. V aktuální ligové sezoně odehrál 12 střetnutí, v nichž zaznamenal čtyři asistence.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 11

9. Bukayo Saka (Arsenal)

Bukayo Saka2.jpg

Bukayo Saka byl už od 15 let členem všech anglických mládežnických reprezentačních výběrů a 31 zápasů už zvládl i v seniorském celku Albionu. Je to typ moderního univerzálního fotbalisty, který může naskočit téměř na všech postech na hřišti. V Arsenalu hraje nejčastěji na pravém křídle, ale umí také operovat na opačné straně hřiště.

V prvním celku Gunners debutoval v sezoně 2018/19. V minulém ročníku naskočil do všech 38 utkání v Premier League a zaznamenal 14 gólů a 11 asistencí. V tom současném má na kontě po 11 odehraných zápasech čtyři přesné trefy a stejný počet nahrávek. Saka je výkonnostní stálicí v sestavě Gunners. V každém střetnutí ze sebe dostane to nejlepší. Jeho role v týmu stále roste a pro klub je jednou z velkých nadějí pro budoucnost.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 11

8. Trent Alexander-Arnold (Liverpool)

Trent Alexander-Arnold1.jpg

Talentovaný Angličan Trent Alexander-Arnold má teprve čtyřiadvacet let, ale už má za sebou sedm sezon v sestavě Liverpoolu. Ještě v teenagerovském věku si odbyl debut v anglické nejvyšší soutěži a nyní je jednou z jejích hvězd. Zahrál si na mistrovství světa v Rusku, vyhrál s Liverpoolem Ligu mistrů i Premier League.

Na Anfield Road věří, že z něho jednou vyroste klubová hvězda velikosti Stevena Gerrarda, který je jeho největším vzorem. Alexander-Arnold je jedním z nejkreativnějších defenzivních fotbalistů současnosti. V minulém ligovém ročníku zaznamenal devět gólových asistencí a v tomto ohledu patřil mezi nejlepší obránce v Premier League. V tom současném se trochu trápí a na kontě má jen jednu asistenci. V Liverpoolu jsou si však jeho kvalit dobře vědomi a náležitě je oceňují týdenní částkou ve výši 180 tisíc liber.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 11

7. Bruno Fernandes (Manchester United)

Bruno Fernandes-Manchester United2.jpg

Manchester United v průběhu sezony 2019/20 zoufale potřeboval zkvalitnit tým a hlavní vysněnou posilou byl portugalský záložník Bruno Fernandes ze Sportingu Lisabon. O jeho přestupu na Old Trafford se mluvilo a psalo několik týdnů, ale k dohodě klubů došlo až těsně před uzávěrkou přestupů. Manchesteru se totiž zdála přestupní částka, kterou požadoval jeho předchozí zaměstnavatel, dost přemrštěná. Nakonec se ale manažeři Benfiky a anglického velkoklubu dohodli a Fernandes se stěhoval z Portugalska za 65 milionů eur. Je kreativním motorem mužstva, v dresu Red Devils odehrál dosud 136 ligových utkání, ve kterých nastřílel 47 gólů.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 11

6. Mohamed Salah (Liverpool)

Mohamed Salah-Liverpool1.jpg

Dvakrát v řadě (2017 a 2018) získal egyptský útočník Mohamed Salah cenu pro nejlepšího afrického fotbalistu roku a možná to nebylo naposled, co tuto stále prestižnější individuální trofej získal. Žádnému hráči v historii nejvyšší anglické soutěže se nepodařilo vystřílet si titul nejlepšího kanonýra tak rychle po příchodu do ligy, jako to zvládl egyptský reprezentant v dresu Liverpoolu v sezoně 2017/18. V roce 2019 přivedl Reds k triumfu v Lize mistrů, o rok později po třiceti letech k vítězství v Premier League.

Aktuálně jednatřicetiletý útočník zaznamenal během premiérové sezony na ostrovech v dresu Liverpoolu 32 branek, čímž překonal rekord mezi hráči do 26 let, který do té doby drželi Alan Shearer, Cristiano Ronaldo a Luis Suárez s 31 trefami. I proto na Anfield Road neváhali a své superhvězdě už několikrát prodloužili a náležitě vylepšili kontrakt.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 11

5. Jack Grealish (Manchester City)

Jack Grealish-Manchester City.jpg

Už v průběhu ročníku 2020/21 bylo jasné, že Aston Villa jen těžko udrží svou hvězdu – útočníka či záložníka Jacka Grealishe. Talentovaný borec s irskými kořeny je odchovancem klubu a měl v něm podepsanou smlouvu do roku 2025, ale o jeho služby se ucházela řada bohatých a slavných konkurentů. Boj o jeho podpis nakonec vyhrál Manchester City, kam přestoupil za sto milionů liber a stal se v tu chvíli nejdražším britským fotbalistou.

Grealish vstřelil v 61 ligových zápasech, do kterých v dresu Manchesteru City v Premier Legue nastoupil, osm branek. Dvakrát už týmu pomohl k anglickému titulu a také k vítězství v Lize mistrů. Je to borec s mocným tahem do šestnáctky, takže si vykoleduje spoustu faulů od protivníků. Umí báječně přihrávat, je technicky na výši, perfektně dokáže udržet balon. Jeho tržní cena je momentálně odhadována na 75 milionů eur.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 11

4. Thomas Müller (Bayern Mnichov)

Thomas Müller1.jpg

Jedním z důvodů, proč Bayern v posledních letech získává jeden mistrovský titul za druhým a proč se mnichovský klub od roku 2013 radoval už dvakrát z triumfu v Lize mistrů, je záložník (či útočník) Thomas Müller, který nemalým dílem přispěl také k titulu německého výběru na mistrovství světa v Brazílii.

Momentálně čtyřiatřicetiletý borec je živoucí legendou Bayernu a jedním z nejosobitějších fotbalistů, kteří se na trávnících objevili v tomto tisíciletí. Je to nesmírně inteligentní hráč, který v aktuálním ročníku Bundesligy zaznamenal v deseti zápasech gól a čtyři asistence.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 9 / 11

3. Neymar (Al Hilal)

Neymar-Al Hilal.jpg

Když v létě roku 2017 zamířil Brazilec Neymar z Barcelony do Paris Saint-Germain, vyrazila přestupová částka dech celému fotbalovému světu. Šlo totiž o více než dvojnásobnou sumu, než kterou o rok dříve zaplatil Manchester United za Paula Pogbu, který stál 105 milionů eur. Za talentovaného kanárka vysolili Pařížané 222 milionů eur.

Neymar se netajil tím, že jde především za penězi, ale pařížskému klubu se bezpochyby jeho angažování vyplatilo. I když ho postupem času omezovaly nejrůznější zdravotní lapálie a nyní je vážně zraněný, pořád jde o excelentního hráče. V 31 letech stále patří k absolutní světové elitě a je jedním z nejtvořivějších fotbalistů současnosti.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 10 / 11

2. Kevin De Bruyne (Manchester City)

Kevin De Bruyne-Manchester City1.jpg

Belgický reprezentant Kevin De Bruyne vyrostl ve velkou fotbalovou osobnost. Dvaatřicetiletý záložník umí být smrtelně nebezpečný pro každou obranu. Dokáže poslat milimetrovou přihrávku spoluhráči, ale díky vytříbené technice se snadno a s lehkostí zvládne prosmýknout mezi beky a míří nekompromisně směrem k brance.

O jeho kreativních schopnostech nejlépe vypovídá fakt, že je už několik sezon nejlepším hráčem v Premier League podle počtu vytvořených šancí na utkání. V uplynulém ročníku byl s 16 asistencemi (opět) suverénně nejlepším nahrávačem v lize. V aktuální sezoně je však s vážným zraněním na marodce.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 11 / 11

1. Lionel Messi (Inter Miami)

Lionel Messi-Miami.jpg

Na tom, že se Barcelona dostala v minulých letech na nadpozemskou úroveň, měl zásluhu především subtilní Argentinec Lionel Messi. O jeho kvalitách svědčí osm Zlatých míčů pro nejlepšího fotbalistu planety, přičemž prestižní cenu vyhrál čtyřikrát v nepřerušené řadě.

Messi zbořil desítky „vousatých rekordů“ nejen ve španělské lize. V Barceloně se radoval z deseti domácích titulů a čtyřikrát vyhrál Ligu mistrů. V létě 2021 dal sice katalánskému velkoklubu sbohem a zamířil do francouzského Paris Saint-Germain, odkud se letos přesunul do Interu Miami, i tak ale stále zůstává jednou z největších současných fotbalových osobností a zřejmě i nejkreativnějším hráčem světa, byť už je jeho kariéra na sestupné křivce.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud