Protože den bude takový, jaký si ho uděláte.

Pomoc nejen s potencí, ale i s demencí. V čem spočívá kouzlo Viagry?

Ilustrační foto: Pexels

Upadání údu i úsudku by mohla do budoucna řešit ta samá modrá pilulka. Tedy pokud za druhý z problémů může Alzheimerova choroba. Naznačují to závěry studie zveřejněné v časopise Nature Aging, které ukazují, že používání Viagry snižuje pravděpodobnost rozvinutí alzheimerovské demence o 69 procent.

Za překvapivým objevem stojí snaha najít další strategie léčby chorob postihujících velké množství lidí. Alzheimerova choroba do roku 2050 postihne téměř 14 milionů Američanů. Vědci proto začali hledat mezi známými léky ty, které by mohly mít přínos i pro problémy, na něž nejsou indikovány a schváleny. V této oblasti pomáhá použití analýzy velkých dat, v nichž se hledají nečekané souvislosti, které nemusí být na první pohled patrné.

Neurodegenerativní onemocnění typu Alzheimerovy nemoci je charakteristické ukládáním špatně svinutých nebo poškozených molekul dvou bílkovin –⁠ beta-amyloidu a tau proteinu. Ty se v mozku ukládají jako vlákna a plaky, způsobují rozpad okolních nervových buněk a vláken, ztratí schopnost výměny informací a dojde k narušení funkce mozku a demenci. Vědci pod vedením Feixionga Chenga se proto mezi 1 600 vytipovanými léky zaměřili na ty, které cílí na oba tyto proteiny najednou.

Ilustrační foto: Pixabay

Potenciál sildenafilu

Jako nejlepší kandidát na lék se ukázala látka jménem sildenafil, u které už bylo v modelech prokázáno, že významně zlepšuje inteligenci a paměť,“ řekl doktor Cheng. Sildenafil se používá na léčbu erektilní disfunkce a na základě analýzy genetických a biologických dat sedmi milionů pacientů byl objeven i vliv na vznik Alzheimerovy choroby. Ti, kteří užívali přípravky se sildenafilem, měli po 6 letech o 69 procent nižší pravděpodobnost výskytu této nemoci. Vedl si velmi dobře také ve srovnání s losartanem, metforminem, diltiazemem a glimepiridem, které jsou všechny brány jako relevantní v klinických studiích léčby Alzheimerovy nemoci.

„Zjistili jsme, že užívání sildenafilu snižuje pravděpodobnost Alzheimerovy choroby u jedinců s onemocněním koronárních tepen, hypertenzí a diabetem 2. typu, což jsou všechno komorbidity významně spojené s rizikem onemocnění, stejně jako u pacientů bez tohoto onemocnění,“ dodal Cheng. Aby se vědci přesvědčili o vlivu sildenafilu na Alzheimerovu chorobu, nechali jej působit na model z kmenových buněk nemocného člověka. Ukázalo se, že látka zvýšila růst mozkových buněk a snížila hyperfosporylaci tau proteinů, což je typický znak nemoci.

Validitu výsledků ještě potvrdí testování na lidech, kteří chorobou trpí, v podobě randomizované klinické studie.

Zdroj: Cleveland Clinic, Medicínské centrum Praha

Související články

Zaručeně zlepší den

Kurz „Revma v klidu“ pomáhá lidem s revmatickým onemocněním

Vědci se chtějí inspirovat mravenci při léčení lidí

Kosmetický paradox. Pochází červená rtěnka z Íránu?

Jak vyzrát na antihmotu? Vědci z CERNu vědí

Inspirativní rozhovor

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

České myšlení se mění, lidé řeší udržitelnost – a to je dobře, říká Cyril Klepek z digitálního odpadového tržitě Cyrkl

Digitální odpadové tržiště pomohlo prodat střešní krytinu, celý most nebo 50 tun pomerančových slupek. Pokud tento projekt ještě neznáte, přečtěte si o něm rozhovor přímo se zakladatelem.

Pozitivní kniha

Inspirace z knihovny: Jak skutečně prožít život? Podnětná kniha pomůže změnit stereotyp

Inspirace z knihovny: Jak skutečně prožít život? Podnětná kniha pomůže změnit stereotyp

Den za dnem žijeme své životy, jak jsme zvyklí. Bohužel někdy musí přijít rána osudu, aby nás…