BK MLADÁ BOLESLAV

Boleslav čeká v Českých Budějovicích zápas s nádechem historie

3. 1. 2022
Autor: Jitka Čechová, Tomáš Kučera (ČB)
M l. B o l. – 4. ledna, kdy se utkají České Budějovice s Mladou Boleslaví, uplyne přesně 85 let a 1 den od prvního ligového zápasu obou těchto soupeřů. Hrálo se tehdy 3. ledna 1937 první kolo nové československé nejvyšší soutěže a právě tohle utkání si HC Motor České Budějovice a BK Mladá Boleslav připomenou v zápase 38. kola. Oba celky nastoupí ve speciálních retro dresech. Zápas startuje v 17:30 a vy ho určitě nezapomeňte sledovat – i proto, že Bruslaři budou sobě i vám chtít spravit chuť.

Motor je v klidném středu, k Bruslařům ale nemá daleko

Motor se po minulé nevydařené sezoně rozhodl obměnit kádr a zacílil hlavně na zkušené hráče. Na jih Čech se přesunuli například Milan Gulaš, Lukáš Pech nebo Michal Vondrka. V průběhu sezony ještě rozšířil počet třicátníků v týmu Jiří Novotný. V brance Motoru poté září další z předsezonních posil, Dominik Hrachovina. Také díky velkému posilování se v letošní sezóně Motor nachází v relativně klidných vodách tabulky. Se ziskem 50 bodů mu patří devátá příčka. Motor navíc relativně překvapil ve svém zatím posledním utkání, které bylo zároveň i posledním zápasem roku 2021, kdy porazil 6:1 pardubické Dynamo a to dokonce na ledě Východočechů.

Před Vánoci přišel další zásah do kádru, s pražskou Spartou si oba celky vyměnily útočníka – Daniel Voženílek nabral směr hlavní město, opačným směrem putoval Zdeněk Doležal. Motor ale táhnou jiní – veteráni Milan Gulaš a Lukáš Pech. Ex-plzeňský kapitán nasázel 12 branek a přidal 18 asistencí, jeho spoluhráč přidal o jednu trefu a čtyři příhry více. Dalším nejproduktivnějším hráčem Jihočechů je Jindřich Abdul, který již za oběma výrazně zaostává (10+11). Mezi třemi tyčemi platí za jedničku již zmiňovaný Dominik Hrachovina, úspěšnost zákroků vytáhl lehce nad devadesát procent.

Početní výhody Motoru se pohybují kolem poloviny extraligového přehledu týmů a podobně je na tom i hra v oslabení. Navíc suma posbíraných trestných minut je téměř nejnižší, ta rozdaných hitů a zblokovaných střel se opět nachází ve středu pomyslné tabulky celé soutěže.

Zápas v duchu retra

3. ledna 1937 bylo velké datum našeho hokeje. Vůbec první zápas se měl hrát už ve 14:30 na slepém rameni Malše v Českých Budějovicích, kam přijeli borci z Mladé Boleslavi. Jenže přišla menší obleva, a tak se utkání muselo odložit na večer téhož dne. Mezitím se tak uskutečnily zápasy Vítkovice – Sparta (1:1) a Tatry – Slavia (2:1).

Českobudějovičtí posléze pod umělým osvětlením vstoupili do utkání skvěle, když se nejlepší střelec týmu Špatný trefil už ve 2. minutě. Stejný hráč zvýšil ve druhé patnáctiminutové třetině na 2:0. A skóre pak 2 minuty před koncem uzavřel Vítězslav Aibl. Boleslav se do zápisu prvního utkání nezapsala.

Boleslavští nakonec prohráli všechny zápasy v této sezoně (celkem jich bylo sedm). V ligové tabulce pochopitelně obsadili poslední místo bez bodového zisku a s pasivním skóre 6:54. Podle tehdejších regulí se přímo nesestupovalo, takže Mladá Boleslav dostala šanci v kvalifikaci, kterou hrály poslední dva týmy z 1. ligy (Boleslav a Slavia) a vítězové divizí. Ligovou příslušnost si Mladoboleslavští zachovali v rozhodujícím „utkání pravdy“ s pražskou Slavií, nad níž zvítězili 1:0 brankou Straky.

Jedna prohra, jedna výhra

Zápas 8. kola Tipsport extraligy se od první třetiny vyvíjel ve prospěch Boleslavi, která využila chyb soupeře a odskočila na rozdíl dvou branek díky gólu Kotaly z přesilovky a gólu Kousala ve vlastím oslabení. Ve druhé třetině oba celky zlepšily disciplínu a nevylučovalo se tak jako v té první. Budějovice probudil třetí gól v jejich síti k aktivitě a sebraly Janu Růžičkovi čisté konto. Na rozdíl tří branek Bruslaři opětovně odskočili zásluhou Ondřeje Najmana. Středočeši měli zápas již pod kontrolou a další branky přidali Jan Dufek a Pavel Pýcha – 6:1.

Na druhý pokus brali vítězství Budějovice. Úvod zápasu ovládli hosté, kteří se již po jedné minutě hry ujali vedení. Domácí dokázali připravit odpověď až v průběhu prostředního dějství (Kousal), jenže hosté se nezalekli a po půlce základní hrací doby si vedení vzali zpět. Ve třetí třetině navíc přidali další dvě trefy. Mladá Boleslav tak odešla z duelu s porážkou 1:4.

Sestavy z posledního zápasu:

HC Motor České Budějovice: Hrachovina – Percy, Bučko, Šenkeřík, Piskáček, Štencel, Vráblík, Remta – Holec, Pech, Gulaš – Abdul, Novotný, Z. Doležal – Vondrka, Ondráček, Valský – Beránek, Hanzl, Karabáček

BK Mladá Boleslav: Krošelj (21. Růžička) – Pýcha, Ševc (C), Šidlík, Pláněk (A), Jánošík, Lintuniemi, Bernad – Pospíšil, Fořt, Šťastný – Kantner, Najman, Kousal – Kelemen, Raška, Claireaux – Eberle, Bičevskis, Stránský (A)