Spojené státy americké jsou zase o krok napřed, pokud jde o lidi s nadváhou a jejich pocity. (Foto: Pxhere)

Organizace bojující proti stigmatům souvisejícím s váhou, More Love, totiž začala po USA distribuovat kartičky, které dávají najevo, aby je lékaři nevážili, pokud to není nutné. Čeho tím chce organizace docílit?

More Love už se nemohla dívat na to, jak některé pacienty zcela bezdůvodně stresují tím, že je váží, i když k tomu nemají důvod. Pro mnohé osoby je totiž tento krok velmi stresující. Proto vznikly kartičky, které tomu mají předcházet.

Prosím, nevažte mě, pokud to není opravdu nezbytné. Jestli potřebujete znát mou váhu, řekněte mi proč a já vám dám svolení,“ stojí na přední straně karty.

Podle zakladatelky společnosti Ginny Jonesové mohou mít zájemci kartičku třebav peněžence nebo v kapse, abysi připomněli, že je v pořádku si automaticky nestoupat na váhu.

„Karty můžete dát zdravotníkům, abyste jim vysvětlili, proč vy nebo vaše dítě nevstupujete na váhu,“ dodala také.

A jak informuje portál The Times, někteří lékaři již tyto kartičky přijali za své a umístili je do svých čekáren a ordinací. Kromě toho je na sociálních sítích sdílí i velké množství lidí, kteří snahu More Love oceňují.

„Jestli pro vás stoupnutí na váhu není problém, je to v pořádku. Žádný problém. Ale spousta lidí to považuje za velmi stresující,“ dodává organizace.

Podotýká také, že stoupnutí si na váhu v ordinaci lékaře bez ohledu na účel návštěvy „je jedním ze způsobů, jak poskytovatelé zdravotní péče udržují váhové stigma“.

„Je důležité naslouchat zdravotníkům a pečlivě zvážit jejich doporučení. Lékařská rada je velmi důležitá, a proto lékařům ohledně svého zdraví důvěřujeme. Vážení před každou prohlídkou však není lékařská rada, ale lékařský rituál. Neříkáme, že se nemáte nikdy vážit, jen říkáme, že je v pořádku zeptat se, proč je to nutné,“ poznamenává společnost.

Zdroj: thetimes.co.uk