Moučnivka (soor, orální kandidóza): vše co potřebujete vědět!

3. ledna 2022 22:16

Moučnivka (soor) je kvasinková infekce dutiny ústní a hltanu, způsobená plísní Candida albicans. Někdy se označuje také pojmem orální nebo orofaryngeální kandidóza.

Obsah článku

  1. Příznaky
    1. Příznaky u kojenců a kojících matek
  2. Kdy navštívit lékaře?
  3. Příčiny
  4. Rizikové faktory
  5. Komplikace
  6. Prevence
  7. Diagnostika
  8. Léčba
  9. Co si z článku odnést?

Kvasinky jsou běžnou součástí ústní mikroflóry, ale někdy může dojít k jejich přerůstání, což se projeví bílým povlakem na sliznicích dutiny ústní a hltanu (faryngu), a to zejména na jazyku nebo vnitřní straně tváří, nicméně neléčená moučnivka se může rozšířit i na tvrdé či měkké patro, na dásně a do oblasti hltanové úžiny (isthmus faucium), kde postihuje například mandle nebo příklopku hrtanovou.

Vzhledem k tomu, že bílý povlak připomíná rozsypanou mouku, označujeme tento typ infekce česky jako moučnivka.

Orální kandidóza se vyskytuje ve všech věkových kategoriích, ale nejvyšší riziko mají novorozenci, malé děti a senioři, osoby se zhoršenou či sníženou imunitou a lidé s některými závažnými chorobami, jako jsou například rakovina nebo AIDS.

Moučnivka ohrožuje také osoby po transplantacích (mají zhoršenou imunitu kvůli dlouhodobému užívání léků na potlačení imunity, jako jsou například kortikosteroidy) a může se vyskytnout u pacientů, kteří užívají některé léky (imunosupresiva, chemoterapeutika nebo antibiotika).

Pro zdravé osoby moučnivka nepředstavuje žádný závažný problém a lze se jí snadno zbavit, ale u osob se zhoršenou či oslabenou imunitou může být léčba velmi obtížná a potíže se často vrací nebo se je nedaří zmírnit.

Příznaky

Mezi hlavní příznaky moučnivky patří:

  • Krémově bílý povlak na jazyku, vnitřních stranách tváří, na patře, mandlích, dásních a/nebo v hrdle. Někdy může mít tento povlak charakter vystouplých hrudkovitých lézí, které připomínají tvaroh. Tyto léze mohou také praskat a krvácet.
  • Zarudnutí sliznic dutiny ústní a hrdla a další nepříjemné obtíže, jako pálení nebo otoky, které způsobují bolesti či nepříjemné pocity při polykání
  • Praskání a zarudnutí ústních koutků
  • Zhoršení vnímání chutí a/nebo nepříjemné pachutě v ústech (například hořkost nebo kovová chuť v ústech)
  • Zarudnutí, podráždění, bolest a otoky dásní, zejména v oblasti pod zubními protézami nebo rovnátky

Neléčená moučnivka se - zejména u imunokompromitovaných osob, jako jsou pacienti po transplantacích, s nádorovým onemocněním nebo lidé s AIDS - může rozšířit do dalších částí trávicího ústrojí, zejména do jícnu a do žaludku, kde může vyvolat infekční ezofagitidu či gastritidu (zánět jícnu a žaludku) a další obtíže, jako jsou bolest při polykání, pocit váznutí sousta (knedlíku) v krku.

Příznaky u kojenců a kojících matek

U norovozenců a kojenců se kromě výše uvedených příznaků mohou objevit také další obtíže, jako jsou nezájem o příjem potravy, podrážděnost nebo plačtivost.

Kojenci navíc mohou kvasinkovou infekci přenést na prsa matky, s čímž jsou spojeny následující obtíže:

  • zvýšená citlivost bradavek, tvorba trhlin, prasklin a zarudnutí bradavek
  • olupující se kůže v okolí bradavek (v oblasti prsních dvorců)
  • bolest prsů a nebo bradavek při kojení

Kdy navštívit lékaře?

Pokud zaznamenáte krémově bílé léze v dutině ústní, vždy navštivte svého praktického lékaře nebo zubaře.

Moučnivka je u zdravých dětí a dospělých osob poměrně vzácná, takže její výskyt z plného zdraví vyžaduje důkladné lékařské vyšetření, aby se odhalilo vyvolávající onemocnění či jiný důvod, proč k přerůstání kvasinek došlo.

Příčiny

Kvasinky jsou normální součástí ústní mikroflóry, podobně jako mnoho baktérií, virů a dalších mikroorganizmů.

U zdravého člověka udržuje imunitní systém neustále rovnováhu mezi "hodnými" a "zlými" mikroorganizmy, které žijí v lidském těle.

Pokud tento ochranný mechanizmus z nějakého důvodu selže, může dojít k přerůstání (přemnožení) kvasinek, což se projeví vznikem moučnivky a dalšími problémy.

Původcem moučnivky je plíseň ze skupiny kvasinek, nejčastěji Candida albicans

Původcem moučnivky je plíseň ze skupiny kvasinek, nejčastěji Candida albicans

Nejčastějším druhem kvasinek, které moučnivku vyvolávají, je Candida albicans.

Rizikové faktory

Následující faktory zvyšují riziko orgální kandidózy:

  • Oslabená imunita: moučnivka nejčastěji postihuje norovozence, kojence a seniory, kteří mají oslabenou imunitu. Mezi onemocnění, která mohou oslabit imunitní systém patří například nádorová onemocnění a jejich léčba (chemoterapie, apod.) nebo AIDS. Zhoršenou imunitu mají také osoby po transplantacích orgánů, které musí dlouhodobě užívat léky na potlačení imunity, aby nedošlo k rejekci (odvržení) transplantovaného orgánu.
  • Diabetes: neléčený nebo nedostatečně kompenzovaný diabetes zvyšuje riziko moučnivky, protože sliny diabetiků obsahují velké množství sacharidů, které podporují přerůstání kvasinek.
  • Vaginální kvasinkové infekce: kvasinky nezpůsobují jen orální kandidózu (moučnivku), ale také například vaginální mykózu. Pokud tímto problémem trpíte během těhotenství, můžete při porodu přenést infekci na novorozence.
  • Některé léky: mezi léky, které narušují rovnováhu mezi mikroorganizmy žijícími v dutině ústní, mimo jiné, patří antibiotika nebo inhalačně i perorálně podávané kortikosteroidy (například Prednison nebo budesonid)
  • Některá onemocnění dutiny ústní: nošení rovnátek nebo zubních protéz a/nebo některá onemocnění, která vyvolávají sucho v ústech, zvyšují riziko orální kandidózy.

Komplikace

Pro zdravé dospělé a děti nepředstavuje kvasinková infekce většinou žádný závažný problém.

Nicméně u osob se zhoršenou imunitou, například z důvodu léčby nádorových onemocnění a/nebo u pacientů s AIDS mohou kvasinky napáchat značné škody.

Neléčená nebo nedostatečně léčená moučnivka může vyvolat závažnou systémovou kvasinkovou infekci.

Pokud má pacient oslabenou imunitu, může se infekce rozšířit také do jícnu a dalších částí těla.

Prevence

Někdy není možné kvasinkové infekci zabránit, ale pokud chcete riziko moučnivky snížit na minimum, dodržujte následující opatření:

  • Po použití inhalátoru s kortikosteroidy či perorálním užití jiných léků, které mohou způsobit moučnivku, si dutinu ústní pečlivě vypláchněte vodou a vyčistěte si zuby
  • Dbejte na správnou ústní hygienu: zuby si čistěte alespoň 2x denně, včetně mezizubních prostor (s pomocí speciálních mezizubních kartáčků či dentální nitě).
  • Péče o zubní protézy a rovnátka: zubní protézy a rovnátka si na noc, pokud je to možné, sundejte. Ujistěte se, že protéza dobře sedí a nezpůsobuje otlaky ani nedráždí dásně. Každý den zubní protézu či rovnátka důkladně čistěte, podle pokynů svého zubního lékaře.
  • Choďte na pravidelné kontroly k zubnímu lékaři: každý člověk by měl chodit na preventivní zubní prohlídky alespoň 2x ročně. Je to obzvlášť důležité zejména u diabetiků a u osob se zubními protézami či rovnátky.
  • Pozor na to, co jíte: snažte se omezit konzumaci potravin s vysokým obsahem sacharidů, které zvyšují riziko přerůstání kvasinek, protože tyto plísně se cukry živí.
  • Udržujte hladinu glukózy v krvi ve zdravém rozmezí a pokud máte diabetes, dodržujte pokyny svého lékaře tak, aby byla zajištěna dobrá kompenzace tohoto onemocnění. Dlouhodobě zvýšená glykémie vede také ke zvýšení obsahu cukrů ve slinách, což rovněž podporuje růst kvasinek v dutině ústní.
  • Pokud máte vaginální kvasinkovou infekci, vyhledejte lékaře a co nejrychleji tento problém vyřešte.
  • Léčba suchosti v ústech: sucho v ústech (xerostomie) zvyšuje riziko moučnivky. Proto je vhodné tento problém vyřešit a snažit se mu předejít. Požádejte o pomoc svého lékaře.

Diagnostika

V diagnostice moučnivky je důležité zejména zjistit vyvolávající příčinu.

I když má orální kandidóza poměrně typický vzhled a často lze tento problém diagnostikovat pouhým pohledem, pro potvrzení diagnózy je důležité mikroskopické vyšetření biopticky odebraného vzorku postižené tkáně, ze kterého lze prokázat přítomnost kvasinek rodu Candida albicans.

Hlavním příznakem moučnivky je bílý povlak na jazyku a dalších sliznicích dutiny ústní. Někdy může mít až charakter drobných nodulů či hrudek, které připomínají tvaroh.

Hlavním příznakem moučnivky je bílý povlak na jazyku a dalších sliznicích dutiny ústní. Někdy může mít až charakter drobných nodulů či hrudek, které připomínají tvaroh.

V případě podezření, že se infekce rozšířila až do jícnu či žaludku, může lékař doporučit endoskopické vyšetření (gastrofibroskopie).

Nedílnou součástí pátrání po vyvolávající příčině moučnivky je laboratorní vyšetření krve, ze kterého lze zjistit například známky zánětu, hladinu glukózy v krvi, zhodnotit funkci jater, ledvin a štítné žlázy, apod.

Léčba

Cílem léčby moučnivky je zastavit rychlé šíření infekce.

Způsob léčby závisí na věku pacienta, na jeho celkovém zdravotním stavu a také na vyvolávající příčině.

V léčbě moučnivky se využívají léky proti plísním (antimykotika), která lze aplikovat topicky (krémy, gely, masti, vodné roztoky, apod.) nebo se užívají perorálně či intravenózně.

Pokud je příčinou problému nedostatečná hygiena rovnátek nebo zubních protéz, je nutné je vyčistit a naučit se o ně správně pečovat.

V případě, že moučnivku přenese na kojící maminku kojenec, je nutná léčba kojence i matky.

Kromě antimykotik může lékař mamince doporučit používat speciální vložky do podprsenky, aby se zabránilo šíření infekce třením z oděvů.

Můžete vyzkoušet také výplach či kloktání slanou vodou.

Slaný nálev si připravíte rozpuštěním poloviny polévkové lžíce (zhruba 2,5 g) soli ve 250 ml vlažné vody.

Tímto roztokem si můžete ústa několikrát denně vyplachovat.

Po vypláchnutí či vykloktání roztok vyplivněte a nepolykejte ho!

Dbejte také na správnou hygienu dutiny ústní a péči o rovnátka či zubní protézu.

Co si z článku odnést?

Moučnivka (soor) je označení pro kvasinkovou infekci dutiny ústní (orální kandidózu).

Tento problém nejčastěji postihuje kojence, seniory a osoby se sníženou nebo zhoršenou imunitou, které se léčí se závažným onemocněním (AIDS, rakovina, diabetes).

Kandidóza může být také nežádoucím účinkem některých léků.

Její léčba spočívá zejména v užívání antimykotik (léků proti plísním).

Pomohl Vám tento článek? Chcete nás podpořit, abychom mohli psát více podobných článků?
Sdílet článek
Autor: MUDr. Michal Vilímovský
Vzdělání: lékař
Použité zdroje:

Mayoclinic.org

Zdroje obrázků:

Canva.com

Článek naposled aktualizován: 3. ledna 2022 22:16
Datum příští revize: 3. ledna 2024 22:16
K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti využíváme cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace