Zobrazit menu
MENU
Magazín o dávné a ještě dávnější historii

V obležení Indiánů: První obyvatelé Jamestownu museli sníst i svoje kožené boty

4.1.2022, 09:21 > Novověk > Amerika

Píše se rok 1607, kdy na pobřeží dnešní Virginie připlouvá loď stovky osadníků, kteří se rozhodli vybudovat první základnu na novém kontinentu. Úkol to byl, jak se později ukázalo, více než těžký. Jaké problémy musela řešit výprava anglických dobrodruhů, rozhodnutá zkrotit Nový svět?


Výprava nebyla ničím jiným než podnikatelským plánem, uskutečněným soukromou společností The Virginia Company, která měla zálusk na nalezení ložisek zlata, stříbra a také na vybudování uzlu pro obchodní lodě.


Moderní rekonstrukce vylodění kolonizátorů.
Moderní rekonstrukce vylodění kolonizátorů. , U.S. Navy Mass Communication Specialist Seaman Matthew Bookwalter, Public domain


Průzkum okolí ukázal novým osadníkům ideální místo na založení kolonie, jejž bylo ze tří stran kryto hlubokou vodou a leželo dostatečně daleko od pobřeží. Vznikající osada dostala jméno Jamestown, podle tehdejšího anglického krále Jamese I. Ještě v červnu stejného roku vybudovala skupina kolonii, sestávající z trojúhelníkového tvaru, obklopeného dřevěnou palisádou, chráněnou děly. Samotný vnitřek pevnosti obsahoval skladiště, malý kostel a několik domků.

Problémový život v kolonii

Netrvalo dlouho a nový život si začal vybírat svou daň. Prvním vážným problémem v osadě se stalo propuknutí mnoha nemocí, částečně zapříčiněných znečištěnými zdroji vody. V počátečních letech si propukající nemoci postupem času vyžádaly mnoho životů v kolonii. Druhý problém se objevil také velmi brzy – nedostatek potravin pro uživení kolonie.

Trable s nedostatkem jídla mají zajímavou zápletku, jelikož byly zpočátku napraveny jevem, který se později stal dalším velkým problémem. Tím jevem byli indiáni kmene Powhatan, se kterými kolonisté navázali zpočátku přátelské vztahy, tudíž indiáni pomáhali Angličanům překonat jejich hladomor četnými dary (částečně i obchodem). Nebýt této pomoci, osada by v počátcích zajisté úplně vymřela.


Lokace tehdejší kolonie.
Lokace tehdejší kolonie. , Aude, CC BY-SA 3.0


Po překonání prvotních problémů a ustálení základních potřeb kolonie (osada byla nadále potravinově závislá na indiánech) začal vzrůstat počet jejích nových obyvatel. Zde dochází logicky k prvním střetům s indiány, jelikož stoupá náročnost surovin i odvaha osadníků zkoumat stále větší území. Dobrodruhové začínají kácet okolní lesy a obsazovat naleziště zlata i stříbra, přičemž stále více zasahují do života kmene Powhatanů.

Právě v těchto dobách indiánům došla trpělivost a zastavili dodávky jídla, za účelem vyhladovění Jamestownu. Zároveň úspěšně zabíjeli osadníky, kteří se pokoušeli v okolí pevnosti lovit zvěř. Nyní byla pevnost v podstatě v obležení a nebyl způsob, jak získat potraviny. Hladomor zašel tak daleko, že zoufalí obyvatelé Jamestownu jedli kožené boty, opasky a další součásti výstroje, a dokonce se uchylovali i ke kanibalismu. Toto období se odehrávalo v zimě na přelomu let 1609 až 1610 a skončilo připlutím dvou lodí s novými osadníky a zásobami.

Hrdina, nebo brutální násilník? Hernán Cortés a jeho krvavé tažení na Tenochtitlán

Hrdina, nebo brutální násilník? Hernán Cortés a jeho krvavé tažení na Tenochtitlán

Ve své době byl španělský dobyvatel Hernán Cortés považován za hrdinu, který dokázal ve jménu křesťanského boha vyvrátit velkou pohanskou říši. Dnes je na něj nahlíženo spíše jako na brutálního, násilnického vů... celý článek


Vidina lepších časů

Posílená kolonie po nějaký čas vedla šarvátky s kmenem Powhatanů, během čehož se kolonii zadařilo uzavřít dohodu s kmenem Patawomecků, díky nemuž se zadařilo Angličanům unést dceru náčelníka Powhatanů. Dcera, jež se jmenovala Pocahontas, rychle přilnula ke svému novému domovu, a dokonce konvertovala ke křesťanství a vdala se za Angličana Johna Rolfa. Toto manželství uzavřelo (dočasný) mír mezi dvěma válčícími stranami.


Dnešní pozůstatky kolonie Jamestown.
Dnešní pozůstatky kolonie Jamestown. , Ken Lund from Reno, Nevada, USA, CC BY-SA 2.0


Pod ochranou příměří a pravidelného přílivu zásob i nových obyvatel začala osada vzkvétat a přinášet bohatství jejím majitelům v Anglii. Vzkvétání se samozřejmě neobešlo bez pozdějších konfliktů s okolními kmeny (po krátkém míru i s Powhatany), avšak již nikdy nebyla osada dovedena tak blízko úplnému zničení, jako v počátečních letech.


Zdroj: history.com, nps.gov, britannica.com, historyisfun.org
Autor: Jan Kovanda
Štítky:
Vstoupit do diskuze ()

Líbil se Vám článek? Sledujte nás
Přidat na Seznam.cz



Mohlo by vás zajímat

Světoznámá pevnost Tower of London. Div, který ovládal historii Světoznámá pevnost Tower of London. Div, který ovládal historii
První vikingská výprava plná krve. V klášteře Lindisfarne nezůstal jediný živý mnich První vikingská výprava plná krve. V klášteře Lindisfarne nezůstal jediný živý mnich


Prosím, vypněte si blokování reklam na této stránce.

Pouze díky reklamě Vám můžeme přinášet zajímavé články jako tento


Zavřít