Rady a tipyVitamínyZdraví

Co se vyplatí nakoupit na farmářských trzích a proč? 1. díl

Nákup čerstvých potravin má vždy výhodu oproti těm konzervovaným. Je tu řada přirozených a daleko výživnějších látek, než v polotovarech. V těch naleznete akorát spoustu éček, umělých aromat a konzervantů.

Farmářské produkty tak zřejmě nemají konkurenci, co se týče čerstvosti. Ani v supermarketech s ovocem a zeleninou nenaleznete vždy to nejlepší. Prodejem farmářských produktů podpoříte naší ekonomiku a překvapí vás mimo jiné i další nesporné výhody.

Na jaké suroviny se při koupi zaměřit?

Vejce

Vejce přímo od chovatele jsou top. I když jsou obvykle dražší, než ty, co naleznete v obchodech, jsou o dost chutnější. Napovídá o tom i jejich nádherně žlutá barva.

Je tak větší pravděpodobnost, že od slepic z volného chovu a výběhu, získáte více vitamínů, např. A, D, E a omega-3 mastných kyselin (přesto vlastní méně nasycených tuků).

Chřest

Víte o tom, že většina této delikatesy se dováží z Peru? Jedná se o vůbec největší zemědělské a současně exportní místo. Chemikálie, které souvisí s postřikem, zkracují trvanlivost zeleniny.

Rozhodně je tak lepší, koupit chřest z farmářského trhu. Jeho chuť je velice rozdílná – daleko chutnější, než z obchodu.

Koření a bylinky

Je to celkem překvapující, že lidé raději nakupují koření a bylinky v supermarketech. Není totiž nad sílu čerstvých bylinek a koření z farmy. Je tu navíc rozmanitější výběr, co se týče cizokrajného původu koření i bylinek. Kdo nemá vlastní zahrádku, těžko si vypěstuje šalvěj, tymián, mátu, chilli papričky nebo skořici.

Kumquaty

Možná jste ještě nikdy neokusili tyto lahodné citrusové plody. Nutno podotknout, že je to skvělá svačinka plná výživných látek.

Jsou nabité živinami, dokonce větším množstvím, než mandarinky. Tak se do nich s chutí zakousněte. Je tu hodně vlákniny, vápníku a vitamínu C.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay.com

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Zdroj náhledového obrázku: Depositphotos

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button