Omega: Gyöngyhajú lány

V historii rockové hudby najdeme mnoho příkladů, kdy se skupina stala populární pouze díky své jediné skladbě. To je případ i maďarské skupiny Omega.

Tu píseň složil budapešťský klavírista Gabor Presser, text napsala Anna Adamis. V roce 1969 ji natočila maďarská skupina Omega, které byl Gabor Presser tehdy členem. Její název je Gyöngyhajú lány, v překladu se jmenuje Perlovlasá dívka. Stala se největším hitem skupiny Omega. Zaujala i německou hardrockovou kapelu Scorpiens, která ji nahrála pod názvem White Dove, Bílá holubička. Ta má pod svá křídla schovat naději, která nikdy neumře.

U nás píseň Gyöngyhajú lány nazpíval Aleš Brichta, který se sice při jejím textování názvem Dívka s perlami ve vlasech přidržel originálu, ale to je všechno, jeho text je o něčem úplně jiném.

Originál skupiny Omega je o perlovlasé dívce. Ta se na zemi zjevila, když se jednou Slunce unavilo tak, že usnulo. Perlovlasá dívka přinesla světlo a zase se vrátila domů. Píseň nazpíval János Kóbor, který svoji pěveckou kariéru spojil pouze se skupinou Omega, byl pouze jejím frontmanem, nikdy nic nenazpíval sólově. Svůj diplom stavebního inženýra nikdy nepotřeboval, ve své původní profesi nikdy nepracoval. Stal se legendou maďarského rocku. V prosinci 2021 ve svých 78 letech zemřel jako neočkovaný na komplikace spojené s virovým onemocněním covid-19.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.