Na hlavním vlakovém nádraží v Plzni začíná přesun pokladen do horní haly

4. leden 2022 17:41, aktualizováno

Rekonstrukce památkově chráněné výpravní budovy na plzeňském hlavním nádraží vstupuje do další fáze. Práce začaly už loni v květnu. Nově ale musí cestující počítat s řadou změn a omezení. První zaznamenají už během dnešní noci. Od začátku příštího týdne se pak spodní hala zcela uzavře.

Uzavírání spodní haly a většina změn se bude provádět přes noc, aby byl dopad pro cestující minimální. „Jako první se budou do horní haly stěhovat v úterý večer vnitrostátní pokladny. Přemístění mezinárodních pokladen se uskuteční z 5. na 6. ledna a nakonec se budou přemisťovat i odjezdové a příjezdové tabule, to bude z 6. na 7. ledna,“ uvedla mluvčí Správy železnic Radka Pistoriusová s tím, že v době stěhování a prvních dnů v novém režimu Správa železnic zajistila koordinátory pro případné navádění cestujících.

Od pondělí 10. ledna bude spodní hala kompletně uzavřena, zůstane v ní pouze koridor k výtahu. „Veškeré služby včetně veřejných toalet budou cestujícím k dispozici v horní hale. Celé nádraží osadíme provizorním orientačním systémem tak, aby cestující věděli ze všech vstupů, ze kterých přijdou, jak se dostanou do horní haly a co tam najdou,“ doplnila Radka Pistoriusová.

Po uzavření, projde spodní hala kompletní rekonstrukcí. „Budou se dělat nové podlahy, omítky, nově se instalují eskalátory, výtahy, osvětlení, informační a orientační systém. Rovněž dojde k úpravě komerčních jednotek a pokladen. Součástí oprav bude i výměna veškerých rozvodů a technologií. A dojde i na úpravy zázemí pro zaměstnance,“ popsala Radka Pistoriusová. Výpravní budova nádraží z roku 1908 současně dostane i novou střechu a fasádu

Pokud vše půjde podle plánu, měla by rekonstrukce Hlavního vlakového nádraží skončit do konce roku 2023.

autoři: Veronika Krátká , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio