Sparta, Motor i Verva předvedly obraty! Mistr padl, Zlín dotahuje Kladno

Foto: Jan Beneš, hcsparta.cz

První kompletní kolo Tipsport extraligy roku 2022 nabídlo nesmírně zajímavé zápasy. Derby zvládly Vítkovice, které porazily Třinec 5:2, úspěšné byly i Pardubice a zazářily také České Budějovice v retro duelu. A co další výsledky 38. kola?

Kometa ztratila vedení, po obratu slaví Sparta

Pražané v minulém utkání nadělili Mladé Boleslavi debakl 7:0. Do třaskavého boje proti Kometě ale vstoupili hodně špatně. Brno se dvakrát prosadilo už v první třetině. Poprvé se Sparta trefila až v 54. minutě, brněnský brankář Matej Tomek ale držel naděje svého týmu několika povedenými zákroky.

Ale nestačil na všechny střely: v poslední minutě srovnal Erik Thorell a v nastavené pětiminutovce bleskově rozhodl Michal Řepík.

Josef Jandač (trenér Sparty): „První třetina byla špatná. Další dvě mužstvo bojovalo a šlo si za tím. Myslím si, že jsme vyrovnali zaslouženě a měli jsme i další šance. Brno však hrálo urputně, první třetinu bylo aktivní, zatímco my si s tím nevěděli rady. Dobře bránilo, dlouho jsme se nemohli prosadit a v závěru nám to vyšlo. V prodloužení to kluci dobře sehráli a Řepa to skvěle trefil.“

Jiří Kalous (trenér Brna): „Ztratili jsme další dva body, což je velká škoda, protože si myslím, že jsme si mohli všechny tři odvézt.“

HC SPARTA PRAHA – HC KOMETA BRNO 3:2 po prodloužení (0:2, 0:0, 2:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 54. A. Polášek (Buchtele, D. Voženílek), 60. E. Thorell (M. Řepík, R. Horák), 61. M. Řepík (R. Horák, Sobotka) – 10. P. Mueller (Zaťovič), 15. Zaťovič (P. Holík, P. Mueller).
Rozhodčí: Hradil, Šindel – Lhotský, Svoboda. 
Vyloučení: 3:4.
Bez využití.
Střely na branku: 30:25.
Diváci: 1000.
Nejlepší hráči: Adam Polášek – Matej Tomek.
HC Sparta Praha: Salák – Moravčík, T. Pavelka, A. Polášek, Mikliš, Tomáš Dvořák – Buchtele, Sobotka, Chlapík – E. Thorell, R. Horák, M. Řepík – D. Kaše, D. Voženílek, M. Forman – J. Strnad, Vitouch, Dvořáček – T. Jandus. Trenéři: Jandač, Hořava, J. Hlinka a Hamara.
HC Kometa Brno: Tomek – Ďaloga, Bartejs, Kučeřík, R. Holland, Gulaši, Tansey, Roth – Zaťovič, P. Holík, P. Mueller – Šik, Krištof, L. Horký – R. Pavlík, Süss, Vincour – Dočekal, Ostřížek, T. Šoustal. Trenéři: Kalous, Horáček a Zábranský.

Zlín a Kladno už dělí jen tři body!

V boji o přežití dělilo dva nejhorší celky extraligy jen šest bodů. Kladno vyslalo do důležitého utkání proti Zlínu i hvězdného majitele Jaromíra Jágra, do sestavy se vrátil i Martin Kehar a Jiří Ticháček.

Tomáš Plekanec vyrovnával ve 24. minutě na 1:1 a na začátku třetí třetiny to pro Kladno vypadalo nadějně.

Martin Novotný byl vyloučen na pět minut plus do konce utkání, ale domácí tohle nevyužili. A soupeř pak trestal. Jakub Ferenc pálil přesně a na něj navázal ještě Štěpán Fryšara.

Berani se tak dostali na rozdíl pouhých tří bodů za Rytíře. Rozhodně tak mají stále šanci, aby se vyhnuli přímému sestupu...

Jiří Burger (asistent trenér Kladna): „Pro nás byl zápas velkým zklamáním. První třetina byla z naší strany hodně špatná. Ve druhé jsme se hodně zlepšili a byla škoda, že jsme ze šancí nedali víc gólů. Ve třetí třetině jsme dostali pětiminutovou přesilovku, nedali jsme gól a udělali jsme faul. Potom jsme měli ještě jednu dvouminutovou přesilovku a zase jsme se neprosadili. Pak přišla jedna chybička v naší třetině a Zlínu se povedlo dát vítězný gól."

Luboš Jenáček (trenér Zlína): „Vstoupili jsme do utkání dobře, prvních sedm až osm minut nám šly dobře nohy. Poté se hra srovnala, Kladno si vytvořilo ve druhé třetině místy až drtivý tlak, ale hodně nás podržel brankář Libor Kašík. Pomohla nám velká obětavost hráčů a štěstí na naší straně. Dalším zlomovým momentem bylo pětiminutové oslabení, naštěstí pro nás soupeř udělal faul a oslabení se smrsklo na tři minuty. Podařilo se nám ubránit se štěstím proti silné sestavě Kladna. Do třetí třetiny jsme vstoupili do závěru již lépe, ubráněné oslabení nám dodalo síly. Přišel vítězný gól, odražený kotouč a Kuba Ferenc to krásně trefil. Přidali jsme ještě jeden gól. Jsme spokojeni, že jsme zápas zvládli, neboť se hrálo o pomyslných šest bodů. Pokud bychom prohráli a měli jsme manko devíti bodů, už by byla naše situace kritická."

RYTÍŘI KLADNO – PSG BERANI ZLÍN 1:3 (0:1, 1:0, 0:2)

Branky a nahrávky: 24. Plekanec (Baránek, Jágr) – 17. Zabusovs (R. Veselý), 56. Ferenc, 57. Fryšara (Okál).
Rozhodčí: Jeřábek, Mrkva – Frodl, Komárek.
Vyloučení: 4:4, navíc Novotný 5 minut plus do konce utkání.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 37:29.
Diváci: 1000.
Nejlepší hráči: Marek Baránek – Jakub Ferenc.
Rytíři Kladno: Bow (8.–9. Stahl) – Funk, Kehar, K. Wood, Ticháček, J. Suchánek, Baránek – Hlava, Plekanec, A. Kubík – Jágr, Filip, Pytlík – M. Beran, Zikmund, Melka – Kristo, M. Indrák, Routa. Trenéři: Čermák, Burger, Paul a Kregl.
PSG Berani Zlín: Kašík – Gazda, M. Novotný, O. Němec, Suhrada, Ferenc, Žižka, T. Hanousek – Mallet, Honejsek, Kubiš – Michasjonok, Hejcman, Okál – O. Flynn, R. Veselý, Zabusovs – Fryšara, P. Sedláček, Karafiát. Trenéři: Jenáček, Rob a M. Hamrlík.

Hanáci porazili Liberec počtvrté v řadě

Na Tygry na Hané umí: naposled pod Ještědem uspěla Mora 6:4. V dnešním kole opět začala dobře, vedla 1:0 a poté 3:1.

Ovšem Liberec se nevzdal: v poslední dvacetiminutovce srovnal na 3:3. Obrat ale dokonán nebyl, v prodloužení to vzal na sebe David Krejčí, který se z bezprostřední blízkosti nemýlil.

Olomouc tak po dvou porážkách zabrala a urvala výhru.

Jiří Kudrna (asistent trenéra Liberce): „Věděli jsme, že nás čeká těžký a urputný soupeř. Chtěli jsme do utkání vstoupit co nejlépe. Myslím si, že se nám to povedlo, ale bohužel jsme dostali první gól. Ten nás opařil. Od druhé třetiny jsme chtěli zvýšit tlak do brány. To se nám dařilo, jenže jsme hned po vyrovnávací brance znovu dvakrát inkasovali. Před třetí částí jsme si řekli, že šance přijdou a že se můžeme do duelu vrátit. Tým si za tím šel, střídačka žila. Zaslouženě jsme prorazili olomoucký obranný val, ale k naší smůle jsme si nevybojovali ten druhý bod."

Jan Tomajko (trenér Olomouce): „Viděli jsme poslední zápasy Liberce, takže jsme čekali těžký zápas. To se potvrdilo, měli jsme obrovský problém se soupeřovým napadáním. Ale nějak jsme si s tím poradili a dali první gól. V druhé třetině jsme sice byli pod tlakem a Tygři vyrovnali, ale my jsme pak odskočili na dvě branky. Mrzí nás výpadek z třetí třetiny, protože jsme si odsud mohli odvézt tři body."

BÍLÍ TYGŘI LIBEREC – HC OLOMOUC 3:4 po prodloužení (0:1, 1:2, 2:0 - 0:1)

Branky a nahrávky:  27. P. Jelínek (Melancon, Klapka), 53. Klapka (J. Vlach, Melancon), 54. Filippi (Birner) – 11. Švrček (Burian, Bambula), 35. Navrátil (Olesz), 35. Nahodil (J. Káňa), 64. David Krejčí (J. Káňa).
Rozhodčí: Šír, Svoboda – Ledere, Ganger.
Vyloučení: 1:1.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 30:28.
Diváci: 1000.
Nejlepší hráči: Adam Klapka – Jan Švrček.
Bílí Tygři Liberec: Kváča – Vitásek, Štibingr, M. Rosandić, M. Ivan, Derner, Melancon, Aubrecht – Birner, Filippi, Faško-Rudáš – Ordoš, Gríger, M. Zachar – J. Vlach, P. Jelínek, Klapka – Rychlovský, A. Najman, J. Šír. Trenéři: P. Augusta a Jiří Kudrna.
HC Olomouc: Konrád – Ondrušek, T. Černý, Švrček, A. Rutar, Řezníček, Škůrek – J. Káňa, David Krejčí, V. Tomeček – Kusko, J. Knotek, Klimek – Olesz, Navrátil, Bambula – Burian, Nahodil, Michal Kunc. Trenéři: Moták a Tomajko.

Z 1:3 na 4:3! Verva uspěla po prodloužení

Domácí Litvínov doma zaostával už 1:3, ale nakonec duel otočil!

Nejprve snížil Matěj Chalupa a ve třetí třetině srovnal Matúš Sukeľ. V prodloužení rozhodl Andrej Kudrna a Verva tak porazila čtvrtý celek tabulky.

HC VERVA LITVÍNOV – HC ŠKODA PLZEŇ 4:3 po prodloužení (1:1, 1:2, 1:0 - 1:0)

Branky a nahrávky: 13. Irving (V. Hübl), 30. M. Chalupa, 44. Sukeľ (D. Kolář, M. Chalupa), 62. Kudrna (D. Kolář) – 5. F. Suchý (J. Dufek, Mertl), 25. M. Lang (Mertl, Kvasnička), 26. Kodýtek (Bulíř, J. Kindl).
Rozhodčí: Úlehla, Pražák – Ondráček, Šimánek.
Vyloučení: 3:5.
Využití: 1:0.
Střely na branku: 42:33.
Diváci: 1000.
Nejlepší hráči: Matúš Sukeľ – Michal Bulíř.
HC VERVA Litvínov: Godla – D. Kolář, Irving, Balinskis, Strejček, Demel, Stříteský, Hrbas – P. Straka, Estephan, M. Havelka – Kudrna, V. Hübl, F. Lukeš – M. Chalupa, Sukeľ, Jarůšek – Zygmunt, Fronk, P. Svoboda. Trenéři: Růžička a V. Sýkora.
HC Škoda Plzeň: Pavlát – L. Kaňák, Čerešňák, Graňák, Budík, V. Lang, J. Kindl, Kvasnička – Dzierkals, Mertl, M. Lang – F. Suchý, Bulíř, J. Dufek – Blomstrand, Kodýtek, Schleiss – M. Marcel, G. Thorell, P. Musil. Trenéři: Baďouček, Říha a Vlasák.

Dynamo po konci Nakládala otočilo derby

Už bez kapitána Jakuba Nakládala se musely obejít Pardubice v derby proti Hradci. A to nebylo vše: kvůli nemoci nemohli hrát ani další čtyři útočníci – David Cienciala (druhý nejproduktivnější hráč týmu), Adam Musil, Marek Hecl a Patrik Poulíček.

Novým kapitánem byl jmenován Jan Kolář. Dominik Frodl se vrátil po nemoci do branky a mohl slavit. Oslabené Dynamo si došlo pro důležité vítězství a poprvé v sezoně porazilo svého rivala. Třemi body se zaskvěl Robert Kousal, utkání ozdobila i bitka mezi Radkem Smoleňákem a Matejem Paulovičem.

Tomáš Martinec (trenér Hradce Králové): „Musím říct, že bohužel i třetí derby mělo stejný průběh jako ta předešlá. Od začátku zápasu jsme tahali za kratší konec. Šli jsme sice do vedení, ale Pardubice ještě v téže minutě vyrovnaly a celkově měly lepší pohyb a vyhrávaly osobní souboje. My jsme měli nejlepší pasáž ve druhé třetině, kdy jsme se v těchto aspektech hry zlepšili, ale paradodně jsme tam zápas během dvou minut ztratili dvěma smolnými góly. Celkově si myslím, že Pardubice vyhrály zaslouženě.“

Richard Král (trenér Pardubic): „Měli jsme dobrý vstup do zápasu a dobrá střídání, pak nás trošku zmrazil inkasovaný gól. Naštěstí jsme dokázali rychle odpovědět a udržet se v hradecké třetině na kotouči. Měli jsme výborný přechod z obranného do útočného pásma, startovali na kotouče a vytvářeli si přečíslení. Třetí třetinu jsme odehráli velice dobře a moc jsme Hradec do vyložených šancí nepustili. Když to vezmu od Dominika Frodla až po posledního útočníka ve čtvrté lajně, všichni podali parádní, obětavý a disciplinovaný výkon. Jsem maximálně spokojený.“

MOUNTFIELD HK – HC DYNAMO PARDUBICE 1:4 (1:1, 0:2, 0:1)

Branky a nahrávky: 4. Oksanen (Smoleňák) – 4. R. Kousal (Matýs, Camara), 34. Košťálek (R. Kousal, D. Robertson), 35. J. Zdráhal (Hrádek, R. Kousal), 59. Blümel (Říčka).
Rozhodčí: Horák, Hejduk – Lučan, Kis.
Vyloučení: 4:4, navíc Paulovič a Smoleňák 5 minut za bitku.
Bez využití.
Střely na branku: 22:25.
Diváci: 1000.
Nejlepší hráči: Ahti Oksanen – Robert Kousal.
Mountfield HK: Kiviaho – Blain, Nedomlel, F. Pavlík, Gaspar, McCormack, Šalda, Kalina – Oksanen, Lev, Smoleňák – Jergl, Kevin Klíma, Miškář – Kelly Klíma, Lalancette, Lamper – Orsava, Koukal, R. Pilař. Trenéři: T. Martinec, Čihák a P. Svoboda.
HC Dynamo Pardubice: Frodl – J. Zdráhal, J. Mikuš, Košťálek, D. Robertson, O. Vála, J. Kolář, Hrádek – Říčka, Paulovič, Blümel – Matýs, R. Kousal, Camara – T. Urban, Anděl, O. Rohlík – Herčík, O. Roman, Koffer. Trenéři: Král, Havíř a P. Sýkora.

Parádní obrat Motoru v retro duelu!

Přesně před 85 lety a jedním dnem se rozjela hokejová liga, 3. ledna roku 1937 hrály České Budějovice proti Mladé Boleslavi. I proto nastoupily dnes oba celky v dobových retro dresech.

A vypadalo to, že více štěstí přinesou hostujícímu celku.

Ale...

Motor v čase 58:57 vyrovnal při hře bez brankáře. A to nebylo vše: po několika sekundách doklepl puk do sítě Jiří Ondráček a České Budějovice senzačně porazily Mladou Boleslav po velkolepém obratu.

Jaroslav Modrý (trenér Českých Budějovic): „Vyrovnané utkání, v jehož závěru se nám podařilo najít cestu k vítězství. Hokej se hraje šedesát minut, štěstí přeje připraveným a my jsme ho v závěru také kus měli. Honza Strmeň se poctivě připravuje a odvedl v brance velmi dobrý výkon.“

Pavel Patera (trenér Mladé Boleslavi): „První třetina byla vyrovnaná, Motor i my jsme měli po třech šancích. Na začátku druhé jsme byli o něco lepší a zaslouženě jsme se dostali do vedení. Pak jsme se ale zbytečně stáhli a domácí mohli vyrovnat. Ve třetí třetině tam z naší strany byla ohromná bojovnost, ale nezvládli jsme poslední minutu. Sice jsme nebyli odměněni bodově, ale náš výkon byl úplně jiný než v posledním utkání.“

HC MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE – BK MLADÁ BOLESLAV 2:1 (0:0, 0:1, 2:0)

Branky a nahrávky: 59. Gulaš (Abdul, Štencel), 60. J. Ondráček – 31. J. Stránský (Pavel Pýcha, D. Šťastný).
Rozhodčí: Pešina, Vrba – Zíka, Rampír.
Vyloučení: 3:3.
Využití: 0:1.
Střely na branku: 35:32.
Diváci: 1000.
Nejlepší hráči: Doplníme později.
HC Motor České Budějovice: Strmeň – Šenkeřík, Piskáček, Percy, Bučko, Štencel, Vráblík, Bindulis – Holec, Pech, Gulaš – Abdul, J. Novotný, Z. Doležal – Vondrka, J. Ondráček, Valský – M. Beránek, M. Hanzl, Karabáček. Trenéři: Modrý, P. Martinec a Fousek.
BK Mladá Boleslav: J. Růžička – Pavel Pýcha, Pláněk, Jánošík, Lintuniemi, Bernad, Šidlík – Kotala, Fořt, D. Šťastný – Kelemen, Adam Raška I, Pospíšil – Kantner, O. Najman, P. Kousal – Lunter, Bičevskis, Jan Eberle – J. Stránský (A). Trenéři: Rulík a Patera.

Ze 14 střel 5 branek, dvakrát pálil Lakatoš

Třinci chyběl v derby bezmála po dvou letech Martin Růžička, ten ukončil tak dlouhou sérii odehraných zápasů v řadě – ta činila hned 122 utkání.

Vítkovice v posledním zápase minulého roku poprvé nezískaly ani jeden bod od 17. listopadu.

Ale v derby vše napravily: mistrovi nedaly šanci a zvítězily poměrně jasně. Dvěma góly se zaskvěl Dominik Lakatoš, který tak propálil jak Ondřeje Kacetla, tak také střídajícího Lukáše Danečka.

Radek Philipp (asistent trenéra Vítkovic):„Měli jsme dobrou první třetinu, ve které jsme se dostali do dvougólového vedení. Ve druhé části nás Třinec zatlačil, ale kluci ukázali velkou obětavost. Ohromně nám pomohl gól na 3:1, který vsítili naši mladíci. Ve třetí třetině znovu dobrá defenziva a odbojovaný výkon v čele s brankářem Stezkou. Věděli jsme, že musíme hrát zezadu a nějaké brejky se určitě objeví. Byli jsme hodně produktivní, což je fajn.“

Marek Zadina (asistent trenéra Třince):„Neodehráli jsme vůbec dobře první třetinu. Udělali jsme zbytečný faul v útočném pásmu, který soupeř potrestal gólem. Poté přišla chyba, kdy jsme špatně vyhodnotili situaci a propadli v obranném pásmu, což vyústilo v branku na 2:0. Celkově jsme udělali spoustu chyb, kterých Vítkovice využily. Soupeř hrál úplně jednoduše v obranné třetině, každý puk vyndával ven a bylo těžké se dostat do šancí. Trošku ze hry jsme měli ve druhé třetině, jenže nebyli jsme schopni se prosadit v předbrankovém prostoru. V globálu to z naší strany nebyl dobrý zápas.“

HC VÍTKOVICE RIDERA – HC OCELÁŘI TŘINEC 5:2 (2:0, 1:1, 2:1)

Branky a nahrávky: 7. Lakatoš (Roberts Bukarts, A. Solovjov), 12. Chlán (Fridrich, Bernovský), 35. Bernovský (Fridrich, Chlán), 45. Lakatoš (L. Krenželok, Roberts Bukarts), 57. Flick (M. Kalus) – 28. Hrňa (A. Nestrašil), 54. Hrehorčák.
Rozhodčí: Lacina, Obadal – Gebauer, Hlavatý.
Vyloučení: 4:5.
Využití: 2:1.
V oslabení: 0:1.
Střely na branku: 14:18.
Diváci: 1000.
Nejlepší hráči: Dominik Lakatoš – Erik Hrňa.
HC VÍTKOVICE RIDERA: Stezka – A. Solovjov, R. Polák, Galvinš, Plášil, P. Koch, L. Kovář, Gewiese – L. Krenželok, J. Hruška, Lakatoš – Dej, Marosz, Roberts Bukarts – Bitten, Flick, M. Kalus – Fridrich, Chlán, Bernovský. Trenéři: Holaň, Philipp a Šimíček.
HC Oceláři Třinec: Kacetl (21. L. Daneček) – M. Doudera, Marinčin, D. Musil, Kundrátek, Jaroměřský, M. Adámek, Matyáš – A. Nestrašil, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Kurovský, Marcinko, Hrňa – Hrehorčák, Miloš Roman, Kofroň – Chmielewski, R. Szturc, Dravecký. Trenéři: Varaďa, Zadina a Krátoška.

Tabulka Tipsport extraligy

 TýmZVVPPPPSkóreBody
1. HC Oceláři Třinec 37 22 4 4 7 116:78 78
2. Mountfield HK 36 20 6 2 8 118:78 74
3. HC Dynamo Pardubice 36 17 7 4 8 118:92 69
4. HC Škoda Plzeň 36 17 3 6 10 116:100 63
5. HC VÍTKOVICE RIDERA 35 15 4 4 12 85:86 57
6. BK Mladá Boleslav 36 15 3 3 15 82:91 54
7. HC Motor České Budějovice 34 16 1 3 14 98:92 53
8. HC Kometa Brno 35 12 6 4 13 99:100 52
9. Bílí Tygři Liberec 35 14 2 6 13 82:94 52
10. HC Sparta Praha 34 11 6 5 12 125:107 50
11. HC Olomouc 35 11 7 1 16 85:99 48
12. HC VERVA Litvínov 35 13 2 4 16 93:105 47
13. HC Energie Karlovy Vary 35 13 1 4 17 103:103 45
14. Rytíři Kladno 35 5 4 5 21 86:132 28
15. PSG Berani Zlín 36 5 3 4 24 68:117 25

Další program Tipsport extraligy

Čtvrtek 6. ledna – předehrávka 39. kola:
17:30 HC Škoda Plzeň – Mountfield HK (O2 TV Sport)

Pátek 7. ledna – 39. kolo:
17:30 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Sparta Praha
17:30 BK Mladá Boleslav – HC VERVA Litvínov
18:00 HC Olomouc – PSG Berani Zlín
18:00 HC Kometa Brno – HC Motor České Budějovice
18:00 HC Dynamo Pardubice – HC Energie Karlovy Vary
18:00 Bílí Tygři Liberec – HC Oceláři Třinec (O2 TV Sport)

Neděle 9. ledna – 40. kolo:
15:30 HC VERVA Litvínov – HC Kometa Brno
16:00 Rytíři Kladno – HC Olomouc
16:00 Bílí Tygři Liberec – HC Dynamo Pardubice
16:00 Mountfield HK – BK Mladá Boleslav
16:00 HC VÍTKOVICE RIDERA – HC Škoda Plzeň
16:00 HC Sparta Praha – HC Motor České Budějovice
17:20 HC Energie Karlovy Vary – HC Oceláři Třinec (ČT sport)

RSS | Kontakt | Všeobecné obchodní podmínky a pravidla | Cookies | Nastavení soukromí | Ochrana osobních údajů | Sledování streamů | Reklama - Provozovatel BPA sport marketing a.s. ve spolupráci s eSports.cz, s.r.o.

ISSN 1214-5718 | dotazy na redakci: redakce@hokej.cz, obchod/reklama: obchod@hokej.cz, technický provoz: webmaster@hokej.cz