Menu
JenProCestovatele
Egypt

Jaká tajemství ukrývá Cheopsova pyramida a kdo ji postavil?

Cheopsova pyramida je dosud opředena mnohými tajemstvími. Kdo ji vlastně postavil a pro koho byla určena? Kolik váží a kolik metrů původně měřila? Tato monumentální stavba právem náleží mezi pověstných 7 divů světa. Pojďme se o ní dozvědět víc, třeba ji jednou navštívíte a prohlédnete si pyramidu zblízka.

Kde najdeme Cheopsovu pyramidu?

Cheopsova pyramida, které se také říká Velká pyramida nebo Chufuova pyramida, je vůbec největší egyptská pyramida, symbol staroegyptské civilizace, turisty nejvíce navštěvovaný objekt a jeden ze sedmi divů světa, který se dochoval. Pochází z období starověku, dokončena byla údajně kolem roku 2570 př. n. l.

Najít ji můžeme v současné Káhiře v Gíze, kde se nachází i více jiných pyramid a také pověstná Sfinga. Má se jednat o hrobku panovníka 4.dynastie Chufua a bezesporu patří mezi nejvíce archeologicky, ale i mysticky zkoumaná místa na světě.

Slavný Nil. Proč by měl každý vidět egyptskou magickou řeku alespoň jednou za život?

Kolik metrů měřila Cheopsova pyramida?

Cheopsova pyramida dnes měří 138,8 metrů krychlových, přičemž rozměry základny jsou 230, 38 krát 230, 38 metrů čtverečních. Původně ale byla pyramida o 2 metry na každé straně delší a také o 9 metrů vyšší. Její sklon je asi 51° 50´.

Kolik váží Cheopsova pyramida?

Na celou stavbu bylo použito 2,3 milionů kusů kamene, z nichž každý vážil cca 2,5 až 15 tun. Celková hmotnost použitého kamene je přibližně 5 000 000 tun.

Jak vypadá Cheopsova pyramida a co je uvnitř?

Pyramida má dnes chybějící špičku. Díky tomu byla na jejím vrcholku za 2. světové války vybudována protiletecká pozorovatelna. Pyramida má zvenku 4 hlavní stěny a tvoří jehlan, kterému tedy k dokonalosti chybí špička. Každá stěna je ale ještě rozdělena na dvě části, což lze vidět pouze ze vzduchu.

A teď to nejzajímavější. Uvnitř pyramidy se nachází pohřební komora, v níž je uložen sarkofág z jednoho kusu žulového kamene, který sem musel být dopraven již před dokončením stavby pyramidy, protože by jinak neprošel úzkým vchodem. Tělo panovníka zde ale není, stejně tak jako pohřební výbava.

V okolí pyramidy se pak zachovaly zbytky zádušního chrámu a tři satelitní pyramidy, které by mohly patřit panovníkově manželkám.

Zajímavosti a novinky o Cheopsově pyramidě

Až v roce 2017 byly v pyramidě objeveny dosud neznámé a nové dutiny. Zajímavostí také je, že při výzkumu v letech 2014 – 2016 byla zjištěna tepelná nestabilita pyramidy. Egyptský ministr starověkých památek Mamdouh el-Dematy oznámil, že byla v dolní části pyramidy nalezena mnohem teplejší místa bez ohledu na vnější přirozené vlivy. Výsledkem bylo, že vnitřek pyramidy vykazuje jakýsi tepelný zdroj. Příčina však není známá, ale uvažuje se například o možnostech existence dosud neobjevené místnosti, anebo o použití zvláštního druhu kamene či materiálu ke stavbě, které toto způsobují.

Jak smlouvat v Turecku, Thajsku i Egyptě. Užijte si nákupy

Kdo nechal postavil Cheopsovu pyramidu?

Stavba takové pyramidy musela být nesmírně pracná a dodnes vlastně nelze spolehlivě vysvětlit jaké techniky se používaly ke zvedání těžkých kusů kamene. Podle záznamů historika Hérodota na stavbě pracovalo 100 tisíc otroků po dobu 20 let v tříměsíčních intervalech. Všechno ostatní jsou v podstatě pouhé domněnky.

Bylo zjištěno, že Cheopsova pyramida byla několikrát poškozena zloději, v 7. století př. n. l. byla již jednou opravována králem 26. dynastie, v roce 820 ji otevřel kalif Al-Monzun pod dobytí Egypta Araby. Vznikl tak ve výšce asi 18 metrů nově a dodnes používaný vchod do pyramidy.

Tato pyramida se také obdobně jako jiné pyramidy spojuje s ezoterickým významem a paranormálními jevy, ať už z hlediska symboliky, svého záhadného vzniku, tak také účelu samotné existence či svého energetického vyzařování. Tak jako tak se však jedná o stále neodhalené tajemství světové historie, které bývá také dáváno do souvislosti s existencí mimozemských civilizací.

Ohodnoťte tento článek:
2
Právě čtete

Jaká tajemství ukrývá Cheopsova pyramida a kdo ji postavil?