O výživě 5. 1. 2022 | Ing. Lýdia PokornáIng. Lýdia Pokorná

Trendy 2022 - udržitelnost a soběstačnost, nové druhy potravin i důraz na selen

Lidé mění způsob, jakým přistupují ke svému zdraví. Mnohem víc se zaměřují na to, jak naše každodenní rozhodnutí ovlivní dlouhodobé zdraví. I nadále bude v oblasti výživy významná oblast podpory dlouhodobého zdraví, jenomže teď mnohem silněji i v kontextu celkové udržitelnosti a soběstačnosti.

Stock Photos: Freebird7977 /Shutterstock.com

Reduktariánství – mírnější forma veganství?

  • Základem reduktariánství je omezení spotřeby živočišných potravin, hlavně masa, mléčných výrobků a vajec.
  • Hlavní motivací pro tento výživový směr je hledání stravovacího režimu s menším dopadem na životní prostředí, omezení krutosti páchané na zvířatech a zdravotní benefity spojené s omezením živočišných potravin.

Je to jakási zlatá střední cesta pro lidi, kteří se nechtějí úplně vzdát živočišných produktů, ale i přesto chtějí planetě ulevit. Tento styl není nijak extrémní a může být vhodnou volbou pro mnohé, avšak je dobré nevrhat se do nových věcí po hlavě a jakékoli větší změny zavádět postupně a citlivě vnímat odezvu vlastního těla.

Nové druhy udržitelných potravin – cvrččí protein i bramborové mléko

cvrčciDle předpovědí mnohých firem sledujících výživové trendy bude ekologie významně ovlivňovat vývoj nových potravin.

Po minulá léta jsme zažili boom různých rostlinných alternativ k živočišným produktům. Dnes se tento segment dostává ještě dál a již na českém trhu máme k dispozici výrobky z cvrčků.

Již v roce 2013 Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) doporučila cvrččí protein jako alternativu, která je výživná podobně jako maso, zároveň je její výroba mnohonásobně udržitelnější s minimálním dopadem na životní prostředí. Nevýhodou však zůstává cena, která je zatím vysoká.

  • Zkusit v tuto chvíli můžete např. proteinovou směs, proteinové tyčinky, cvrččí těstoviny nebo cvrččí mouku.
  • Další zajímavou novou potravinou, která ale zatím v České republice není dostupná, je bramborové mléko.

Toto mléko uvedla na trh švédská firma Veg of Lund a může se pochlubit nízkou uhlíkovou stopou i vůči ostatním rostlinným alternativám, např. ovesnému, nebo mandlovému mléku. Svým složením jej můžeme řadit mezi tzv. funkční potraviny, díky fortifikaci vitamínem D, B12 a kyselinou listovou.

Funkční nápoje

I v příštím roce bude růst zájem o funkční nápoje ve formě čerstvě lisovaných šťáv s přídavkem různého koření a bylinek, které nabídnou dávku vitaminů a jiných živin pro podporu naší imunity.

  • Tip: Pokud vás tohle láká, můžete si pořídit kvalitní šnekový lis a dělat si čerstvé lisované šťávy každodenně. Ideální je volit zeleninu a třeba jen kousek ovoce na „ochucení“. Takovou šťávu je nejlepší vypít čerstvou.

Fermentované potraviny – od kvásku ke kimchi

šťávyZájem o fermentované potraviny můžeme sledovat poslední roky a zájem o ně bude jenom narůstat.

Domácí kváskový chléb a jeho benefity znají již mnohé domácnosti, ale teď nás čeká boom domácího kimchi a směsí fermentované zeleniny.

Tyto potraviny nejsou čistě trendy záležitostí, jejich zdravotní význam je dnes již nezpochybnitelný. Obsahují totiž probiotické baktérie, které podporují zdraví našeho mikrobiomu, který má dopad na mnohé funkce našeho těla.

  • Tip: Vyzkoušejte fermentované potraviny jako natto nebo tempeh, které mohou nahradit masité pokrmy. Obsahují totiž plnohodnotné spektrum aminokyselin a díky fermentaci odpadá i obava z obsahu antinutričních látek. Na ochucování můžete vyzkoušet miso pastu, nebo tamari a nahradit tak solení zdravější alternativou.

Potraviny bohaté na selen

  • Selen je jeden z minerálů, který je v naší populaci dlouhodobě deficitní.
  • Jeho význam spočívá v tom, že je v těle součástí důležitého antioxidačního enzymu – glutathionu peroxidázy a jeho nedostatek oslabuje imunitní systém.
  • Jeho obsah v potravinách je velmi proměnlivý a souvisí s jeho množstvím v půdě.
  • Potraviny s jeho vysokým obsahem jsou para ořechy, lesní houby, mořské plody, vejce, celozrnné obiloviny.

Zdroje obrázků v textu: shutterstock.com
Zdroje informací: Whole Foods Market Reveals Top 1 Food Trends for 2022. 
Van Huis et al., Edible Insects: Future prospects for food and food security – Food and Agriculture Organisation of United Nations





Mohlo by vás také zajímat: