Brankář  Jaromír Blažek  dlouhodobě působil jako zástupce kapitána Karla Poborského. Po jeho vyhazovu z Letné si navlékl kapitánskou pásku právě on. V polovině sezony se však do Sparty vrátil Tomáš Řepka, který se stal novým lídrem. Blažek však asistoval i jemu a občas za něj také zaskočil.
Bývalý záložník Dortmundu či Liverpoolu přišel do Sparty v roce 2008.  Patrik Berger  se stal dokonce kapitánem týmu, který dovedl do kvalifikace o Ligu mistrů. Střelci branky z finále Eura 1996 první sezona vyšla na výbornou, byl klíčovým mužem sestavy a správným lídrem. S osmi brankami byl také nejlepším střelcem týmu. Jenže v dalším ročníku se musel podrobit operaci kolena a na hřiště už se nedostal.
Po Bergerovi převzal kapitánskou pásku  Tomáš Řepka . Známý rebel si na hřišti i v kabině dokázal získat respekt, nevyhnul se ale (pro něj tolik typickým) blikancům a úletům. O kapitánskou pásku několikrát přišel. Například když v září roku 2007 trefil v Teplicích míčem kameramana, kapitánem nesměl být 15 měsíců. Stále však byl vůdčí osobností. Před sezonou 2011/12, která byla ve Spartě jeho poslední, o pásku definitivně přišel.
Bývalý reprezentant a momentálně hráč Mladé Boleslavi  Marek Matějovský  převzal kapitánskou pásku ve Spartě v létě roku 2011 od Tomáše Řepky. Jenže pravým lídrem se nikdy nestal. Na hřišti sice dokázal dirigovat hru, vůdčí schopnosti se v něm ale neprojevily. Sparta s lídrem Matějovským dvakrát v řadě nezískala titul a mnoho fanoušků to z velké části dávala za vinu právě jemu. Málokoho tedy překvapilo, když o kapitánskou pásku přišel.
9
Fotogalerie

Vůdci týmu. 9 zkušených sparťanských kapitánů, kteří nosili pásku před Ladislavem Krejčím

Být kapitánem pražské Sparty, to je významná pocta. Momentálně patří páska Ladislavu Krejčímu, který je však na marodce, a tak ji místo něho nosí střídavě hned několik jeho spoluhráčů.

Kapitánskou pásku ve Spartě už nosila řada hráčů, někteří ale jen chvilkově zaskakovali, jako třeba v současnosti Filip Panák či David Pavelka, kteří ji navlékají kvůli zranění Ladslava Krejčího. V minulosti to byl třeba případ Zdeňka Pospěcha, Tomáše Sivoka nebo Jiřího Jarošíka. Devět dalších sparťanských kapitánů z posledních let, kteří měli zkušeností na rozdávání a patřili mezi opravdové osobnosti, najdete v následujících kapitolách a ve fotogalerii.

Pokračování 2 / 10

Karel Poborský

Karel Poborský-kapitán (2).jpg

Bývalý skvělý záložník Karel Poborský se po angažmá v Manchesteru United, Laziu Řím a Benfice Lisabon vrátil v roce 2002 do České republiky. Pro návrat si vybral Spartu a na Letné se stal oporou i pravým lídrem mužstva. Tým přivedl ke dvěma ligovým titulům i do čtvrtfinále Ligy mistrů.

Když se ale Sparty ujal kouč Jaroslav Hřebík, nad Poborským se začala stahovat mračna. Autor čtvrtfinálového gólu z Eura 1996 nesouhlasil s trenérovými metodami a v září roku 2005 se vzdal kapitánské pásky. Jen o pár dní později dostal SMS zprávu od šéfa klubu Daniela Křetínského, která ukončila jeho pražské angažmá.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 3 / 10

Jaromír Blažek

Jaromír Blažek.jpg

Brankář Jaromír Blažek dlouhodobě působil jako zástupce kapitána Karla Poborského. Po jeho vyhazovu z Letné si navlékl kapitánskou pásku právě on. V polovině sezony se však do Sparty vrátil Tomáš Řepka, který se stal novým lídrem. Blažek však asistoval i jemu a občas za něj také zaskočil.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 4 / 10

Patrik Berger

Patrik Berger-Sparta.jpg

Bývalý záložník Dortmundu či Liverpoolu přišel do Sparty v roce 2008. Patrik Berger se stal dokonce kapitánem týmu, který dovedl do kvalifikace o Ligu mistrů.

Střelci branky z finále Eura 1996 první sezona vyšla na výbornou, byl klíčovým mužem sestavy a správným lídrem. S osmi brankami byl také nejlepším střelcem týmu. Jenže v dalším ročníku se musel podrobit operaci kolena a na hřiště už se nedostal.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 5 / 10

Tomáš Řepka

Řepka.jpg

Po Bergerovi převzal kapitánskou pásku Tomáš Řepka. Známý rebel si na hřišti i v kabině dokázal získat respekt, nevyhnul se ale (pro něj tolik typickým) blikancům a úletům. O kapitánskou pásku několikrát přišel.

Například když v září roku 2007 trefil v Teplicích míčem kameramana, kapitánem nesměl být 15 měsíců. Stále však byl vůdčí osobností. Před sezonou 2011/12, která byla ve Spartě jeho poslední, o pásku definitivně přišel.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 6 / 10

Marek Matějovský

Matějovský.jpg

Bývalý reprezentant a momentálně hráč Mladé Boleslavi Marek Matějovský převzal kapitánskou pásku ve Spartě v létě roku 2011 od Tomáše Řepky. Jenže pravým lídrem se nikdy nestal.

Na hřišti sice dokázal dirigovat hru, vůdčí schopnosti se v něm ale neprojevily. Sparta s lídrem Matějovským dvakrát v řadě nezískala titul a mnoho fanoušků to z velké části dávala za vinu právě jemu. Málokoho tedy překvapilo, když o kapitánskou pásku přišel.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 7 / 10

David Lafata

David Lafata1.jpg

David Lafata před příchodem na Letnou s funkcí kapitána žádné výrazné zkušenosti neměl. V Jablonci byl lídrem Karel Piták, za kterého vyhlášený ostrostřelec občas zaskakoval. Proto bylo poměrně překvapivé, když bývalý sparťanský trenér Vítězslav Lavička zvolil za lídra týmu právě jeho.

Lafata se sice pyšnil střeleckým instinktem zabijáka, jinak ale na hřišti i mimo něj působil klidným, skoro až nevýrazným dojmem. Řadu lidí napadlo srovnání s Markem Matějovským, od kterého kapitánskou pásku přebral. Mužstvu však jednou pomohl k mistrovskému titulu a třikrát se v dresu letenského týmu stal králem ligových střelců.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 8 / 10

Josef Šural

Josef Šural-kapitán.jpg

Josef Šural měl blízko do Slavie, na začátku roku 2016 se ale objevil ve Spartě. Bývalý útočník Brna či Liberce si na Letné vybojoval silnou pozici a dokonce na ruce nosil kapitánskou pásku. U fanoušků zažíval velkou popularitu a patřil mezi nejoblíbenější hráče. Dostal se do reprezentace a na začátku roku 2018 zamířil do Turecka. Tam ale jen o pár měsíců později - v dubnu - zahynul při tragické autonehodě.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 9 / 10

Martin Frýdek

Martin Frýdek-kapitán.jpg

Když odešel na začátku roku 2019 Josef Šural do Turecka, Sparta dohrála sezonu bez stálého kapitána. Před startem dalšího ročníku bylo jasné, že Bořek Dočkal bude ještě poměrně dlouho na marodce, a tak tehdejší trenér Václav Jílek určil jako vůdce týmu Martina Frýdka. Tvrdý a zarputilý záložník strávil s páskou na rukávu celou podzimní část sezony. Na jaře ji pak odevzdal uzdravenému Dočkalovi.

Foto: Profimedia.cz

Pokračování 10 / 10

Bořek Dočkal

Bořek Dočkal1.jpg

Začínal ve Slavii, ale nejlepší chvíle své fotbalové kariéry prožil Bořek Dočkal v dresu Sparty. V české lize si zahrál i za Kladno a slušné jméno di udělal v barvách Liberce, odkud v roce 2011 zamířil na norskou štaci do Rosenborgu. Po dvou letech na severu Evropy se objevil na Letné, kde s výjimkou krátkého působení v Číně a v americké MLS vydržel až do roku 2022.

O tom, že je Dočkal vůdčím typem, věděli už trenéři mládežnických reprezentačních výběrů. Byl kapitánem v dresu týmu do 21 let a posléze i seniorského nároďáku. Kapitánskou pásku nosil také několik sezon ve Spartě. Letenským pomohl v sezoně 2013/14 k mistrovskému titulu a dvakrát k vítězství v pohárové soutěži.

Foto: Profimedia.cz

Doporučujeme

Články odjinud