Bek jednal s francouzským ministrem vnitra o předsednictví v Radě EU

05.01.2022
Euroskop, ČTK

Ministr pro evropské záležitosti Mikuláš Bek (STAN) v úterý poprvé jednal se zahraničním partnerem, s francouzským ministrem vnitra Géraldem Darmaninem řešil předsednictví v Radě Evropské unie. Francie EU předsedá od začátku letošního roku, v jehož druhé polovině ji vystřídá právě Česko. O setkání ČTK informovala Bekova asistentka Tereza Fojtová.

„Česká republika převezme předsednictví Radě EU po Francii už za půl roku, a proto je zcela logické, že naše první setkání se týkalo právě tohoto tématu,“ uvedl Bek. Kromě předsednictví řešili politici též reformu schengenského prostoru či lepší ochranu vnějších hranic Evropské unie.

„Jak oznámil francouzský prezident (Emmanuel Macron), posilování evropské suverenity spočívá v lepší ochraně jejích hranic a v efektivnějším řízení migračních toků,“ poznamenal Darmanin. Francouzské předsednictví se tak podle něj bude zasazovat o posílení správy Schengenu a pokrok v reformě migračních a azylových nástrojů.

Vláda ANO a ČSSD v srpnu navýšila rozpočet předsednictví o 200 milionů na 1,4 miliardy korun. Podle Beka ale kalkulovala s náklady odpovídajícími tehdejší době, problém vidí v poměrně vysokém tempu inflace. Nepochybně se podle ministra projeví také nárůst platů. „Podstatná část rozpočtu evropského předsednictví souvisí například s bezpečností. Tyto zvýšené náklady budeme muset zohlednit,“ řekl dříve na dotaz ČTK Bek.

Česko podle něj při předsednictví musí ukázat evropským partnerům, že je zralou zemí schopnou moderovat diskusi a hledat kompromis členských zemí. Za priority předsednictví považuje vypořádání se s následky koronavirové krize, politiku související se změnami klimatu a řešení problematiky migrace a bezpečnosti.

Kromě toho chce Bek zlepšit koncepční a argumentační přípravu vlády na diskuse o evropské politice a legislativě. Odpovědi resortů na bruselské návrhy podle něj musí být podloženy analýzami, daty a scénáři s alternativami.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek