Od premiéry Císařova pekaře uplynulo 70 let. V mezinárodně ceněném filmu si zahrála i Věra Chytilová

Jednou z velmi úspěšných her Osvobozeného divadla byl za první republiky Golem. Na jeho motivy později vznikl i film Císařův pekař a Pekařův císař. Od premiéry této historické komedie s Janem Werichem v hlavní dvojroli uplynulo 70 let.

Dějištěm dvojfilmu se stala rudolfinská Praha. Z původních prvorepublikových Ježkových melodií se do filmu nedostala žádná, pro film ale vznikla zbrusu nová píseň. Skladbu Ten dělá to a ten zas tohle napsal Jan Werich společně se Zdeňkem Petrem.

Právě kvůli jejímu textu bývá film někdy hodnocen jako tendenční. Teatrolog Vladimír Just to ale odmítá: „Když si člověk promítne produkci tehdejší doby a pak si pustí Císařova pekaře, bude mít pocit, že ten film vznikl v úplně jiné době.“

Mezinárodní úspěch

Film původně začal točit režisér Jiří Krejčík, kvůli sporům s Werichem pak ale režii předal Martinu Fričovi. Kromě Jana Wericha si ve filmu zahrála třeba Nataša Gollová, v roli jedné z dvorních dam se ve snímku objevila i Věra Chytilová. Malou, ale nezapomenutelnou roli alchymisty, který vyráběl zlato ze švestek, si zahrál Lubomír Lipský. Text role si sám vymyslel a prý ho nikdy nezapomněl.

Historická komedie se dočkala řady ocenění. S úspěchem ji promítali třeba v Paříži nebo Londýně. 

autoři: Tomáš Maleček , als
Spustit audio

Související