Opera ND a Státní opera hostí světové režiséry a uvede v lednu tři premiéry

foto Německá režisérka Tatjana Gürbacaová (vpravo) a sopranistka Kateřina Kněžíková vystoupily 5. ledna 2022 v Praze na tiskové konferenci Opery Národního divadla a Státní opery. Gürbacaová připravuje Mozartovu operu Cos? fan tutte, Kněžíková se v ní zhostí role Fiordiligi.

Praha - Tři premiéry, které připravují tři zahraniční operní režiséři, uvede v lednu Opera Národního divadla a Státní opery. Na diváky čeká Mozartův titul Cos? fan tutte, na wagnerovskou tradici divadla naváže Bludný Holanďan a trojici novinek doplní Janáčkova Káťa Kabanová. Milovníci tradičních repertoárových titulů se dočkají Carmen a Prodané nevěsty. Vedení Národního divadla (ND) dnes program na příští měsíce, které by podle něj již neměly omezovat pandemické restrikce, představilo novinářům.

Fotogalerie

V Česku poprvé pracují režiséři Tatjana Gürbacaová, Ole Anders Tandberg a Calixto Bieito. Německá režisérka chystá pro Stavovské divadlo premiéru Mozartovy opery na sobotu 8. ledna, norský divadelní a operní režisér a dramatik Tandberg připravuje romantickou operu Bludný Holanďan pro Státní operu, kde bude mít premiéru 20. ledna, a španělský režisér Calixto Beito chystá Janáčkovu Káťu Kabanovou, která bude mít premiéru v Národním divadle 28. ledna, uvedl Per Boye Hansen, umělecký ředitel Opery Národního divadla a Státní opery.

Na tiskové konferenci ředitel ND Jan Burian Hansenovi poděkoval za jeho práci pro operu, které šéfuje třetí sezonu, přičemž z této doby skoro dva roky bylo divadlo poznamenané opatřeními proti šíření koronaviru. Hansen připomněl, že právě před dvěma lety se 5. ledna znovuotevírala budova Státní opery po rekonstrukci. Nyní můžeme publiku představit tři úžasná díla, velmi odlišné opery, které divákům přiblíží, jak silná je tradice tuzemské opery, uvedl.

Opera Cos? fan tutte, do češtiny překládaná jako Tak to dělají všechny, je po Donu Giovannim a Figarově svatbě poslední z trojice titulů vzešlých ze spolupráce s libretistou Lorenzem Da Ponte. Příběh řeší partnerské vztahy čtveřice protagonistů, kdy se dva důstojníci vsadí o stálost svých dívek.

Opera byla poprvé představená 26. ledna 1790 ve vídeňském Burgtheatru pod taktovkou samotného Mozarta. Do Prahy se dostala následujícího roku. "Byla to nádherná práce s obsazením, které zapadá do mozaiky hudební i pěvecké. Hudba byla napsaná dávno, snažíme se jí ukázat jako představení velmi živé. Myslím, že tato opera je nejen velmi zábavná, ale také tam člověk může odkrýt mnoho ze svého nitra, ze svých zkušeností," řekla dnes jedna z představitelů hlavních rolí Kateřina Kněžíková. Režisérka Gürbacaová řekla, že Mozartův titul pro ni ztělesňuje důvod, proč se věnuje režii. "Je to o komunikaci, o lidské přirozenosti, o dělání chyb. Pro mě je Cosi fan tutte nejhlubší, daleko psychologičtější než jiné kusy, každou chvíli se musíte rozhodovat, zda půjdete více do komedie nebo do tragédie," řekla.

Angažovat slavné tvůrce chce ND i dále, v březnu se představí za dirigentským pultem Petr Popelka, který diváky provede novou inscenací Carmen. Režie opery se ujme Grischa Asagaroff, známý z předních operních domů, mezi které patří ty v Mnichově, Drážďanech, Dortmundu, ve Vídeňské státní opeře a v Curychu.

V březnu se chystá do Prahy ruský režisér Timofej Kuljabin uvést inscenaci Schrekerova Vzdáleného zvuku a Calixto Beito se vrátí se Schulhoffovou adaptací Dona Giovanniho Plameny, tedy dalším z projektů řady Musica non grata, v níž uvádí díla skladatelů pronásledovaných nacistickým režimem.

Premiéry titulů v projektu Musica non grata, který je rozvržen do čtyř divadelních sezon, budou doplněny o setkání a besedy s inscenačními týmy, sólisty a specializovanými workshopy. Filmová režisérka Alice Nellis nabídne v květnu interpretaci Prodané nevěsty z repertoáru opery Národního divadla, kterou bude dirigovat hudební ředitel Opery Národního divadla Jaroslav Kyzlink.

Opera Národního divadla a Státní opera připravila i červnový festival premiér - v tomto měsíci se většina novinek sezony představí znovu a divák je může nově objevit nebo si je připomenout.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 20.04.2024 ČTK

Reklama

6°C

Dnes je sobota 20. dubna 2024

Očekáváme v 03:00 4°C

Celá předpověď