Trendy
válka na Ukrajině Survivor 2024 Iveta Bartošová Survivor 2024 - aktuálně

Poslední rozloučení s kytaristou Lubošem Andrštem (†73): Záplava květin i zdrcený Petr Janda

S Lubošem Andrštem se přišel rozloučit i jeho bratranec Petr Janda.
Zdroj: HerminaPress, Profimedia, koláž eXtra.cz
+ Dalších 11 fotografií
Poslední sbohem

Ve středu 5. ledna proběhlo od druhé hodiny odpolední poslední rozloučení s kytaristou Lubošem Andrštem (†73), bratrancem zpěváka Petra Jandy (79). Obřad proběhl v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně v Praze. Fotografie z pohřbu pořídil David Kundrát z CNC.

Od dvou hodin odpoledne probíhal v kostele Nejsvětějšího Srdce Páně na pražském náměstí Jiřího z Poděbrad v Praze pohřeb kytaristy Luboše Andršta. Ten zemřel 20. prosince ve věku třiasedmdesáti let.

V noci na pondělí 20. prosince zemřel můj nejstarší spoluhráč, úžasný muzikant a spolužák v rockové škole, jak vždycky říkával, Luboš Andršt. Budeme na něj zítra (v úterý) vzpomínat v Lucerně. Spolu s námi i jeho bratranec Petr Janda. RIP kamaráde!“ napsal hudebník Michal Prokop na Facebooku, když se smutnou novinku dozvěděl.

Andršt byl bratrancem zpěváka Petra Jandy, který na pohřbu nemohl chybět.​ U rakve bylo veliké množství květin a věnců nejen od příbuzných, ale také blízkých přátel.

Hudební kariéra

Jméno Andršta, který se narodil 26. července 1948 v Praze, je neodmyslitelně spojeno s českým blues. Muzikant, v jehož tvorbě je možné najít i vlivy etnické, klasické či rockové hudby, stál v roce 1996 u zrodu úspěšného šumperského festivalu Blues Alive. Během let spolupracoval Andršt vedle Prokopa a Stivína také s Emilem Viklickým, Mariánem Vargou, Peterem Lipou nebo Martinem Kratochvílem v jeho sestavě Jazz Q.

Andršt hrál například na Prokopově albu Město ER, s Jazz Q nahrál desku Pozorovatelna. Počátkem roku 1973 založil vlastní bluesrockovou skupinu Energit, později vystupoval pod hlavičkou Luboš Andršt Blues Band či Luboš Andršt Group. K albům, která vydal pod svým jménem, patří například Capricornus a Imprints. Počátkem 90. let vedl Andršt doprovodnou skupinu Marty Kubišové (79). V loňském roce vyšla Andrštova vzpomínková kniha Ještě hraju vestoje, na které pracoval s hudebním publicistou a dramaturgem Blues Alive Ondřejem Bezrem.

Bolestná zpověď Moniky Binias: S o 24 let mladším Petrem přišli o dítě. Bojovala i s tchyní

Související články

Další články

Nejnovější kauzy