Hlavní obsah

Někteří exekutoři sabotují Milostivé léto

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Projekt Milostivého léta, kdy se lidé po splacení základní dlužné částky mohou zbavit dalších poplatků za vymáhání dluhu a zbavit se tak exekuce, pomalu finišuje. Dlužníci by si měli pospíšit, mají na to už jen necelý měsíc. Problémy navíc působí chování některých exekutorských úřadů, které proces oddlužení komplikují, dá se říci, že i sabotují.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Milostivé léto odhalilo několik věcí, které zůstávají pod povrchem. Třeba to, že když je dobrá legislativní změna, tak se do toho přidávají i ty subjekty, kterých se to vůbec netýká,“ shrnul jeden z iniciátorů změny, jež se prosadila do novely exekučního řádu, poslanec Patrik Nacher (ANO). Narážel tím na to, že se k Milostivému létu dobrovolně přidaly i některé banky či Česká kancelář pojistitelů.

Hlavním problémem ale v tuto chvíli je katastrofální nekomunikace některých exekutorů. Máme doporučené dopisy zaslané v listopadu bez reakce, týdny nemáme odpovědi přes datovou schránku.
Daniel Hůle, Člověk v tísni

„Negativní pak je, že i u tak jednoduché věci, jako je Milostivé léto, je možno najít takové množství interpretací, že mi z toho jde hlava kolem,“ poukázal Nacher na chování některých exekutorů, kteří třeba u pokut za jízdu načerno rozdělovali základní dlužnou částku, takzvanou jistinu, na dvě části, aby získali odměnu 908 korun dvakrát.

Milostivé léto vymaže také exekuci za povinné ručení

Ekonomika

Někteří exekutoři pak podle něj trvají na tom, aby jistinu dlužník zaplatil osobně. Odmítají, aby to za něj uhradil někdo jiný s tím, že zákon mluví o tom, že to člověk musí zaplatit sám. Drtivá většina exekutorských úřadů se ale k tomu podle Nachera postavila správně.

O čem je Milostivé léto
V rámci Milostivého léta mohou lidé, po nichž vymáhá dluh exekutor, zaplatit základní dlužnou částku, takzvanou jistinu, poplatek 908 korun, a zbytek exekuce včetně úroků z prodlení či výdajů za vedení exekuce se jim odpustí.
Týká se to ale až na výjimky jako u dlužného výživného pouze exekucí vedených státem, kraji či městy nebo podniky, v nichž má nadpoloviční většinu stát. Tedy například dopravních podniků, ČEZ či České televize a Českého rozhlasu. Nevztahuje se to na exekuce vedené ve správním řízení, kam patří například nedoplatky na daních.

Prodloužit nelze

„Někteří exekutoři odmítají akceptovat penále jako příslušenství, takže řešíme řadu sporů, kde se musí podávat návrh na zastavení exekuce a podobně,“ souhlasí s ním Daniel Hůle z Člověka v tísni, který prostřednictvím svých poraden dlužníkům s vyplněním papírů k Milostivému létu pomáhá.

„Hlavním problémem ale v tuto chvíli je katastrofální nekomunikace některých exekutorů. Máme doporučené dopisy zaslané v listopadu bez reakce, týdny nemáme odpovědi přes datovou schránku, jeden velký exekutor nepřijal doporučené dopisy a tak dále. Opravdu katastrofa,“ postěžoval si Hůle.

Milostivé léto neporušujeme, tvrdí exekutoři. Kličkují mezi paragrafy, zlobí se autoři akce

Domácí

Dodal, že z centrální evidence exekucí lze zjistit jen to, že máte exekuci a který exekutor ji vede. Nikoli věřitele ani dlužné částky. Právě to je ale pro ukončení exekuce v rámci Milostivého léta potřeba.

Čas do 28. ledna

Milostivé léto přitom skončí 28. ledna. Prodloužit by šlo jedině zákonem, a to se do konce měsíce nedá stihnout. „Do budoucna je možné, že bychom se k němu vrátili. Pak bychom ho museli precizovat a upřesnit,“ míní Nacher.

Přesto je projekt podle druhého z iniciátorů, poslance Marka Výborného (KDU-ČSL), úspěšný. „Podle všech ohlasů, které máme, se zdá, že Milostivé léto skutečně zafungovalo a minimálně částečně účel splnilo,“ zhodnotil prozatímní vývoj Výborný. Konkrétní čísla, kolik lidí se díky němu oddlužilo, ale zatím k dispozici nejsou.

Nenavyšujte si poplatky, vzkázal pražský dopravní podnik exekutorům

Domácí

Podle Výborného Milostivé léto komplikuje i situace ohledně prudkého růstu energií a toho, že kvůli němu končí někteří dodavatelé. Jejich klienti pak často platí v režimu posledního dodavatele i několikrát vyšší zálohy.

„Známe konkrétní příběhy lidí, kteří se na Milostivé léto chystali, ale pak jim začaly chodit složenky za energie, které jsou několikanásobně vyšší, než byly předtím. Oni tak zjistili, že by sice zaplatili exekuce, ale zároveň by jim hrozilo odpojení od plynu nebo elektřiny,“ dodal.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám