Nebojte se rovnátek. Jak zjistit, jestli je vaše dítě nebo vy potřebujete?

Zuby jsou pro náš vzhled překvapivě důležité. Na první pohled sice nemusí být vždy vidět, ale většina z nás nevydrží mít „zavřená“ ústa příliš dlouho, a tak naše zuby okolí dříve či později odhalíme. Kromě toho, že by váš chrup měl být zářivě bílý, by měl být i co nejrovnější. Pokud vám v tomto ohledu matka příroda poněkud zkomplikovala situaci, pomoci vám mohou rovnátka.

Křivé zuby nejsou jen neestetické

Rovnátka se nejčastěji předepisují v dětství nebo na počátku dospívání. V posledních letech je ale stále častěji můžeme vidět i na dospělých lidech. Upřímně řečeno touha po dokonalém úsměvu nemusí být jediným motivem, který dospělé k nošení rovnátek vede. Nesprávné postavení zubů v ústní dutině může totiž způsobit celou řadu nepříjemných problémů.

Rovnátka u dospělých

I když se nyní s rovnátky u dospělých, především mladšího věku, není výjimečné setkat, průzkumy naznačují, že potřeba rovnátek u dospělých je ale obecně mnohem větší. Odhaduje se totiž, že pouze okolo 35 % dospělých má přirozeně správně srovnané zuby. Jaké příznaky či problémy mohou naznačovat, že i vy patříte do skupiny lidí, kteří by rovnátka potřebovali?

  • vaše zuby jsou viditelně křivé nebo příliš natěsnané
  • máte potíže s čištěním zubní nití mezi křivými zuby a kolem nich
  • často se koušete do jazyka
  • máte předkus horní či spodní čelisti 
  • máte potíže s vyslovováním některých zvuků kvůli poloze jazyka pod zuby
  • vaše čelisti při žvýkání nebo po probuzení cvakají nebo vydávají jiné zvuky

Rovnátka u dětí

Pokud vaše dítě potřebuje rovnátka, může být trochu obtížnější to poznat. Pokud má dítě křivé mléčné zuby, může to být znamení, že bude v budoucnu potřebovat rovnátka. Mezi další příznaky patří také     dýchání ústy, čelisti, které cvakají nebo vydávají jiné zvuky, předčasná nebo pozdní ztráta mléčných zubů. Špatná výživa v kojeneckém a batolecím věku, špatná zubní hygiena, genetika a také cucání palce nebo používání dudlíku po dosažení věku 2 let jsou důvody, proč děti, ale i dospělí, u kterých ke korekci nedošlo, mohou nakonec potřebovat rovnátka.

Za nejlepší dobu pro pořízení rovnátek se většinou považuje věk mezi 9. a 14. rokem. Zuby jsou v této době srovnání přístupnější a zároveň ústní dutina a hlava dítěte stále roste, což procesu napomáhá. Pro některé lidi však léčba rovnátky v dětství nebyla možná. Ať už kvůli nákladům, nepohodlí nebo nedostatečné diagnostice, a proto se na ortodontisty obracejí až v dospělosti. Technicky vzato, na rovnátka nejste nikdy příliš staří, potíže se ale odstraňují o něco hůře a pomaleji.

zdroj: pixabay.com

Typy rovnátek

Nabídka nejrůznějších aparátů ke srovnání chrupu je dnes velmi široká. Obecně se rozlišují tři typy rovnátek.

  • Samoligovací rovnátka – umisťují se na přední stranu zubů. Mohu být kovová či keramická.
  • Lingvální rovnátka – umisťují se na zadní stranu zubů
  • Neviditelná rovnátka

Průměrná doba používání fixních rovnátek je 1 až 3 roky. Můžete je však potřebovat kratší nebo delší dobu v závislosti na okolnostech. Platí, že čím je problém se zuby složitější a čím je člověk starší, tím déle je nošení rovnátek nutné. Navíc po odstranění fixních rovnátek je nutné počítat s několika měsíci, během kterých je třeba nosit dočasná rovnátka.

Na co se připravit?

Pokud se pro rovnátka rozhodnete, je třeba se připravit nejen na pravidelné návštěvy u ortodontisty a zubaře, ale také na to, že o rovnátka je třeba se dobře starat a udržovat je čistá. Obecně se také nedoporučuje konzumace lepkavých, tvrdých nebo křupavých potravin. Mezi tyto potraviny patří nejen sladkosti a žvýkačky, ale také syrová zelenina či popcorn.

Zdroj: aaoinfo.org, pubmed.ncbi.nlm.nih.gov, ncbi.nlm.nih.gov, braceplace.net

Autor: Martina Šťastná
zavřít reklamu