Hlavní obsah

Janoušek vzdal snahu o započtení přerušeného trestu

– Praha

Odsouzený lobbista Roman Janoušek nepodal stížnost proti rozhodnutí, kterým soud zamítl jeho žádost o započítání doby přerušení trestu do celkové doby výkonu trestu za dopravní nehodu. Rozhodnutí je tak pravomocné.

Foto: Milan Malíček, Právo

Roman Janoušek na archivní fotografii

Článek

Janoušek si odpykává 4,5 roku, za mříže se vrátil loni v létě. Předtím měl trest dlouhodobě přerušený ze zdravotních důvodů. O nepravomocném zamítnutí stížnosti informovala v prosinci Česká televize. Soud tehdy nepotvrdil, jak rozhodl a proč, protože účastníci řízení ještě neměli rozhodnutí k dispozici.

Soud zamítl žádost lobbisty Janouška o započtení přerušeného 4,5letého trestu

Krimi

„Pokud jde o rozhodnutí, soud dospěl k závěru, že zápočet doby, po kterou měl odsouzený (Janoušek) přerušený výkon trestu odnětí svobody soudem, nelze do doby jeho výkonu započíst, když trestní řád ani jiná právní norma takový postup neumožňuje. Proto jeho žádost zamítl," vysvětlil ve čtvrtek mluvčí pražského městského soudu Adam Wenig.

Roman Janoušek nastoupil do vězení.Video: Česká televize ČT24

Pokud by soud Janouškovi vyhověl, věznice by zřejmě lobbistu propustila. O žádosti rozhodoval soudce Kamil Vacík, který Janouškovu věc přebral po Tomáši Kubovcovi, jenž v mezičase přešel do odvolacího senátu. Kubovec v minulosti opakovaně zamítl jinou Janouškovu žádost o prominutí zbytku trestu.

Soud osvobodil exministra Bártu a policistu Petržílka

Krimi

Janoušek do vězení nastoupil v roce 2014. Od března 2016 byl ale po opakovaném přerušení trestu na svobodě, a to na základě lékařských posudků. Ty uváděly, že musí chodit o holi a že má po operaci mozku v hlavě implantát, který by se mohl pohybem uvolnit a zabít jej.

Soud kvůli obnově hlavního líčení s JanouškemVideo: Novinky

V létě 2019 nechal pražský vrchní soud Janouška sledovat a zjistil, že chodí bez doporučeného doprovodu na plovárnu, že si vyjel v horku na kole nebo že navštívil galerii.

Server Seznam Zprávy také loni zveřejnil fotografie z přelomu let 2019 a 2020, na nichž se Janoušek bez hole pohybuje na zasněžených svazích rakouských Alp.

Ústavní soud změnil své dřívější rozhodnutí v Janouškově kauze

Domácí

Bývalá ministryně spravedlnosti Marie Benešová (za ANO) v této souvislosti podala kárnou žalobu na soudkyni brněnského krajského soudu Jaroslavu Bartošovou, která podle ní prodlužovala Janouškovo přerušení trestu, aniž do rozhodnutí promítla například právě skutečnosti zjištěné pražským vrchním soudem.

Janoušek čelí obžalobě ještě v kauze úhrad zdravotních pojišťoven pro společnost Chambon. Státní zástupce pro něj za podílnictví žádá sedm až osm let vězení, lobbista vinu odmítá.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám