Nepokoje v Kazachstánu. Bylo zatčeno přibližně 2 tisíce lidí, několik obětí na životech

Přidat na Seznam.cz

Kazašská policie během nepokojů v Almaty zatkla asi 2 000 lidí, informuje deník euronews.com. Občanské nepokoje v zemi trvají od 2. ledna a jejich příčinou jsou rostoucí ceny pohonných hmot. Média informovala o několika mrtvých příslušnících bezpečnostních složek.

Ve čtvrtek 6. ledna úřady ve státní televizi oznámily, že při nepokojích a demonstracích, které Kazachstánem otřásají již několik dní, bylo zabito 12 příslušníků bezpečnostních složek a 353 dalších bylo zraněno.

„Tělo jednoho z nich bylo nalezeno s uříznutou hlavou. To dokazuje extremistickou a teroristickou povahu formací, které se demonstrací účastnily.“ – to uvedla kazašská policie v médiích.

Kazachstán. Nepokoje kvůli rostoucím cenám pohonných hmot
Kazašská vláda ve čtvrtek 6. ledna oznámila, že v důsledku nepokojů způsobených zejména zdražením zkapalněného ropného plynu používaného k pohonu automobilů zavádí na šest měsíců cenové stropy na pohonné hmoty a moratorium na zvyšování sazeb za komunální služby (teplo, plyn, elektřina, vodné a stočné), informovala ruská agentura TASS.

„Byly stanoveny ceny maloobchodního prodeje zkapalněného ropného plynu pro tankování vozidel na čerpacích stanicích v celém Kazachstánu,“- píše se v prohlášení, které bylo zveřejněno na vládních internetových stránkách.

„Byla zavedena dočasná státní regulace na 180 dní prodejních cen benzinu a motorové nafty.“ uvedla vláda. Vláda rovněž zavedla dočasný zákaz vývozu velkých a malých hospodářských zvířat „s cílem stabilizovat ceny masa a zeleniny“.

Zákaz vstupu pro cizince
V důsledku nepokojů, které trvají od 2. ledna, zavedl Kazachstán také dočasný zákaz vstupu pro cizince, informovala aljazeera.com. Televize Chabar-24 dříve informovala, že bezpečnostní síly vyvedly z mezinárodního letiště Aktobe všechny protestující, kvůli jejichž přítomnosti pozastavily ruské letecké společnosti Aeroflot a Lufthansa své lety do Kazachstánu.

Rusko ve čtvrtek uvedlo, že bude s Kazachstánem a dalšími spojenci konzultovat možné další kroky na podporu tamní „protiteroristické“ operace a odblokování kritické infrastruktury.

Ruské ministerstvo zahraničí ve svém prohlášení uvedlo: „Nedávné události v námi spřátelené zemi považujeme za zvenčí inspirovaný pokus o násilné podkopání bezpečnosti a integrity státu za použití vycvičených a organizovaných ozbrojených formací.“

Rusko již dříve vyslalo do Kazachstánu „mírové jednotky“ v rámci Organizace smlouvy o kolektivní bezpečnosti.

Zdroj: euronews.com, TASS, aljazeera.com