Můj účet

Zapomenuté heslo? | Nový účet

Adelboden - kde se sjíždějí lyžařští machři

Na úpatí dvoutisícových kopců, jež jsou součástí Bernských Alp, se rozkládá oblíbená švýcarská lyžařská oblast Adelboden, která vznikla propojením tří areálů – Adelboden, Lenk a Frutigen. Milovníkům sjezdového lyžování nabízí rozmanité sjezdové trati, které potěší převážně „střední třídu“, ale na některých místech si přijdou na své i náročnější jezdci či freerideři.

Adelboden se rozkládá v jižní části švýcarského kantonu Berner Oberland, v místech, kde jej obklopují oblé kopce bez skalnatých štítů a zalesněné svahy. Návštěvníkům se však odtud naskýtají nádherné panoramatické výhledy na nedaleké zasněžené vrcholy Bernských Alp tyčící se do výšky až 3000 metrů nad mořem. Lyžařský areál Adelboden vyrostl nad stejnojmenným horským městečkem, které láká na příjemnou a pohodovou atmosféru. Žije výhradně turistickým ruchem, proto si mohou být turisté jisti, že se mi dostane veškerého komfortu, jaký si během zimní dovolené chtějí dopřát. Středisko se navíc může pochlubit tím, že obdrželo švýcarskou známku kvality „Familien Wilkommen“, která je dokladem toho, že Adelboden poskytuje skutečně ideální podmínky pro rodinnou dovolenou.

Švýcarsko - Adelboden

Rozlehlý lyžařský areál Adelboden vznikl propojením tří menších areálů Lenk, Adelboden a Frutigen. Přeprava je mezi nimi zajišťována pomocí moderních lanovek a vleků, nechybí ani skibusy. Teprve nedávno byly například postaveny tři velkokapacitní sedačkové lanovky. Přepravní kapacita tak činí okolo 50 tisíc osob za hodinu. Celkově tento areál nabízí cca 200 kilometrů sjezdovek, které jsou situovány těsně nad hranicí lesa. Převažují středně náročné červené svahy, velký počet je zde rovněž modrých sjezdových tratí, ale ochuzeni nezůstanou ani nároční jezdci, na které zde čeká celkem osm černých sjezdovek. Adelboden leží v nadmořské výšce 1353 až 2357 metrů, což na švýcarské poměry není mnoho. Vzhledem k tomu, že je většina zdejších svahů orientována na sever, je zde zajištěna kvalitní sněhová pokrývka po celou sezónu. V případě nedostatku sněhu jsou dána do provozu sněžná děla. 

Jako hlavní je označována oblast mezi Adelbodenem a Lenkem, kde se nachází většina tratí (až 70%). Právě zde se každoročně koná závod Světového poháru FIS ve sjezdovém lyžování, jehož se účastní světové lyžařské špičky. V areálu Adelboden – Lenk se přímo nad vesničkou Adelboden nachází náročná závodní trať Höchstorn. Další strmé sjezdovky najdete na hřebenu, jež tyto dva areály spojuje, zejména pak v okolí sedačkové lanovky jezdící na vrchol Luegli (2138 m). Neméně náročné jsou i tratě vedoucí z vrcholu Lavey (2200 m), na který se dá dostat pomocí vyhřívané čtyřsedačkové lanovky. Přímo z Adelbodenu je pak možné se lanovkou dostat i na vrchol Sillerenbühl (1974 m), odkud spadají široké sportovní trati vedoucí až do vesničky Aebi.

Kromě těchto černých sjezdovek, které jsou opravdovou výzvou pro zkušené lyžaře, nabízí Adelboden – Lenk převážně mírné modré, maximálně náročnější červené tratě, které pokrývají vrchol Metschstand (2100 m), východní údolí pod Hahnemoosem (1957 m) a také pláň Bühlberg. Tato oblast je rovněž rájem pro milovníky freeridu, zdejší volné terény jsou krásně přehledné a dobře přístupné. Součástí lyžařské oblasti Adelboden je i 15 km vzdálený lyžařský areál Frutingen, jehož svahy pokrývají 2341 metrů vysoký vrchol Elsighorn, kam je možné se nechat vyvézt kabinovou lanovkou. O přepravu lyžařů na svazích se pak stará ještě dalších 6 vleků. 

Přibližně 5 km od Adelbodenu se rozkládají ještě další tři malé areály. V areálu Tschentenalp čekají na návštěvníky červené sjezdovky, které jsou obsluhovány jednou sedačkovou lanovkou a několika vleky. Kyvadlovými lanovkami je možné se dostat také do střediska Engstligenalp, kde jsou na svazích vrcholu Dossen (2362 m) připraveny 4 sjezdovky. Ve výšce 1960 metrů se pak rozkládá ještě areál Betelberg se středně náročnými modrými a červenými sjezdovkami o celkové délce 45 km, které spadají z vrcholu Leiterli (2001 m).

Adelboden potěší i nadšené snowboardisty. Pro ně je zde přichystán jeden z nejmodernějších snowparků v celé Evropě. Nazývá se Gran Masta Park a snowboardisté v něm najdou nepřeberné množství překážek, skoků, ramp a vychytávek, kde mohou trénovat své dovednosti. V Adelbodenu se nachází ještě další tři funparky - Snowcross Betelberg, Crosspark Silleren a snowpark na Elsigenalpu. Dva nabízí také boardercrossové dráhy pro extrémní jízdu. Na běžkaře v Adelbodenu čekají dva okruhy, jeden dlouhá pět a půl kilometru a druhý dva a půl kilometru. Oba se nachází v Engstligenalp nad Adelbodenem, v nadmořské výšce kolem 2000 metrů. Přístupné jsou skibusem a lanovkou. Děti se mohou učit lyžařským dovednostem v zimním parku u sjezdovky Hehnenmoos.

Kdo by toužil po tom, vyzkoušet něco jiného, než lyžování, má v Adelbodenu možnost se vydovádět na sáňkařské či bruslařské dráze, u curlingu, nebo se na sněžnicích vydat na některou z upravovaných turistických zimních stezek. Za odpočinkem pak můžete vyrazit do wellness centra Aqua Vitalis, které je součástí Park hotelu Bellevue, nebo na svařák do horské chaty. Nechybí ani hala pro míčové sporty či krytý bazén. Za jedinou nevýhodu Adelbodenu je považována jeho vzdálenost, nachází se totiž přibližně 900 km od Prahy. 

- jap –

Další články ze Švýcarska: 
Andermatt – jak to sviští z ledovců  
Švýcarský Chur - město, z něhož můžete všemi směry vyrážet na lyže  
Les Diablerets - ďábelsky dobré lyžování  
Nechcete bydlet přímo v lyžařském středisku? Ochutnejte Martigny ve Švýcarsku  
Verbier - švýcarský ráj moderních lanovek, zábavy a freeridu 

Článek byl zobrazen 8 392 krát.

 
 

Náš tip

Velký poznávací okruh Srí Lankou

Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera.Velký poznávací okruh Srí Lankou s návštěvou největší buddhistické slavnosti Esala Perahera a dvoudenním pobytem u Indického oceánu. Česká průvodkyně po celou dobu zájezdu a perfektní servis. CK Tilia.

Zájezd do Keni na safari a Diani beach

Zájezd do Keni na safriPoznávací letecký zájezd po největších krásách národních parků Keni - 7 dní na safari doplněné o pobyt na Diani Beach. CK Simon Tourist.

Plavby včetně letenky za akční ceny

CK Tilia - zájezdy do Izraele, Palestiny, JordánskaVypravte se s RIVIERA TOUR na plavbu po Rudém moři, Středozemním moři nebo Karibiku a poznejty jejich největší krásy. Zažijete neopakovatelnou atmosféru dovolené na výletní lodi. Včetně letenky a českého delegáta.

Výběr nejlevnějších zájezdů

Výběr těch nejlevnějších zájezdů pro rok 2024 za mimořádné ceny. To nejlepší z českých a německých CK na jednom místě. 

UBYTOVÁNÍ ZA NEJLEPŠÍ CENY

UbytováníNejširší nabídka ubytování ve všech destinacích světa za bezkonkurenční ceny. Hotely, apartmány, penziony, prázdninové domy, ubytování v soukromí. Jednoduchá rezervace online.

Zájezdy do celého světa

Rudé moře

Stránky věnované Rudému moři, jeho fauně a flóře a letoviskům na pobřeží Rudého moře.

Řecko a řecké ostrovy

Přinášíme vám komplexní informace o Řecku a řeckých ostrovech, rady tipy na cesty, články a zajímavé informace z Řecka. 

Golfový magazín

Nový magazín o golfu. Evidujte si své golfové statistiky online. Dále zde najdete články ze světa golfu - tipy na golfové cesty do zahraničí, golfové legendy, rady a tipy na hru. Součástí je také golfový slovník.

Dovolená v Turecku

Plánujete dovolenou v Turecku? Potom se vám bude jistě hodit náš průvodce Tureckem, ve kterém najdete vše, co potřebujete před cestou do Turecka vědět.

Magazín o bydlení

Navštivte také naše stránky o bydlení, stavbě a zahradě, na kterých najdete inspiraci pro váš domov. Každý den nové články, informace, zajímavosti, rady a tipy ze světa bydlení. 

 
 

RSS v. 0.91, RSS v. 2, Atom . Copyright © svetadily.cz | Created by weto.cz webdesign.

Egypt | Turecko | Chorvatsko | Itálie | USA | Řecko | Rakousko