Hlavní obsah

Jak si nechat narůst dlouhé vlasy? Nej tipy a největší chyby

Foto: Profimedia.cz

Foto: Profimedia.cz

Reklama

Dlouhé a kvalitní vlasy jsou snem mnoha žen. Jak si je nechat narůst přinejmenším až do pasu? Něčeho se musíte vzdát, přidat na péči a občas je i zastřihnout. S našimi radami budete jako Locika cobydup.

Článek

Trend dlouhatánských vlasů je aktuální už delší dobu. Inspiraci bere od Kim Kardashian (41), která si hojně pomáhá příčesky a parukami, nebo od přirozené hřívy modelky Gigi Hadid (26). Ta si přestala vlasy odbarvovat melíry, vrátila se ke své přírodní barvě, což je tmavá blond, a nechala prameny růst a růst.

Foto: Profimedia.cz

Gigi Hadid a její přirozeně plavé vlasy. Poslední roky s barvou neexperimentovala a díky tomu jí pěkně narostly. Nedávno se však ukázala ve světlejší blondFoto: Profimedia.cz

Jak rychle rostou vlasy a kdy budou dlouhé?

V průměru vyroste vlas o jeden centimetr za měsíc. Nicméně každý člověk má svoji „maximální délku“, která se odvíjí od toho, jak dlouhou má vlas růstovou fázi. A to je dáno geneticky. Může to trvat dva až šest let, poté se vlas v růstu zastaví a časem vypadne. Jak tedy co nejlépe podpořit vlasový růst? Zeptala jsem se odborníků a přidala jsem vlastní zkušenosti.

1. Zabraňte mechanickému poškození

Čemu se vyhnout, jestliže chcete mít hřívu pod ramena, po pas, nebo kam až vám genetika dovolí? „Nejčastější chyba v péči o vlasy je podle mého názoru mechanické poškození, to znamená například časté žehlení a nesprávné kartáčovaní. Další zásadní věc je pak chemické poškození,“ říká Martin Loužecký, kadeřník a ambasador značky Authentic Beauty Concept.

2. Odbarvujte správně a chraňte konečky

Necháváte vlasy růst? Chovejte se k nim jemně! A o to víc, pokud je barvíte. Největší zátěž představuje odbarvování na blond. „Ale i melírované vlasy můžou hezky růst. Všechno je to otázka správné péče,“ říká kadeřnice Petra Polívková z dobříšského Salonu krásy.

Budete-li kadeře stále dokola odbarvovat a nedopřejete jim vlasové wellness, nebudou růst. Jednoduše proto, že co naroste, se hned uláme. Nechcete-li se vzdát blond barvy, nemusíte, ale dejte si opravdu záležet na péči. „Investujte do kvalitního šamponu a kondicionéru. A nevynechávejte masku, ta je speciálně pro konečky důležitá,“ doporučuje Martin Loužecký.

Chce to kompromis – místo odbarvování celé hlavy mám jen pár melírovaných proužků, které vlasy tolik nezatíží a stačí je obnovovat jednou za půl roku. Také se mi osvědčilo hydratovat konečky i ve dnech, kdy si nemyju hlavu. Skoro každý večer nanesu do konců olejíček nebo krém, který se o vlasy postará přes noc. Stačí jen troška (velikost hrášku) a nemusíte se bát, že byste se ráno vzbudily s mastnou hlavou.

3. Omezte razantní styling

Stejně jako chemické zásahy se snažte omezit i styling. Nejvíc vlasy ničí žehlení: kvůli vysoké teplotě jsou konečky suché, náchylnější k roztřepení, později se vlasy lámou po celé délce a vypadají jakoby „otrhané“.

Když potřebuji vlasy zkrotit, využiji k tomu kulatý kartáč a fén nebo foukací kartáč a prameny natáhnu a vyhladím. A když je chci natočit, vezmu na pomoc kulmu, ale nepřeháním to s teplotou – na moje vlasy stačí 180 °C. A především: vždy nanesu sprej nebo sérum s ochranou proti vysokým teplotám.

Nicméně, v módě je nechat vlasy tak, jak je pánbůh nadělil, tedy s jejich přirozenou texturou. Projednou trend, který dává smysl a ušetří čas i kvalitu vlasů!

Foto: Archiv firem

Zleva: Sprej na ochranu proti teplu Alcina, 203 Kč (100 ml), prodává Elnino. Ochranný sprej na vlasy proti teplu Bumble & Bumble, 519 Kč (125 ml), prodává SephoraFoto: Archiv firem

4. Češte vlasy obráceně

Česání a věda? To byste se divili! Zde jsou nejdůležitější zásady: Vlasy nečešte úplně mokré a vždy postupujte od konečků ke kořínkům. Tak si zajistíte, že si je zbytečně nepotrháte. A také zvolte správný nástroj.

„Nejhorší hřeben, který můžete mít, je ten s neohebnými bodlinami, které mají ještě na konci kuličku. Za mě je nejlepší volba hřeben s kančími štětinami,“ radí kadeřnice Petra Polívková. Rozčeše vlasy snadněji a jemně – a navíc podporuje jejich lesk.

Foto: Archiv firem

Kartáč na vlasy s kančími štětinami BrushArt, 455 Kč, prodává Notino. Kartáč s kančími štětinami Balmain, 1550 Kč, prodává SalonOnlineFoto: Archiv firem

5. Starejte se o pokožku hlavy

Dlouhé vlasy začínají u zdravých kořínků. Masírujte pokožku hlavy vhodným kartáčem i prsty, když si myjete hlavu šamponem. Investujte do tonik či sér, která kštici vyživí a podpoří růst i hustotu. Oblíbila jsem si vlasové vody – aplikuji je po umytí do ručníkem prosušených vlasů. Nanesu k pokožce hlavy, vmasíruji a jdu fénovat.

Nezapomeňte ani na výživu zevnitř. Můžete zvolit jen čistou aminokyselinu metionin nebo doplňky stravy, které ji kombinují třeba s biotinem, vitaminy B, zinkem... A musíte vydržet – výsledky uvidíte někdy až po třech měsících.

Foto: Archiv firem

Vlasová bylinná voda Kopřiva Luna, 29 Kč (120 ml). Tonikum pro růst vlasů àla Palla, 2089 Kč (100 ml)Foto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Sérum pro růst vlasů Kérastase, 693 Kč (50 ml), prodává Notino. Fyto-kofeinové tonikum Plantur 39, 259 Kč (200 ml), prodává Dr. MaxFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Doplněk stravy Methionin komplex Phyteneo, 255 Kč (60 tablet). Doplněk stravy pro krásné vlasy a pleť GS Eladen Premium, 449 Kč (910 kapslí). Oba produkty prodává Benu lékárnaFoto: Archiv firem

6. Nebojte se zastřihovat

Zní to sice jako protichůdná rada, ale když se zbavíte roztřepených konečků, nebudou se vlasy dál třepit a následně lámat. Kadeřníci to potvrzují. „Ano, vlasy musíte zastřihnout, ale opravdu jen o kousek, jinak vám nikdy dlouhé nenarostou,“ říká Martin Loužecký. A Petra Polívková doporučuje: „Když je nebudete vůbec stříhat, moc si nepomůžete, protože pak budete muset ustřihnout větší kus, abyste se zbavily ztenčených konců.“

Zastřihávejte tedy vlasy třeba jednou za tři měsíce nebo podle toho, jak to vaše konečky potřebují, a vždy co nejméně. Je to sice o trošičku delší cesta k vysněné délce, ale vždycky je lepší mít vlasy maličko kratší, ale zato kvalitní a zdravé.

Reklama

Načítám