Hlavní obsah

Pět bezduchých návyků, které nás činí podrážděnější

Výzkumy ukazují, že náš mozek se automaticky soustřeďuje spíše na negativní než na pozitivní věci, které prožíváme. Ironií navíc je, že některé mechanismy zvládání, které používáme k odvedení naší mysli od těchto myšlenek, často zhoršují naši náladu. Na jaké návyky si dát pozor?

Foto: Profimedia.cz

Podrážděnost lze umocnit nevědomým chováním.

Článek

1. Odkládání jídla, i když máte hlad

Pocit hladu a špatná nálada jdou ruku v ruce. Při nízké hladině cukru v krvi se totiž spustí celá kaskáda hormonů včetně kortizolu, který je spojován se stresem. „Nedostatek energie způsobuje to, že se cítíme podráždění, unavení, pomalí a otrávení. Navíc máme menší toleranci k věcem, které se dějí kolem nás,“ říká psychoterapeutka Heather Kentová.

Hlad nám také zabraňuje soustředit se a v konečném důsledku i podávat dobrý výkon, což vede ke vzrůstání frustrace. Zkuste si proto nastavit budík na každých pár hodin, abyste si uvědomili, jestli máte hlad, nebo si naplánujte během dne všechna jídla a svačiny na pevné časy a dodržujte je.

2. Večerní emocionální sledování televize

Poslední hodiny před spánkem by měly zklidnit vaše tělo i mysl. Pro mnoho lidí se ale tato doba nese ve znamení sledování seriálů, které jim doslova nedají spát.

„Některé pořady, a to zejména reality show, mohou způsobit podrážděnou, až depresivní náladu. Rozptylování se televizí navíc způsobuje, že zůstáváme vzhůru déle a pak máme před sebou jen pár hodin spánku, vinou kterých jsme následující den nepoužitelní,“ říká Kentová.

Stop stresu: Jak se pozitivně naladit na nový den

Zdraví

Chcete-li tento problém vyřešit, vyberte si záměrně uklidňující nebo neutrální témata pro večerní pořady a seriály plné emocí si nechejte na deštivou sobotu.

3. Zůstat uvnitř celý den

Zejména v zimních měsících není vůbec těžké se zcela vyhnout dennímu světlu. Vstávání za tmy a jezdění z práce za tmy si ale vybírá svoji daň v podobě podráždění.

„Pokud je to alespoň trochu možné, zařaďte do svého dne alespoň krátkou procházku na denním světle,“ doporučuje psychoterapeutka Susan Zinnová.

Dále navrhuje odložit ranní šálek kávy o několik hodin později. Kofein totiž sice působí jako stimulant, ale také může navozovat stres nebo nervozitu, což nekoresponduje s filozofií klidného rána. „Vyzkoušejte ráno vstát, poté si dopřejte krátkou procházku, a až potom si dopřejte svoji oblíbenou kávu,“ říká Zinnová pro Huffington Post.

Tipy pro lepší náladu, které nezaberou ani pět minut

Zdraví

4. Okamžitá kontrola notifikací

Lidé kontrolují svůj telefon v průměru padesátkrát denně, a člověku může trvat až 20 minut, než se znovu plně soustředí na úkol, jenž vykonával. To může vést k problémům s time managementem a pocitu přetížení, což opět může vést k podrážděnosti.

„Poté, co znovu upadneme do začarovaného kruhu notifikací, si často vyčítáme, že se zbytečně rozptylujeme a ztrácíme čas, což vede k frustraci a pocitu zklamání,“ říká Zinnová. Nejjednodušším, ale také nejtěžším řešením je odsunout telefon do jiné místnosti nebo vypnutí notifikací.

5. Doomscrolling

Doomscrolling je akt trávení nadměrného množství času u obrazovky věnovaného vstřebávání negativních zpráv. Zvýšená konzumace převážně negativních zpráv může u některých vést ke škodlivým psychofyziologickým reakcím.

„Nadměrný příjem negativních zpráv z internetu či televize může vést ke zvýšeným pocitům podrážděnosti, agrese a hněvu,“ říká Kentová.

Chcete-li se těmto pocitům vyhnout, sledujte je jednou nebo maximálně dvakrát denně.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám