Královéhradecký kraj postavil novou záchranku na místě dvou nevyužívaných domků, které naposledy sloužily silničářům. Ty zboural a postavil nové budovy. Zároveň vybudoval školicí centrum, které budou využívat všechny složky integrovaného záchranného systému. Výstavba, která probíhala od jara 2020, a vybavení přišly na 42 milionů korun. Evropská dotace pokryla více jak polovinu celkových nákladů.

"Ve chvílích, kdy jde o život, je každá minuta drahá. Nová výjezdová stanice v Temném Dole až o polovinu zkrátí dojezdovou dobu oproti dřívějšku, kdy byla nejbližší základna záchranářů v Trutnově," řekl hejtman Martin Červíček.

V Temném Dole začala výstavba nové stanice krajské zdravotnické záchranky a výcvikového střediska.
V Krkonoších roste nová stanice krajské záchranky

"Počítáme s tím, že záchranářský tým v Temném Dole bude mít kratší dojezdové časy do nejvytíženějších horských středisek. Zároveň ale také uleví výjezdové základně v Trutnově, odkud jsme jen v loňském roce zrealizovali více než pět a půl tisíce výjezdů," poukázal na přínos nové stanice ředitel krajských zdravotnických záchranářů Libor Seneta.

Tam se nedovoláte. Na tomto místě v Temném Dole v Krkonoších vyroste nová výjezdová stanice krajské záchranné služby a výukové středisko.
Postaví novou záchranku na horách. V místě bez signálu

Podle něj výstavba nové základny neprobíhala zcela hladce. "O to větší radost máme z toho, že se přes veškeré komplikace nakonec podařilo vybudovat důstojné zázemí nejen pro novou výjezdovou skupinu, ale také pro naše vzdělávací a výcvikové středisko," dodal Libor Seneta.

V Temném Dole v Krkonoších začne v dubnu výstavba nové výjezdové stanice a vzdělávacího a výcvikového střediska krajské záchranky.
Záchranka bude mít výjezdovou základnu na horách, její stavba začne v dubnu

Krajský radní pro zdravotnictví Zdeněk Fink uvedl, že školicí centrum má k dispozici výcvikové trenažéry, které pomohou při tréninku a zvýšení odbornosti nejen zdravotnických záchranářů, ale i hasičů a dalších složek IZS. "Součástí je například simulátor pro výuku rozšířené podpory životních funkcí, simulátor práce s automatizovaným externím defibrilátorem," sdělil Zdeněk Fink.

Nová výjezdová skupina zdravotnické záchranky bude mít základnu v Temném Dole.
Záchranka má nový výjezdový tým pro Krkonoše. Základnu bude mít v Temném Dole

Zdravotnická záchranná služba Královéhradeckého kraje dosud disponovala 16 výjezdovými základnami ve třinácti městech kraje - Hradci Králové, Trutnově, Vrchlabí, Dvoře Králové nad Labem, Náchodě, Jaroměři, Broumově, Jičíně, Nové Pace, Hořicích, Novém Bydžově, Rychnově nad Kněžnou a Opočně. Nejbližší výjezdová základna zdravotnických záchranářů pro oblast východních Krkonoš, kde jsou velké lyžařské areály v Peci pod Sněžkou, Janských Lázních a Malé Úpě, byla dosud v Trutnově.

V Temném Dole, který je částí Horního Maršova, zahájila provoz výjezdová skupina krajské zdravotnické záchranky.
Nová záchranka v Krkonoších začala fungovat, na úvod mířila za dítětem do Pece