Polsko odvolá velvyslance v Česku, ve sporu o důl Turów podle něj chybovala hlavně Varšava

Polský velvyslanec v Praze Miroslaw Jasiński byl jmenován teprve v prosinci

Polský velvyslanec v Praze Miroslaw Jasiński byl jmenován teprve v prosinci Zdroj: ČTK / Krumphanzl Michal

Polský premiér Mateusz Morawiecki se rozhodl zahájit proces odvolání polského velvyslance v České republice, oznámil mluvčí polské vlády Piotr Müller, který v souvislosti s ambasadorem informuje o „krajně nezodpovědných výrocích o dole v Turówě“. Každý polský diplomat má povinnost pečovat o polské zájmy, doplnil mluvčí.

Polská média vidí příčinu premiérova rozhodnutí v rozhovoru, který ambasador Miroslaw Jasiński poskytl polské mutaci serveru Deutsche Welle. Diplomat mimo jiné řekl, že ve vývoji sporu mezi Prahou a Varšavou ohledně hnědouhelného dolu Turów „šlo o nedostatek empatie, nedostatek porozumění a nedostatek ochoty k dialogu - a to především na polské straně“. „Ostatně podobné věci se děly i v Belchatówě a Koninu a nikdo z toho nedělal skandál,“ nechal se dále slyšet velvyslanec s odkazem na další polské doly.

Na poznámku tázajícího se redaktora, že když lidem v okolí Belchatówa vyschne studna, požádají o odškodnění a dostanou ho, polský diplomat reagoval: „Totéž platí pro okolí Turówa na polské straně. Otázkou je, proč by se to nemělo vztahovat na lidi, kteří žijí kilometr nebo dva od dolu, ale na druhé straně hranice.“

Na svých slovech by diplomat ani nyní nic neměnil. „Nelituji toho, co jsem řekl. Případ Turów musíme vyřešit, protože klade stín na naše vztahy s Čechy,“ řekl serveru Onet.pl. Spor o Turów se podle něj měl vyřešit na úrovni expertů z obou stran. „Je špatné, že se tím zabývají premiéři, ministři a soud Evropské unie. Mé odvolání to nezmění,“ dodal. 

Diplomat Jasiński oficiálně převzal úřad polského velvyslance v Praze teprve loni v prosinci. Velvyslanecké místo bylo neobsazené od června 2020, kdy prezident Andrzej Duda odvolal Barbaru Ćwiorovou kvůli obviněním ze šikany a diskriminace podřízených.

Nejmenovaný český diplomat, kterého cituje Onet.pl, doufá, že nového velvyslance Varšava tentokrát nalezne rychleji. „Ta situace je pro nás trošku tragikomická. Čekali jsme půldruhého roku na polského velvyslance. Teď je nový velvyslanec odvolaný a my se o tom dozvídáme nikoliv z polského ministerstva zahraničí, ale z Onetu,“ dodal.

Diplomat, scenárista a někdejší vratislavský vojvoda (hejtman) Jasiński působil v protikomunistické opozici, během studií na Vratislavské univerzitě navázal kontakty s lidmi z Charty 77. Patřil ke spoluzakladatelům Polsko-československé Solidarity, v jejímž rámci spolupracovali disidenti z obou zemí. Na začátku 90. let působil na polské ambasádě v Praze, v letech 2001 až 2007 vedl Polský institut v Praze.

Hnědouhelný důl Turów u hranice s Českem zásobuje uhlím hlavně sousední elektrárnu a skupina PGE chce důl postupně rozšířit a prohloubit. Obyvatelé českého pohraničí se obávají ztráty vody i nadměrného hluku a prachu. Česko podalo kvůli rozšíření těžby na Polsko žalobu. Soudní dvůr Evropské unie loni v září uložil Polsku pokutu ve výši půl milionu eur denně za to, že neplní jeho dřívější předběžné opatření nařizující okamžité zastavení těžby.

Polská vláda přerušení těžby odmítá, protože by to podle ní negativně dopadlo na energetickou bezpečnost země. Obě strany se pokoušejí vyřešit spor prostřednictvím mezivládní dohody, po níž by Česko žalobu stáhlo. České ministerstvo životního prostředí však v listopadu uvedlo, že polský návrh je pro Prahu nepřijatelný. Ministerská mluvčí tehdy poznamenala, že návrh je třeba projednat se zástupci stran nové české vlády, která začala fungovat ve druhé polovině prosince.