Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Příprava začala: Budějovice (zatím) s Basseym, Plzeň pouští Faltu

  10:54aktualizováno  16:35
Kromě fotbalistů Slavie, Sparty a Teplic, kteří do přípravy vstoupí v úterý a ve středu, se v pondělí zpátky do práce vrátila všechna ligová mužstva. Někde zatím došlo jen na fyzické testy, jinde už i na kondiční přípravu přímo na hřišti.
Plzeňský fotbalista Šimon Falta v utkání proti Dynamu Brest.

Plzeňský fotbalista Šimon Falta v utkání proti Dynamu Brest. | foto: MF DNES

Většinu ligových týmů během ledna čekají herní kempy v teple: ve Španělsku, Portugalsku, na Maltě, v Turecku či v Chorvatsku.

Zimní příprava 2022

kompletní program

Jarní část nejvyšší soutěže má pak výkop v sobotu 5. února.

Viktoria Plzeň, která po podzimu ztrácí pouhý bod na vedoucí Slavii, pro zbytek sezony nepočítá s Šimonem Faltou. Exolomoucký křídelník či obránce odešel na hostování do Ostravy.

„Šimon je ve věku, kdy je pro něj stěžejní, aby pravidelně nastupoval. Shodli jsme se, že je to pro obě strany nejlepší řešení,“ uvedl pro plzeňské webové stránky šéf Adolf Šádek.

Další změny nevyloučil: „K velkým zásahům není důvod, máme dostatečně silný i široký kádr, nicméně čeká nás přípravný měsíc, během kterého ještě k nějakému pohybu může dojít.

Pro Baník může být Faltovo angažování důležitou variantou pro případ odchodu nigerijského rychlíka Collinse Sora, o něhož projevily zájem Slavia i Sparta.

Sparta bere do přípravy mladíky, zajímá se o Sora a řeší, co s Lischkou

Ta si navíc z Vítkovic prozatím stáhla obránce Davida Lischku.

Posily pro Slovácko? Spíš ne

Slovácko bude čtvrtou příčku v tabulce hájit bez zkušeného středopolaře Jana Navrátila, který se po peti letech vrací do Olomouce. Jiný záložník Daniel Mareček přestoupil do Bohemians.

Do Karviné odešel gólman Pavol Bajza, kluby nyní řeší administrativní záležitosti transferu. Brankářskou dvojkou za Filipem Nguyenem bude zkušený Tomáš Fryšták, který naposledy působil na Slovensku v Senici a Trenčíně.

Žádné další zásadní změny se v kádru Slovácka neočekávají. Smlouvy sice dobíhají některým oporám jako Stanislavu Hoffmanovi či Marku Havlíkovi, ale jejich zimní odchod by neměl být na pořadu dne. „Věřím, že současný kádr už nikdo z klíčových hráčů neopustí. Jeho udržení bude naší prioritou,“ řekl trenér Martin Svědík.

Nevypadá to ani na žádné velké posilování. „Na trhu moc výběr není, nemůžeme si dovolit koupit dva hotové hráče. Je to otázka ekonomiky klubu,“ poznamenal kouč, který do přípravy povolal z B-týmu záložníky Aldina Ibrahima a Pavla Jurošku.

Baník zahájil bez Lischky, ale už s Faltou

Už bez stopera Davida Lischky, ale s novou posilou Šimonem Faltou zahájili přípravufotbalisté Ostravy. V pátém týmu tabulky došlo během posledních dnů i k dalším změnám.

Stoper Lischka, autor tří podzimních gólů, na odpolední sraz na Bazalech dorazil, ale už si sbalil jen věci a v úterý se má hlásit na úvodním tréninku Sparty, která si jej stáhla z hostování.

„David u nás byl na hostování, což znamená, že si jej Sparta mohla za splnění určitých podmínek a pod finanční sankcí stáhnout zpět, a to také udělala. Ta věc ještě není definitivně uzavřena,“ uvedl sportovní ředitel Alois Grussmann v oficiálním klubovém vyjádření.

David Lischka z Ostravy a Ivan Schranz ze Slavie sahají po míči.

Baník má o hráče nadále zájem, Sparta jej nabízí výměnou za nigerijského útočníka Yiru Sora a doplatek. Taková dohoda mezi kluby je ale zatím v nedohlednu, proto Lischka začíná přípravu na Letné.

Vedle Lischky v Ostravě scházeli také Adam Jánoš, Muhammed Sanneh a Ondřej Chvěja, kteří odcházejí na hostování do Karviné, ačkoliv gambijský bek zatím jen formou testů. Na první trénink naopak dorazili z hostování ve druhé lize Jiří Boula (Táborsko) a Lukáš Cienciala (Dukla Praha), běloruský reprezentant Arťom Koncevoj na úvodním tréninku ještě scházel, protože absolvoval zátěžové testy a do společné přípravy se zapojí v úterý.

Během úterka by měla Ostrava dotáhnout rovněž příchod stopera Martina Chlumeckého, který se nedohodl na prodloužení smlouvy s Teplicemi a v Baníku by mohl být náhradou za Lischku.

Talovierov míří do Slavie

Minimum změn hlásí i fotbalisté Českých Budějovic, jimž na startu přípravy chybí jen ukrajinský obránce Maksym Talovierov, který má namířeno do pražské Slavie.

Do B-týmu byl přeřazen zkušený záložník Petr Javorek, naopak na jihu Čech zatím zůstává nejlepší střelec týmu Fortune Bassey. 

„Zájem o něj je, ale necháváme tomu volný průběh. Byl bych rád, kdyby zůstal, protože je to náš klíčový hráč. Ale pokud klub dostane zajímavou nabídku, tak mu nikdo bránit nebude,“ uvedl trenér David Horejš.

O dva dny později se k týmu připojí Mick van Buren, Benjamin Čolič a Matej Mršič. Zatím chybí i nemocný Michal Škoda. S Dynamem trénují i dorostenci Jan Brabec, David Krch a Daniel Hais. Klub vyzkouší i obránce ruského Lokomotivu Moskva Maksima Matveeva. V zimní přípravě České Budějovice čeká pět utkání, tři z toho budou na soustředění v Turecku.

Fortune Bassey na tréninku Českých Budějovic.

Už s nováčky Danielem Marečkem či obráncem Dominikem Haškem z Chrudimi zahájili přípravu také hráči pražských Bohemians. První jmenovaný podepsal smlouvu na tři roky, druhého by pražský klub chtěl na půlroční hostování s opcí. 

Přestupy a změny v kádrech

zima 2022

Celkově má kouč Luděk Klusáček v kádru 27 hráčů a čtyři brankáře, tento stav se ale bude měnit. „Očekávat se dají pohyby jak do Bohemky, tak i směrem ven,“ poznamenal sportovní ředitel Miroslav Držmíšek. 

Už dříve bylo jasné, že v Bohemians nebude pokračovat Jan Vodháněl, jenž odchází do Rakouska, a Vladislav Ljovin, jenž zatoužil po návratu do Ruska. Svolení hledat si angažmá dostal zkušený Kamil Vacek a tým po třech letech pravděpodobně opustí. 

Ve středu se na zkoušku připojí ruský stoper Jevgenij Nazarov (ex Teplice). V sobotu odehrají Bohemians první ze tří zápasů zimní ligy, v druhé polovině ledna se budou připravovat v Turecku.

Posila pro kouče Radu

Novinku hlásí fotbalový Jablonec, který je po podzimní části sezony až čtrnáctý. Realizační tým trenéra Petr Rady doplnil bývalý fotbalista Tomáš Čížek. 

„Budu asistentem trenéra a vypomáhat bych měl i jako vedoucí týmu, což bude prakticky něco podobného, jako jsem dělal v béčku,“ poznamenal. „Určitě se na to těším, je to pro mě krok dopředu. Věřím tomu, že budu nápomocný tomu, abychom se zvedli a začali stoupat tabulkou nahoru.“

Jablonecký trenér Petr Rada (vpravo) se svým novým asistentem Tomášem Čížkem (vlevo) během prvního tréninku zimní přípravy v lednu 2022.

Severočeský celek už v prosinci opustil nejlepší podzimní střelec Tomáš Čvančara, který přestoupil do Sparty. O šanci v útoku se znovu popere Ikaunieks, jenž v uplynulém roce hostoval v FK Liepaja. Sedmadvacetiletý ofenzivní univerzál hrával v Česku i za Mladou Boleslavi, Zlín a Jihlavu.

Rada si do přípravy vytáhl i mladé záložníky Davida Nykrína, Vojtěcha Weraniho a Michala Černáka. Na úvodním srazu po dovolené nechyběl čtyřicetiletý veterán Tomáš Hübschman, naopak další středopolař David Houska se kvůli zranění připojí později.

Do přípravy v pondělí vstupují také fotbalisté Ostravy, Liberce, Pardubic, Karviné či Zlína. Fyzické testy absolvují v Plzni, v Mladé Boleslavi a v Hradci Králové.

Zatím beze změn v kádru oproti podzimní části sezony zahájili zimní přípravu fotbalisté Liberce. Slovan už v minulých dnech definitivně opustil obránce Taras Kačaraba, který po ročním hostování ve Slavii zamířil do Edenu natrvalo na přestup. Trenér Severočechů Luboš Kozel nevyloučil posílení kádru.

Teplice, které se po zimní pauze vracejí v úterý, hlásí dvě posily z druholigového Prostějova, které si ve svém předchozím působišti vyhlédl trenér Jiří Jarošík. 

Brankář Filip Mucha je bratr semifinalistky tenisového Australian Open 2021 Karolíny Muchové, útočník Filip Žák na podzim nastřílel šest gólů.

„Příchodem Filipa Muchy řešíme aktuální situaci na postu brankáře. Tomáš Grigar podával na podzim výborné výkony, Honza Čtvrtečka tak ztratil pozici jedničky a Sparta pro něj chce nyní najít působiště s větším herním vytížením,“ vysvětlil na klubovém webu sportovní ředitel Štěpán Vachoušek. 

Skončili stoper Martin Chlumecký a záložník Amadou Diallo, naopak nastupují slávistický bek Mohamed Tijani a testovaný Václav Prošek z Ústí nad Labem.

Zlínští fotbalisté David Tkáč, Robert Hrubý a Martin Fillo (zleva) oslavují vstřelený gól.

Se stávajícím kádrem a zatím bez posil zahájil zimní přípravu Zlín. Po podzimu je Fastav s 19 body na jedenáctém místě tabulky a cílem „ševců“ je podle kouče Jana Jelínka držet se co nejdál od sestupových vod a zabojovat o střední skupinu pro nadstavbu.

Na dnešním srazu chyběli v kabině oproti podzimu tři hráči. Brankář Matej Rakovan si o pár dní prodloužil volno po novoročním narození dcery, záložník Marek Hlinka je po drobném zákroku a Lamin Jawo se zapojí do tréninkového procesu koncem týdne. Se všemi ale klub pro jaro počítá.

Velké posílení kádru na východě Moravy neočekávají. „Už jsem ale avizoval, že bych rád měl v kádru větší konkurenci na krajích obrany a taky v útoku,“ řekl   kouč Jan Jelínek, který v tomto roce začne studovat nejvyšší trenérskou licenci a zatím je veden jako asistent Marka Kalivody.

Fotbalisté Hradce Králové zahájili zimní přípravu fyzickými testy na FTVS v Praze. V kádru prvoligového nováčka zatím došlo jen k drobným změnám. Brankář Michal Reichl odešel na zkoušku do druholigové Dukly Praha, záložník Jakub Rezek předčasně ukončil hostování a vrátil se na Slovácko. Východočeši o tom informovali na svém webu.

Devětadvacetiletý Reichl na podzim i kvůli zdravotním problémům neodchytal jediné soutěžní utkání A-týmu. O šest let mladší Rezek zasáhl do dvou ligových a celkem pěti soutěžních zápasů, střelecky se neprosadil.

Do přípravy Hradce Králové, který první část sezony zakončil na překvapivém sedmém místě tabulky, se zapojili také odchovanci obránce Daniel Kutík a útočník David Jurčenko.

Pavel Černý (vlevo) se coby autor druhého pardubického gólu v zápase proti...

Fotbalisté Pardubic  zahájili přípravu se dvěma novými hráči. Do týmu přibyli stoper Marek Opluštil a útočník Nana Akosah-Bempah. Kádr naopak opustili hráči na hostování Mojmír Chytil, Jiří Sláma, Michal Beran a Ladislav Dufek, v rodné Brazílii zůstal Júnior Ramos. Východočeši o tom informovali na klubovém webu.

Sedmadvacetiletý Opluštil strávil většinu kariéry ve druhé lize, nejvíce zápasů odehrál za Žižkov. Podzimní část aktuální sezony odehrál ve třetiligovém Vyšehradě. V nejvyšší soutěži si připsal dva krátké starty v dresu Jihlavy.

Čtyřiadvacetiletý Akosah-Bempah má americké i ghanské občanství. Značnou část kariéry působil v Jihoafrické republice, první polovinu tohoto ročníku nastupoval za třetiligový pražský Motorlet.

S obráncem Adamem Jánošem, u nějž se dotahuje možné hostování z Baníku Ostrava, zahájili přípravu fotbalisté Karviné. Vedle devětadvacetiletého defenzivního hráče se k týmu Bohumila Páníka připojili odpoledne také ostravský záložník Ondřej Chvěja nebo brankář Pavol Bajza ze Slovácka. V úterý doplní soupisku ještě třetí hráč z Ostravy, gambijský obránce Muhammed Saneh.

Vedle kvarteta nových tváří se k týmu vrací Martin Vlachovský, jenž hostoval v druholigovém Prostějově, a Ukrajinec Ivan Želizko. Ten působil rok v lotyšském klubu Valmeira.

Klub naopak opustili Matěj Jurásek, jenž se vrátil z hostování do pražské Slavie, a záložník Aleš Nešický s brankářem Petrem Bolkem, kteří dostali od vedení klubu povolení hledat si angažmá.

Autoři: , , , ,

EURO 2024: Los skupin, program zápasů, stadiony

Fotbalové EURO 2024 se bude hrát od 14. června do 14. července 2024 v deseti neměckých městech. Čtyřiadvacet účastníků bude rozděleno do šesti čtyřčlenných skupin. Čeští fotbalisté se v základní skupině střetnou s Portugalskem, Tureckem a Gruzií.

Česko - Portugalsko, Česko - Gruzie, Česko - Turecko
Mužstvo Z V R P S B
1. AC Sparta PrahaSparta 29 23 4 2 66:25 73
2. SK Slavia PrahaSlavia 29 21 6 2 60:22 69
3. FC Viktoria PlzeňPlzeň 29 18 5 6 64:33 59
4. FC Baník OstravaOstrava 29 13 5 11 46:37 44
5. FK Mladá BoleslavMl. Boleslav 29 12 7 10 49:45 43
6. 1. FC SlováckoSlovácko 29 11 7 11 37:38 40
7. FC Slovan LiberecLiberec 29 10 9 10 44:44 39
8. SK Sigma OlomoucOlomouc 29 10 7 12 39:41 37
9. FC Hradec KrálovéHradec Kr. 29 9 10 10 31:36 37
10. FK TepliceTeplice 29 9 9 11 31:37 36
11. Bohemians Praha 1905Bohemians 29 7 11 11 27:39 32
12. FK JablonecJablonec 29 6 11 12 34:44 29
13. FK PardubicePardubice 29 7 7 15 28:40 28
14. FC ZlínZlín 29 5 10 14 36:60 25
15. SK Dynamo České BudějoviceČ. Budějovice 29 6 5 18 32:60 23
16. MFK KarvináKarviná 29 5 7 17 29:52 22

1. až 6. tým postupuje do skupiny o titul, 7. až 10. tým bude bojovat v play off o Evropu a 11. až 16. tým se utká ve skupině o záchranu.

  • Nejčtenější

Anglie - Brazílie, Francie - Německo. Kde zdarma sledovat sobotní fotbalové šlágry?

21. dubna 2024

Víkend je ve znamení reprezentačního fotbalu a přináší řadu atraktivních zápasů. Po pátečním...

Slavia zakopla, Sparta vyhraje základní část. V elitní skupině bude i Boleslav

20. dubna 2024  14:20,  aktualizováno  21.4 20:05

I když doma dostali tři góly, sparťanští fotbalisté v sobotu odpoledne v divokém utkání s Baníkem...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Fiorentina - Plzeň 2:0, pohárovou jízdu uťalo prodloužení, hosté hráli v deseti

18. dubna 2024  17:42,  aktualizováno  21:23

Plzeňští fotbalisté se rvali, bojovali do vyčerpání, ale mezi čtyři nejlepší kluby v Konferenční...

Slavia - Olomouc 2:2, domácí srovnali před koncem. Titul se jim vzdaluje

21. dubna 2024  14:11,  aktualizováno  17:13

Že po jednoznačné první půli padnou po přestávce v Edenu rychlé dva góly, se dalo celkem jasně...

{NADPIS reklamního článku dlouhý přes dva řádky}

{POPISEK reklamního článku, také dlouhý přes dva a možná dokonce až tři řádky, končící na tři tečky...}

Guardiola po vyřazení: V jiném sportu bychom vyhráli. Frustrující, soptil Días

18. dubna 2024  6:59

V utkání měli jasnou převahu, svého soupeře od obdržené branky takřka nepustili za polovinu hřiště,...

Liverpool v boji o titul ztrácí, prohrál na Evertonu. United odvrátili blamáž

24. dubna 2024  20:40,  aktualizováno  23:01

Krušné období fotbalistů Liverpoolu pokračuje. V krátké době znovu ztratili v boji o titul. Ve...

Xavi si rozmyslel konec v Barceloně, tým povede i v další sezoně

24. dubna 2024  22:44

Fotbalový trenér Xavi Hernández si rozmyslel odchod z Barcelony a dodrží smlouvu, kterou má do...

Plzeň - Zlín 3:0, dominance a klidný postup do finále. Dvakrát pálil Chorý

24. dubna 2024  17:15,  aktualizováno  21:02

Od začátku zápasu si šli pro vítězství a svému soupeři nedali žádnou šanci. Plzeňští fotbalisté...

Dvakrát nic, vyjde to teď? Liverpool si vyhlédl trenéra u Lingra s Hanckem

24. dubna 2024  14:18

Dál usilovně hledají náhradu za odcházejícího Jürgena Kloppa. Ta vysněná padla, jednou to zase...

Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?
Jak na rychlou a jednoduchou večeři s rýží?

Díky své všestrannosti se rýže LAGRIS už dlouho stávají nedílnou součástí mnoha pokrmů z celého světa. Bez ohledu na to, zda se používají k...

Manželé Babišovi se rozcházejí, přejí si zachovat rodinnou harmonii

Podnikatel, předseda ANO a bývalý premiér Andrej Babiš (69) s manželkou Monikou (49) v pátek oznámili, že se...

Bývalý fitness trenér Kavalír zrušil asistovanou sebevraždu, manželka je těhotná

Bývalý fitness trenér Jan Kavalír (33) trpí osmým rokem amyotrofickou laterální sklerózou. 19. dubna tohoto roku měl ve...

Herečka Hunter Schaferová potvrdila románek se španělskou zpěvačkou

Americká herečka Hunter Schaferová potvrdila domněnky mnoha jejích fanoušků. A to sice, že před pěti lety opravdu...

Největší mýty o zubní hygieně, kvůli kterým si můžete zničit chrup

Možná si myslíte, že se v péči o zuby orientujete dost dobře, přesto v této oblasti stále ještě existuje spousta...

Tenistka Markéta Vondroušová se po necelých dvou letech manželství rozvádí

Sedmá hráčka světa a aktuální vítězka nejprestižnějšího turnaje světa Wimbledonu, tenistka Markéta Vondroušová (24), se...