Výhody a nevýhody operace očí

Výhody a nevýhody operace očí

Na korekci zraku používáme dioptrické brýle a kontaktní čočky. Co byste ale řekli tomu, kdybyste viděli skvěle i bez brýlí a čoček? Zbavte se očních vad laserovou operací očí. Poznejte, jaké jsou výhody a úskalí této operace a jak dlouho budete vidět ostřížím zrakem.

Po operaci uvidíte bez brýlíPo operaci uvidíte bez brýlí

Pro koho je operace vhodná a pro koho ne?

Oční dioptrické vady si mohou nechat odstranit laserem lidé ve věku 18 až 45 let. Operace se provádí po ustálení očních vad a vyřešíte s ní krátkozrakost, dalekozrakost i astigmatismus. Nedoporučuje se však osobám mladším 18 let, lidem s tupozrakostí, kardiostimulátorem, cukrovkou, revmatickými chorobami, nedostatečnou tvorbou slz a těhotným a kojícím ženám.

Cenově dostupná operace

Investice do operace očí se vám časem vrátí. Ušetříte peníze za dioptrické brýle, kontaktní čočky a doplňky k čočkám. Cena za vyšetření očí a operaci jednoho oka začíná na 16 tisících a závisí na zvolené laserové metodě. Některé kliniky nabízejí měsíční splátky a až doživotní záruku.

Výhody operace očí, které vás přesvědčí

Laserovou operací očí se bezbolestně zbavíte jednotlivých i kombinovaných dioptrických vad. Nemusíte se zákroku obávat; přinášíme vám důvody, proč operaci absolvovat:

  • operace probíhá při vašem plném vědomí
  • zákrok trvá pár minut
  • po operaci odcházíte domů
  • během 1 týdne se vám oči zhojí
  • operace přináší dlouhodobý výsledek
  • po operaci již nemusíte nosit brýle ani čočky
  • oční kliniky nabízejí cenově výhodné operace

Rizika operace očí prodiskutujte s lékařem

S operací očí se pojí i určitá rizika – ale žádná operace koneckonců není úplně bez rizika. Oční lékaři upozorňují na tato úskalí:

  • operací se ztenčí rohovka
  • pacient je náchylnější na oční infekce
  • operace rozvíjí v ojedinělých případech dvojí vidění
  • zákrok může způsobit poškození zraku
  • operace přispívá ke vzniku syndromu suchých očí
  • stoupá riziko měknutí rohovkové tkáně
Operace očí není bez rizikaOperace očí není bez rizika

Rizika laserové operace očí nelze brát na lehkou váhu. Pokud se obáváte možných zdravotních komplikací nebo vám lékař operaci nedoporučuje, korigujte zrak kontaktními čočkami. Vyzkoušejte tzv. zkušební čočky a vyberte si takové, které vám budou vyhovovat. Nezbytným doplňkem ke kontaktním čočkám jsou pečující roztoky na čočky. Šetrně čistí čočky od nečistot a prodlužují jejich životnost. Čočky oceníte nejen při sportu, ale i na dovolené, ve škole i při práci na počítači.

Jak probíhá laserová operace očí?

Před samotným zákrokem si lehnete na lehátko a oční lékař vám přidrží oční víčka pružným fixátorem. Laserovým paprskem seřízne povrchovou vrstvu rohovky a vyrovná dioptrickou vadu oka. Zákrok trvá přibližně 15 minut. Po operaci vás odvede váš doprovod domů, kde byste měli odpočívat. Při progresi vady je nutné zákrok po nějaké době opakovat.

Laserová operace má spoustu výhod i několik nevýhod. Dokáže ale výrazně zkvalitnit život a zbavit vás dioptrických brýlí a kontaktních čoček.

Článek Výhody a nevýhody operace očí byl publikován 7. ledna 2022 v 00.00 v rubrice Zdraví. Autorem článku je Petra Havlíková. Pro diskusi slouží komentáře (0).

Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...
Prosím čekejte ...