Dnes Sobota - jasno 20°C
Zítra Neděle - jasno 25°C
Sobota 27. 4. 2024
Svátek má Jaroslav
Nabídka pro inzerenty
Inzerujte na serveru www.prazskypatriot.cz za zvýhodněné ceny.
Předpověď ekonoma: Kdo letos nedostane přidáno, bude v problémech
Platy se zvyšují, ale růst spotřeby je rychlejší. Foto: Dalibor Kracík

Předpověď ekonoma: Kdo letos nedostane přidáno, bude v problémech

Příjmy českých domácností rostou výrazně pomaleji než spotřeba. „To v mnohých rodinách způsobí vážné finanční problémy. Na vině je zdražování, které sužuje naši ekonomiku,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.  

Průměrná měsíční spotřeba na obyvatele dosáhla podle oficiálních statistik ve třetím čtvrtletí loňského roku na úroveň 28 804 korun. To je o 2 643 korun více než ve stejném období o rok dříve. 

Vyšší spotřeba domácností je podle Křečka mimo jiné důsledkem zdražování, které zasáhlo českou ekonomiku. „Náklady na život rostou, což bude působit problémy hlavně v rodinách, kde nerostou či dokonce klesají příjmy,“ tuší ekonom. 

Průměrný měsíční příjem na osobu dosáhl podle statistik ve třetím čtvrtletí loňského roku na úroveň 32 756 korun. To je o 1 862 korun více než ve stejném období o rok dříve. 

„Bohužel se dostáváme do stavu, kdy příjmy obyvatel narůstají pomaleji než spotřeba, což bude zhoršovat finanční situaci českých domácností,“ dodává Štěpán Křeček. 

Český statistický úřad dnes kromě analýzy spotřeby a příjmů domácností zveřejnil i zpřesněná data o vývoji hrubého domácího produktu za třetím čtvrtletí letošního roku. 

Meziroční růst dosáhl hodnoty 3,3 procenta. Předchozí odhad hovořil o růstu ve výši 3,1 procenta.


Autor: Dalibor Kracík

Vánoce v nemocnici. Hasiči pořádají sbírku pro děti

9. listopadu 2023 v 15:29

Od neděle 12. listopadu do středy 6. prosince pořádají cholupičtí hasiči Vánoční sbírku. Je určena jednak dětem, které stráví nadcházející svátky v nemocnici, a také osamělým seniorům.

Týdne zodpovědného hraní se zaměří na osvětu, prevenci a možnosti léčby

6. listopadu 2023 v 09:16

Projekt Zodpovědné hraní od 6. do 12. listopadu pořádá již třetí ročník Týdne zodpovědného hraní, který si klade za cíl informovat co největší množství lidí o tom, jak udržet hraní pod kontrolou. Na programu se již tradičně podílí partneři projektu, adiktologická centra a odborníci....

Praha 14: Den zdraví na Poliklinice Parník

12. října 2023 ve 12:15

Praha 14 pořádá ve čtvrtek 19. října na Poliklinice Parník Den zdraví. Služby odborníků budou poskytnuty zdarma a můžete si nechat změřit tlak, hladinu cukru nebo cholesterolu v krvi. 

Praha 4: Den zdraví u Arkád

9. října 2023 ve 13:22

V sobotu 21. října se od 10 hodin v Konferenčním centru City v Praze 4 u Arkád koná Den zdraví. Čeká na vás den plný pohybu, dobrého jídla, odborného poradenství a zajímavých přednášek.

Den zdraví na Budějovické

17. září 2023 v 08:21

Věnujte deset minut svému zdraví. V Praze 4 na Budějovické si  v úterý 19. září můžete nechat změřit tlak, poradit se o výživě a program je připraven i pro děti.

Den zdraví na Poliklinice Prosek

16. září 2023 v 10:11

Poliklinika Prosek pořádá pod záštitou starosty Prahy 9 Tomáše Portlíka a ve spolupráci s oblastním spolkem Českého červeného kříže Praha 9 tradiční Den zdraví. Koná se 19. září od 9 do 16 hodin na prostranství před poliklinikou.

Praha 13: Den zdraví na Slunečním náměstí

7. června 2023 ve 14:29

Ve středu 14. června se koná v Praze 13 jednodenní festival zdraví a zdravého životního stylu, který nabídne bohatý program partnerů akce, informace ze světa zdraví, prevence a soutěží pro děti i dospělé o zajímavé ceny. 

Džbán Park pro relaxaci a odpočinek se otevře veřejnosti

7. června 2023 v 10:40

Ve čtvrtek 8. června se pro veřejnost otevře odpočinková plocha nacházející se na jižním břehu vodní nádrže Džbán. Návštěvníci zde ocení nejen lehátka k odpočinku a opalování, aktivity rodinného typu, sportovní vyžití, ale i občerstvení. 

Dny otevřených center pro léčbu migrény začnou v červnu

23. května 2023 ve 22:16

Lidé trpící migrénou, kterých je v Česku více než milion,mohou opět přijít konzultovat svůj stav se specialisty. Po úspěšném prvním ročníku otevře letos své dveře šest Center pro léčbu bolestí hlavy. V červnu se do osvětové akce zapojí Městská poliklinika Praha a Nemocnice Teplice, na podzim budou...

Praha 18 zve na Den zdraví. Co chystají organizátoři?

12. března 2023 v 10:12

V obřadní síni radnice Prahy 18 se koná ve středu 5. dubna Den zdraví. Nabídne měření tlaku a tepu, hladiny cukru v krvi, cholesterolu nebo očního tlaku.

Další články
Nahoru