Hlavní obsah

KOMENTÁŘ: Jánoš je dobrá volba, sám ale Karvinou zachránit nedokáže

Lepšího hráče Karvinští v zimní přestávce už asi neuloví. Ligou ostřílený Adam Jánoš může být opravdovým trumfem, který může poslední Karviné v boji o setrvání ve Fortuna lize zásadně pomoct. Sám ale nedokáže nic. O záchranu se musí porvat úplně všichni. Bez výjimky.

Foto: Sport.cz s využitím Profimedia

Jak se prosadí Adam Jánoš v Karviné?

Článek
Fotogalerie

Pokud na podzim Karviné něco hodně chybělo, byl to lídr. Zkušený gólman Petr Bolek chyboval, stoper Martin Šindelář měl nečekaně problém se v základní sestavě udržet a Michal Papadopulos v útoku na všechno sám nestačil.

Kristi Qose, Marco Túlio, Jean Mangabeira, Aleš Nešický, Daniel Bartl. Ať se na pozici středního záložníka karvinské sestavy objevil na podzim kterýkoliv z nich, z různých důvodů to neklapalo.

To by měl a mohl Adam Jánoš změnit.

Fotbalista s ostrou střelou i potřebným důrazem Slezanům hodně scházel. Až se dostane do větší herní pohody, nebude tak snadné karvinskou záložní řadu přehrát.

Je dobře, že si 29letý rodák z Uherského Hradiště uvědomuje, že úspěch či neúspěch bude hodně odvislý od jeho pohody. „Neříkám, že jsem ve hře takový ten jasný vůdce, že dokážu sám něco zlomit. To asi ne, ale mohl bych pomoct zlepšit komunikaci, ta tady chybí. I vzhledem k tomu, že tu je více cizinců. Více se to na hřišti musí stmelit, aby jeden za druhého více makal," pojmenoval Jánoš po několika trénincích a jednom přípravném utkání situaci v týmu.

Pojmenoval ji zcela přesně. Hráči musí táhnout za jeden provaz, makat na tréninku i na hřišti do poslední vteřiny a do každého souboje jít s přesvědčením, že ho vyhrají. Pokud jediný souboj podcení, jeden návrat po ztrátě míče vypustí, tak se zázrak, o který se tým vedený trenérem Bohumilem Páníkem chce pokusit, nestane.

Člen stříbrného týmu z mistrovství Evropy devatenáctiletých z roku 2011 přišel v červenci roku 2018 do Baníku z Mladé Boleslavi jako náhrada za Marka Hlinku, který zamířil do zahraničí. Baník tehdy vedl současný trenér Karviné Bohumil Páník a radoval se z velké posily.

Totéž může prožívat znovu. Tehdy tohle spojení fungovalo a oba si přejí, aby klapalo opět. Jánoš se tím, že do Karviné šel za známým trenérem, vůbec netají. O přesunu z Baníku, kde pod koučem Ondřejem Smetanou jen paběrkoval, se pobavili ihned po říjnovém Páníkově nástupu do Karviné. „Znám jeho, on zná mě. Víme oba, do čeho jdeme. Hrálo to velkou roli," přiznal odchovanec pražské Sparty.

Jánoš, který má do konce sezony smlouvu s ostravským Baníkem, má s Karvinou zatím jen ústní dohodu. Objeví-li se movitější kupec, může odejít. Pokud po něm ale do odletu na soustředění do Turecka (22. ledna) nikdo takový nesáhne, budou karvinské záchranářské akcie o dost cennější. Určitě více, než byly na konci podzimní části, kterou Slezané ukončili na posledním místě tabulky bez jediného vítězství a s pouhými pěti body na kontě.

Reklama

Související témata: