Potničky (miliaria) u novorozenců i dospělých: vše co potřebujete vědět

7. ledna 2022 15:59

Potničky (miliaria) je neinfekční kožní onemocnění, které vzniká zadržováním potu v potních žlázkách, nejčastěji za teplého a vlhkého počasí.

Obsah článku

  1. Příznaky
  2. Druhy potničků
    1. Miliaria crystallina
    2. Miliaria rubra
    3. Miliaria pustulosa
    4. Miliaria profunda
  3. Kdy navštívit lékaře?
  4. Co způsobuje potničky?
  5. Rizikové faktory
  6. Komplikace
  7. Prevence
  8. Diagnostika
  9. Co pomáhá na potničky?
  10. Co si z článku odnést?

Existují celkem 4 formy potničků (miliaria crystallina, rubra, pustulosa a profunda), které se liší podle celkové závažnosti příznaků.

Nejmírnější forma se projevuje čirými drobnými puchýřky na kůži, zatímco nejzávažnější formy se projevují drobnými červenými pupínky, které vypadají jako husí kůže.

Vyrážka může také silně svědit nebo pálit, s čímž se většinou setkáváme u závažnějších forem onemocnění.

Potničky se vyskytují nejen u malých dětí a novorozenců, ale setkáváme se s nimi i u dospělých, a to zejména za teplého, vlhkého počasí.

Ve většině případů potničky odezní a zmizí bez nutnosti léčby, ale někdy se přes vyrážku dostanou do kůže baktérie, které mohou vyvolávat různá infekční kožní onemocnění, jako je například impetigo.

V takovém případě je nutná specializovaná lékařská péče.

Stejně tak je vhodné zajít k lékaři, pokud potničky do několika dnů nezmizí nebo přidají se další komplikace, jako jsou například horečka či zvětšené uzliny.

Nejlepším způsobem jak zajistit rychlé odeznění obtíží je dbát na dostatečné ochlazování kůže a zabránit dalšímu pocení (například časté sprchování vlažnou vodou, nošení oděvů z materiálů, které odvádí vlhkost a pot z těla - takzvané funkční materiály, které se používají k výrobě termo prádla, apod.).

Příznaky

U dospělých se potničky nejčastěji objevují v kožních záhybech (podpaží, třísla, loketní jamky) a také v místech, kde dochází ke tření holé kůže s oblečením.

U novorozenců a malých dětí se potničky objevují také na krku, hrudi a v oblasti ramen.

Druhy potničků

Potničky se dělí do 4 skupin, podle hloubky, ve které se ucpané potní žlázy nacházejí.

Jak potničky mohou vypadat se můžete podívat na tomto obrázku:

Potničky mohou vypadat jako malé puchýřky vyplněné čirou tekutinou nebo naopak jako červené pupeny. Záleží na tom, v jaké hloubce pod kůží se ucpaná potní žláza nachází.

Potničky mohou vypadat jako malé puchýřky vyplněné čirou tekutinou nebo naopak jako červené pupeny. Záleží na tom, v jaké hloubce pod kůží se ucpaná potní žláza nachází.

Příznaky se u jednotlivých forem tohoto onemocnění poněkud liší.

Miliaria crystallina

Jedná se o nejmírnější formu onemocnění, která postihuje potní žlázky v povrchových vrstvách kůže.

Tato forma potničků se projevuje drobnými pupeny (papulami) a puchýřky (vezikulami), které jsou vyplněny čirou tekutinou a rychle praskají. Svědění či pálení kůže jsou u této formy potničků méně časté.

Miliaria rubra

Tato forma potničků postihuje potní žlázy v hlubších vrstvách kůže a projevuje se červenými pupeny a puchýřky, které silně svědí a pálí.

Miliaria pustulosa

Pokud dojde k zanícení puchýřků, objeví se v nich namísto čiré tekutiny hnis. Takové puchýřky pak mají medově žlutou barvu a jsou spojeny s vyšším rizikem infekce i jinými baktériemi, jako je například Streptococcus pyogenes nebo Staphylococcus aureus, které mohou vyvolat kožní infekční onemocnění označované jako impetigo.

Miliaria profunda

Jedná se o méně častou formu potničků, při které jsou postiženy potní žlázy v hlubších vrstvách kůže, které označujeme jako dermis (škára).

Pot se ze žlázek ve škáře vylévá přímo pod pokožku, což se projevuje výsevem drobných tuhých pupenů tělové barvy, které vypadají jako "husí kůže".

Kdy navštívit lékaře?

Ve většině případů se potničků rychle zbavíte, pravidelným ochlazováním kůže vlažnou vodou v kombinaci s nošením vhodných oděvů (například funkčního prádla), které odvádí pot z povrchu kůže.

Důležité je také zabránit zbytečnému pocení tím, že se za teplého počasí vyhnete náročné fyzické práci nebo sportování.

K lékaři byste měli zajít v případě, že se obtíže do 2 - 3 dnů nezlepší, máte pocit, že je vyrážka stále horší, dochází k jejímu rozšiřování na další místa a/nebo zaznamenáte známky infekce, jako jsou například:

  • Bolest, otok či zčervenání postižených míst
  • Postižená místa jsou na omak teplá
  • Zduření lymfatických uzlin v podpaží, na krku nebo v tříslech
  • Horečka nebo zimnice

Co způsobuje potničky?

Příčinou potničků je ucpání potních žlázek potem, kdy namísto toho, aby se pot vylil na povrch těla a odpařil, zůstává uvězněný v potních žlázkách, což se projevuje zánětlivou reakcí a výsevem typicky vypadající vyrážky.

Přesný důvod, proč dochází k hromadění potu uvnitř potních žlázek neznáme, ale na rozvoji tohoto onemocnění se podílí, mimo jiné, následující faktory:

  • Nezralé potní žlázy a vývody: u novorozenců nejsou potní žlázky a jejich vývody ještě plně vyvinuty, což vede k tomu, že často praskají a pot se tak vylévá do podkoží. Proto se potničky často objevují během prvních týdnů života novorozence, zejména u dětí, které jsou zahřívány v inkubátoru, jsou nevhodně (příliš teple) oblečeni a/nebo mají horečku.
  • Tropické podnebí:teplé a vlhké podnebí či tropická vedra se podílí na vzniku potničků
  • Fyzická aktivita: intenzivní cvičení, sportování, těžká fyzická práce či jiná aktivita spojená se silným pocením, zvyšují riziko potničků
  • Přehřátí organizmu (úžeh): přehřátí organizmu při dlouhodobém pobytu na horkém slunci může zvýšit riziko rozvoje potničků
  • Nevhodné oblečení: abnormálně teplé oblečení nebo spaní pod elektricky vyhřívanou přikrývkou mohou vést k rozvoji potničků. Platí to zejména u novorozenců a malých dětí, které maminky příliš teple oblékají, protože mají strach, aby jim nebyla zima.
  • Pacienti dlouhodobě uvázaní na lůžko: pacienti s onemocněním, které vyžaduje dlouhodobý pobyt na lůžku mají vyšší riziko rozvoje potničků, zejména v případě, kdy mají horečku a další příznaky způsobující silné pocení

Rizikové faktory

Mezi rizikové faktory potničků, mimo jiné, patří:

  • Věk: novorozenci a malé děti jsou náchylnější k rozvoji potničků než dospělí
  • Tropické podnebí: lidé žijící v oblastech s tropickými teplotami jsou na potničky mnohem náchylnější než lidé, žijící v mírném klimatickém pásu.
  • Fyzická námaha: jakékoli fyzické aktivity, při kterých se silně potíte, zvyšují riziko potničků, zejména pokud nosíte i nevhodný oděv, který z kůže neodvádí pot.

Komplikace

Ve většině případů nezpůsobují potničky žádné komplikace, ale pokud dojde k infikování vyrážky baktériemi, mohou se na kůži objevit hnisavé pupeny (pustuly) a/nebo dojít k rozvoji bakteriálních kožních infekcí, jako je například impetigo.

Prevence

Ne vždy je možné potničkům předejít, ale následující opatření vám pomohou snížit riziko onemocnění na minimum:

  • Správně se oblékejte: v létě noste měkké, lehké a prodyšné oblečení z přírodních materiálů, jako je například bavlna. V zimě děti oblékejte stejně, jako dospělé a zbytečně je "nenabalujte".
  • Vyhněte se těsnému, přiléhavému oblečení, které dráždí kůži.
  • Za horkého počasí zůstaňte ve stínu nebo v klimatizované místnosti nebo používejte ventilátor pro zlepšení cirkulace vzduchu ve vnitřních prostorách.
  • Spěte v chladné a dobře větrané místnosti. Nepřetápějte ložnici ani dětský pokoj, ideální teplota na spaní je kolem 18°C.

Diagnostika

Vzhledem k tomu, že potničky se projevují typickými kožními projevy, není většinou nutná žádná speciální diagnostika.

U novorozenců a dětí se potničky nejčastěji vyskytují na krku a trupu, zatímco u dospělých se s nimi setkáváme spíše v kožních záhybech (třísla, podpaží, loketní jamka).

U novorozenců a dětí se potničky nejčastěji vyskytují na krku a trupu, zatímco u dospělých se s nimi setkáváme spíše v kožních záhybech (třísla, podpaží, loketní jamka).

Nicméně pokud si nejste jisti, zda se jedná o potničky, vyhledejte lékařskou pomoc.

Co pomáhá na potničky?

V léčbě potničků u dětí i dospělých platí následující zásady:

  • Prevence: noste vzdušné, lehké oblečení z přírodních materiálů a novorozence ani děti zbytečně nenabalujte. V letních měsících či v horkém a vlhkém počasí noste funkční oblečení (termoprádlo), které odvádí pot z pokožky a brání tak jeho hromadění ve vývodech potních žláz. Nepřetápějte ložnici, dětský pokoj ani další místnosti, kde děti spí. Ideální teplota na spaní je kolem 18°C.
  • Používejte mýdla a hygienické prostředky (šampóny, krémy, apod.), které nedráždí a nevysušují pokožku. Vhodný přípravek vám doporučí lékař nebo lékárník.
  • Krém s kalamínovým práškem (zinková mast): tato mast přináší úlevu od svědění. Vhodný produkt vám předepíše kožní nebo dětský lékař nebo se poraďte v lékárně.
  • Studené obklady: studený obklad pomáhá zmírnit svědění.
  • Koupel ve vlažné vodě: pokud má vaše miminko potničky, je vhodné ho koupat ve vlažnější, spíše lehce studenější vodě. Příliš horká voda vede ke zhoršení obtíží.
  • Krémy s lanolinem: tyto krémy brání zablokování vývodů potních žláz a snižují riziko výsevu dalších lézí.
  • Topicky aplikované přípravky s kortikosteroidy: krémy, masti či gely s kortikosteroidy se používají v léčbě potničků jen v nejzávažnějších případech, které nereagují na jiné způsoby léčby. Vhodný produkt vám předepíše a doporučí lékař, přičemž vždy platí, že přípravky s kortikosteroidy se nikdy nesmí užívat dlouhodobě (maximálně 7 dní, pokud lékař nerozhodne jinak).

V léčbě potničků nikdy nepoužívejte krémy a masti s minerálními oleji či ropnými látkami, které zhoršují ucpávání potních žláz a tím i příznaky onemocnění.

Pokud se i přes léčbu váš stav do 3 dnů nezlepší, vyhledejte lékařskou pomoc.

Co si z článku odnést?

Potničky (miliaria) jsou neinfekční kožní onemocnění způsobené hromaděním potu v potních žlázách, což vede k jejich ucpání a k výsevu typické vyrážky, která může mít různou podobu od puchýřků naplněných čirou tekutinou, přes červené až hnisavé pupeny, až po vyrážku, které vzhledem připomíná husí kůži.

Potničky se nejčastěji vyskytují u miminek, novorozenců a batolat, protože nemají zcela vyvinuté potní žlázy a jejich vývody, ale můžeme se s nimi setkat i u dospělých.

Nejčastěji se vyskytují za teplého a vlhkého počasí, kdy se více potíme.

Ve většině případů potničky zmizí do několika dnů bez nutnosti jakékoli léčby, ale na zklidnění svědění a pálení je možné použít zinkovou (kalamínovou) mast a studené obklady.

V závažných případech, kdy nic jiného nepomáhá, může lékař předepsat topicky aplikované přípravky s kortikosteroidy (masti, krémy nebo gely).

Pokud potničky do několika dnů nezmizí, postihují čím dál větší oblasti těla a/nebo se objeví další příznaky, jako jsou zduřelé lymfatické uzliny na krku, v třísle nebo v podpaží či horečka, vyhledejte lékařskou pomoc.

Pomohl Vám tento článek? Chcete nás podpořit, abychom mohli psát více podobných článků?
Sdílet článek
Autor: MUDr. Michal Vilímovský
Vzdělání: lékař
Použité zdroje:

Mayoclinic.org

Zdroje obrázků:

Canva.com a Mayoclinic.org

Článek naposled aktualizován: 7. ledna 2022 15:59
Datum příští revize: 7. ledna 2024 15:59
K poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti využíváme cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace