Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Nastává nová doba chlupatá? Takhle šel čas s trendy intimního ochlupení

  • Video se připravuje ...
    11. ledna 2022 | 05:00

    Holit, nebo neholit? Toť otázka. Jenže odpověď na ni se evidentně v každé etapě lidské historie měnila. Od Kleopatry až po dnešní dobu se názory na tělesné ochlupení značně rozcházely a lidé ochlupení přikládali různé významy. 

    Dokonce mohlo přílišné ochlupení znamenat problémy v manželství, což byl trend, který zavedla královna Alžběta I. Ten tedy ženám opravdu nelichotil!

  • Starý Egypt

    Ve starém Egyptě se holá těla považovala za čistá a estetická. Symbolem krásy byla depilovaná Kleopatra. Je pravda, že v té době šlo opravdu spíš o hygienickou záležitost. Ve vykopávkách se našly jakési škrabky z bronzu či mědi, pinzety a břitvy, které se v té době k zbavování se chloupků používaly. Také v Egyptě přišli na metodu depilace cukrovou pastou, která se mimochodem používá dodnes.

    Podívejte se na to, jak probíhá depilace cukrovou pastou:

    Video se připravuje ...
    Jak probíhá depilace cukrovou pastou? • VIDEO: Ladislav Novák/BPŽ

  • Římská říše

    V období římské říše byl nedostatek ochlupení považován za znak vyšší třídy. Bohaté ženy a bohatí muži používali břitvy vyrobené z pazourků, pinzety, krémy a kameny k odstranění přebytečných vlasů. Ve skutečnosti bylo i ochlupení na ohanbí považováno za necivilizované, a proto je mnoho slavných soch a obrazů řeckých a římských žen bez ztvárnění chloupků.

    Podívejte se, jak probíhá depilace voskem:

    Video se připravuje ...
    Jak probíhá depilace voskem? • VIDEO: Ladislav Novák/BPŽ

  • Renesance

    Tak jako Kleopatra v Egyptě, tak udávala ve své době trendy královna Alžběta I. Zavedla odstraňování chloupků z obličeje. Módou této doby bylo odstraňovat obočí a vlasy z čela, aby vypadalo vyšší, což ženy dělaly pomocí oleje z vlašských ořechů nebo obvazů napuštěných čpavkem, který získávaly od svých kočičích mazlíčků, a octem. Každý chloupek navíc byl prý důkazem toho, že s vámi budou v manželství potíže.

    Zajímavosti o holení:

    Video se připravuje ...
    Jak se holily Řekyně a co je dnes trendy? Podívejte se na historii ochlupení • VIDEO: Glamour magazine

  • 18. století

    Konec 18. století přinesl civilizovanější přístup k odstraňování chloupků. Zatímco Evropanky a Američanky s tím příliš nepočítaly, Jean Jacques Perret, francouzský holič, vytvořil v roce 1760 první holicí strojek pro muže, který ale používaly i některé ženy.

  • 19. století

    Roku 1844 Dr. Gouraud vytvořil jeden z prvních depilačních krémů, měl název Poudre Subtile. Nějakou dobu poté, v roce 1880, King Camp Gillette vytvořil první moderní holicí strojek pro muže, a tak se zrodila revoluce. Trvalo ovšem další tři desetiletí, než se objevil holicí strojek speciálně vytvořený pro ženy – Milady Decolletée. Počátkem 20. století zasáhly masy také reklamy na depilační krém. V roce 1907 začala kolovat reklama na depilační prášek X-Bazin slibující odstranění „ponižujícího růstu chloupků na obličeji, krku a pažích“. O deset let později zveřejnil přední časopis o módě pro ženy – první svého druhu – reklamu zobrazující ženu se zdviženýma rukama a nahým podpažím.

  • 50. léta 

    Během 50. let odstranění chloupků začalo být méně tabuizované a společnost si na něj začala zvykat. Vzhledem k tomu, že mnoho depilačních krémů stále dráždilo pokožku, ženy spoléhaly na holicí strojky na holení nohou a podpaží a na pinzetu, aby si upravily obočí. Začaly se nosit bikiny, takže se houfně zbavovaly chloupků v oblasti třísel.

  • 70. léta

    V sedmdesátých letech se s feministickým hnutím a emancipací dostalo ochlupení opět do módy, protože ho ženy vnímaly jako symbol rovnoprávnosti. Bylo ho vidět všude, i v erotickém průmyslu. Začala se ovšem už vyvíjet bezpečnější a spolehlivější metoda elektrolýzy k depilačním účelům.

  • 80. a 90. léta

    V osmdesátkách se trend opět změnil a depilace byla v kurzu. Pokrok v technikách, které se k depilaci používaly, šel o několik tříd dál a mimo jiné se objevil laser, jenž si našel své fanoušky po celém světě. Přestože většina ženské populace volila život bez chloupků, existovaly i takové hvězdy, jako třeba Julia Roberts, které se na červeném koberci objevily se zcela zarostlým podpaždím.

  • 21. století

    Na počátku nového století bylo ochlupení zcela nemyslitelné, a to na všech tělesných partiích. Ženy se začaly holit všude, dokonce i na pažích a bříšku. Také hladká mužská těla začala být více v kurzu. V dnešní době stále trend holení převažuje nad přirozeným zarůstáním, ale příznivkyň naturálního přístupu přibývá, tak uvidíme, kam to všechno v budoucnu povede. Snad si zase nebudeme muset holit vlasy a obočí!

     

Diskuse ke článku
.