Výběr z médií: monoklonální látky na vyhození, rodičovské spory o očkování dětí a národní pták

V českém tisku se v sobotu dočtete, že některé nemocnice nejspíš vyhodí monoklonální protilátky na koronavirus. Zřejmě nefungují na variantu omikron, upozornil deník Lidové noviny. Právo se zabývá spory o očkování dětí od pěti do jedenácti let mezi rodiči. Vláda plánuje zavést nový státní symbol, Češi by ta mohli hlasovat o národním ptáku. Informoval o tom regionální Deník. Více se dočtete ve výběru z médií, který sestavil Radiožurnál.

Praha Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

A lůžka na covidových odděleních se plní.

A lůžka na covidových odděleních se plní. | Foto: René Volfík | Zdroj: iROZHLAS.cz

Regionální Deník

Češi by si mohli vybrat nový státní symbol, a to národního ptáka. Všímá si toho regionální Deník. V programovém prohlášení s tím počítá nová vláda. Česko je totiž společně se Slovenskem jedinou evropskou zemí, která ptáka jako státní symbol nemá.

Přirozená, nebo umělá obnova českých lesů? Obojí je ekonomicky náročné, liší se v odolnosti stromů

Číst článek

Českého národního ptáka by si lidé mohli zvolit v anketě nebo menším referendu a zapojit by se měly i základní školy. Zatím ale není jasné, kdy přesně se má anketa uskutečnit. S volbou národního ptáka má pomoct i Česká společnost ornitologická. Podle ředitele Zdeňka Vermouzka může být jedním z favoritů sokol.

Mf Dnes

Lesníci na Vysočině loni vytěžili méně dřeva, které je zasažené kůrovcem. To je téma pro Mf Dnes. Kůrovcová kalamita se tak mírně zlepšila - pomohlo hlavně chladné a deštivé jaro.

Státní podnik Lesy České republiky se na Vysočině stará zhruba o třetinu plochy všech lesů. V loňském roce vytěžil zhruba o 45 procent kůrovcového dřeva méně než v roce 2020. Nejvíce lesníci těžili v okrese Pelhřimov a Ledeč.

Lidové noviny

Některé české nemocnice nejspíš vyhodí monoklonální protilátky na koronavirus - a to včetně léku regeneron. To je titulek sobotních Lidových novin. Protilátky totiž nefungují na novou variantu omikron. Nemocnice za ně přitom zaplatily miliony korun.

Imunolog Hel: Monoklonální protilátky zřejmě nebudou účinné proti omikronu

Číst článek

Pražská Fakultní nemocnice Motol má na skladě téměř čtyři sta dávek regeneronu za zhruba dvacet milionů korun. Musí je přitom použít do dvou týdnů, jinak jim skončí exspirace. Podobně je na tom taky Nemocnice na Bulovce. Zdravotní pojišťovny ale nemocnicím nevyužité infuze neproplatí. Znamená to tak milionové ztráty.

Právo

Víc než měsíc se v Česku proti koronaviru můžou očkovat děti mezi 5 a 11 lety. Musí o tom ale vždy rozhodnout rodiče. Ti se ale často v otázce očkování svých dětí neshodnou. Jak v takových situacích postupovat, radí sobotní deník Právo.

Deník Právo popisuje případ pana Petra z Plzně, který chce naočkovat svou jedenáctiletou dceru. Ta chce chodit na kroužky a sama s vakcínou souhlasí. Proti je ale Petrova bývalá manželka. Ten proto přemýšlí, jestli vzít dceru na jednorázovou vakcínu bez vědomí bývalé partnerky nebo se obrátit na soud. Předsedkyně Unie rodinných advokátů Daniela Kovářová upozorňuje, že pokud rodič nechá dítě naočkovat tajně - tedy bez souhlasu druhého - poruší tím rodičovskou odpovědnost.

Gabriela Gálová Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme