InzerujTEĎ

 
 
 

Kdy a kam

  • Vlastivědný výlet do Vitic

    sobota 27.4 8:00 - Muzeum – Stará radnice, Volyně – sraz před starou radnicí

  • Mladfest – hudební festival s výstava ZUŠ, promítáním filmů a trhy

    sobota 27.4 9:00 - Mladějovice, tvrz

Zobrazit všechny události
 
 
 
 

Letní a zimní čas

V roce 2018 skončila v EU debata o letním a zimním času. Každý stát se má zařídit podle svého. Téma se odsunulo do pozadí, momentálně není na stole. Co vyhovuje vám?

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Montovny a překladiště v průmyslové zóně nechceme. Svět nás vysává, říká starosta Strakonic

Břetislav Hrdlička , Autor: Petr Eliáš

Břetislav Hrdlička     Autor: Petr Eliáš

STRAKONICE – Rok 2021 očima starosty Strakonic Břetislava Hrdličky. Co městu dal a vzal rok sužovaný epidemií a nastupující ekonomickou krizí? Jak se mění plány vedení města a co chce Strakonická Veřejnost, která má v zastupitelstvu pohodlnou většinu, stihnout do konce volebního období? Na to starosta odpovídá v rozhovoru v aktuálním Týdeníku Strakonicko. Z něj přinášíme ukázku.

 

...Zaměřme se na průmyslovou zónu ve Strakonicích. Kde se její rozvoj zasekl? Naposledy se rušil záměr prodeje, když zájemce nesouhlasil s podmínkami...

Na průmyslovou zónu jsme měli několik investorů, některé jsme i sami vyřadili, když jsme si o nich zjistili informace. Například se ukázalo, že jeden byl i před krachem. Pak přišla silná německá firma, která chtěla investovat. Jenže její majitel onemocněl covidem a jednání se zasekla. Firma má o pozemky zájem znovu, stejně tak se stále hlásí několik developerů. Jenže my se chceme vyhnout překladišti nebo montovně, kde budou pracovat cizinci. Vznikají tu sice menší české podniky, které zaměstnávají třeba deset zaměstnanců, ale ty velké tu nově nerostou. Je to i nepřipraveností města. Celou dobu, co jsme u vedení, platíme dluhy. Musíme dodržovat závazky minulého vedení, za kterého se stavěly pomníky, které nevydělávají. Investice města by měly směřovat také do něčeho, co se bude městu vracet. Co se týče zahraničních firem, tak uvedu jeden příklad. Ve Strakonicích vzniklo soukromé pracoviště na odběr krevní plazmy. Ptal jsem se tam, jaký užitek z něj budou mít lidé v České republice. Dověděl jsem se, že u nás se plazma odebere, odveze se do Německa, kde se zpracuje, a odveze se do Ameriky, kde z ní vyrobí léky, které si u nás s obrovskou přirážkou koupíme. Obrazně řečeno, celý svět z nás saje krev, a my to necháváme být.

Jsme ale součást nějakého globálního trhu a Evropské unie...
Pak je otázka, jestli v ní musíme být i politicky a jestli se cítíme rovnoprávně. Vypadá to, že se necháváme jaksi kolonizovat.

Jak se v době nástupu možné finanční krize díváte na různé úlevy od poplatků ve Strakonicích, za což sklízíte i kritiku? Je to dál udržitelné?
Máme zadarmo MHD a odpady, držíme cenu tepla, zatímco jinde se zdražuje. Snažíme se, aby tu lidé mohli volně dýchat. Není to taková částka, kterou bychom si nemohli dovolit. Nepoloží nás to, a hodně dluhů je splacených. Kritika vždycky je a bude – někdy oprávněná, někdy ne. Snažíme se za to lidi vtáhnout do společenského života a reagovat na jejich podněty, protože není možné, aby politik procházel každý kout města. Jsem rád, když nám lidé dávají vědět, kde něco nefunguje. My pak můžeme obratem reagovat.

Celý rozhovor, kde je řeč i o současném stavu města, o východním obchvatu města, názoru starosty na očkování proti covidu i k dodávkám tepla, je v prvním letošním čísle Strakonicka. 

 

Diskuse k článku - 12 příspěvků
 

Další zprávy z regionu

 
 

Diskuse ke článku

Zbývá znaků: 1200
 
« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
  • Lukas 

    Reagovat

     

    Břéťa lže jak když tiskne! Viz plazma. Plazma se do USA nevozí vůbec…
    Nechápu, jak tento člověk, který lže stále a lží si pomáhá v politické kariéře nedostal ještě přes prsty?
    Lhal s tajemníkem Stronerem kdy ho vyštípal z MěU.
    Soud dal p.Stronerovi za pravdu.
    Lže s teplárnou lidem na Šumavské
    Lže s plazmou…
    My už používáme slovní spijení “lžeš jako Břéťa”…

    Vloženo 12.1.2022 19:11:53

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    To co říká starosta je totální nepochopení dnešního světa, svobody podnikání, konkurenceschopnosti, atd. bohužel postkomunistické myšlení, podle toho také Strakonice vypadají. To co říká, je tak dobré před rokem 1989 a ne v dnešní době! Je potřeba vnímat svět v realitě a ne ve vzpomínkách.

    Vloženo 8.1.2022 19:58:30

    • anonymní čtenář 

      Reagovat

       

      A kolik vám je ? já si pamatuju rok 89, protože mi bylo 21. A můžu Vám říct, že nevíte o čem mluvíte..... Pamatuji si tehdejší manipulace a nedá se to s tím co je dnes vůbec srovnat. Především dnes není žádná svoboda, je to jen iluze. Přečtěte si nějakou knihu o manipulace s davy a možná pochopíte.

      Vloženo 9.1.2022 11:55:18

      • anonymní čtenář 

        Reagovat

         

        Svobodu máš jakou si jí uděláš a hlavně jak jí chápeš. Jestli někdo uvěřil v r. 89 havlovskému výkladu svobody, tak je ztělesněním čisté naivity. Takto to v demokracii zapadniho typu kam přeci patříme nefunguje. To holt polistopadoví snílci zapomněli našemu národu sdělit, i když pro některé z nás to bylo vcelku jasné a těm naivním blábolům jsme neuvěřili, a tudíž nás dnešní situace nepřekvapuje.

        Vloženo 9.1.2022 12:30:05

  • anonymní čtenář 

    Reagovat

     

    Konečně to někdo říká nahlas! Děláme EU blbce.

    Vloženo 8.1.2022 16:28:58

  • Občan 

    Reagovat

     

    Takže jsme se opět vlastně nic nedozvěděli... Oberfalcer se kdysi na jednání zastupitelstva kasal, jak zaplní prům.zónu a situace je taková, že za těch x let tu není postaveno nic. Opět sliby chyby a kňourání na bývalé vedení, které bylo taky k ničemu, ale tohle současné se mu brzo svou neschopností nalákat investory taky brzo vyrovná

    Vloženo 8.1.2022 15:44:54

  • Jirka 

    Reagovat

     

    Starosta má pravdu. Je načase vypadnout z tý zblblý party, který jen děláme pitomce.

    Vloženo 8.1.2022 14:09:09

« Novější příspěvky 1 2  | Starší příspěvky »
 
Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookie. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte. Další informace