Středa 1. května 2024
Dnes je Svátek práce, zítra Zikmund
Polojasno 22°C

Lékaři rakovinu přehlíželi několik měsíců: Modelka (†27) zemřela pouhý den po zdrcující diagnóze

Autor: rc - 
8. ledna 2022
10:00

Byla krásná, mladá a život měla před sebou. Sedmadvacetiletá anglická modelka Porsche McGregor-Simsová zemřela pouhý den poté, co jí diagnostikovali rakovinu děložního čípku. Podle slov její matky lékaři měsíce přehlíželi rakovinu. Gynekolog údajně neudělal potřebná vyšetření s tím, že je příliš mladá na to, aby měla zákeřnou nemoc, a její zdravotní problémy přičítal hormonům.

Sedmadvacetiletá rodačka z jihoanglického Portsmouthu měla před sebou slibnou kariéru modelky. Spokojená byla Porsche McGregor-Simsová i v soukromém životě, měla šťastný vztah se snoubencem Markem Chapplem. V roce 2019 ovšem začala trpět zdravotními problémy, a proto se rozhodla navštívit svého praktického lékaře.

U něj si stěžovala na bolest břicha a krvácení. Obvodního lékaře navštívila v prosinci. Nicméně jak uvádí britský deník  Daily Mail, podle národních směrnic mohla přijít na kontrolu nejdříve o dva týdny později, aby se vidělo, jestli léčba zabrala, či ne. Nicméně mezitím nastaly Vánoce, a tak se Porsche dostala na kontrolu až v lednu.

Nevyšetřil ji

Tehdy se obrátila na gynekologa Petera Schlesingera, který však usoudil, že její problémy způsobují hormony kvůli vysazené antikoncepci. „Řekla mi, že před šesti měsíci brala antikoncepci. Před dvěma lety měla normální stěr a sken, který neprokázal žádné abnormality. Usoudil jsem, že její bolest má několik možných příčin,“ uvedl podle výše zmíněného deníku u soudu Schlesinger s tím, že jí řekl, aby znovu začala brát antikoncepci. „Nemyslel jsem, že vaginální vyšetření je potřeba,“ dodal.

Smrt den po diagnóze

Stav modelky se ale zhoršoval. V březnu roku 2020, kdy byl nařízený lockdown, se dvakrát telefonicky obrátila na lékaře a stěžovala si na to, že se jí ztěžka dýchá. Byla jí předepsána antibiotika a její obvodní lékař se domníval, že symptomy ukazují na covid.

Antibiotika nezabrala a Porsche skončila v nemocnici, kde o den později zemřela. „Porsche měla pokročilou rakovinu děložního čípku,“ uvedla u soudu koronerka Rosamund Rhodes-Kempová. Rakovina jí byla diagnostikována pouhý den před její smrtí. Gynekolog se u soudu omluvil její rodině, že rakovinu přehlédl. „Byla ochotná vidět jen dobré ve všech a ve všem. Byla úžasný člověk. Je děsivé si jen pomyslet, že někdo s takovou energií může tak náhle zmizet,“ uvedla zdrcená máma Fiona Hawkeová (52).

VIDEO: Lze se vyhnout nádorovému onemocnění?

Jenuvka ( 9. ledna 2022 00:18 )

No nevím, ale v naší republice,, naštěstí,, to zatím funguje tak,že vás gynekolog opravdu vyšetří. Mě zachránil život hned 2x. Poprvé při těžkém porodu coby ,,ucho ,, po škole a podruhé s rakovinou prsu při běžné prohlídce . Něco se mu nezdálo a i když nevěděl co,odeslal mě na mamograf . Vzhledem k mladému věku jsem na něj neměla normálně nárok. Myslím si ,že oproti,,zámoří,, zde zdravotnictví funguje.

Zobrazit celou diskusi