Zakrňuje vám mozek? Pomoc je snadná

Možná vás těsně před usnutím děsí myšlenka, že se u vás začíná projevovat demence. Že máte možná Alzheimerovu chorobu. Že i přes své mládí za pár měsíců nebudete schopni normálně myslet, že si nebudete nic pamatovat. Sami sebe takovým uvažování dostáváte do značného stresu, který vám s vašimi problémy rozhodně nepomůže – spíš naopak. Pakliže se u vás projevují potíže s pamětí, koncentrací a logickým uvažováním, tak se to obvykle dá řešit, a to i bez pomoci lékaře či medikamentů. Stačí jen odhalit důvod, proč se to děje.

Moderní nemoc

Potíže se zapomínáním se objevují u čím dál mladších lidí. O něčem se baví a za pár minut si nemohou vzpomenout, co důležitého to vlastně řešili. Jdou si pro něco do lednice a jen se bezradně dívají na její obsah a netuší, co vlastně chtěli. To je nejen nepříjemné, ale zapomínání vám může zkomplikovat i rodinný a pracovní život. A tak je vhodné zamyslet se nad tím, čím to může být. A dost možná zjistíte, že si za to můžete sami.

Mnoho lidí je v současnosti natolik upoutaných k moderním technologiím, že si tím oslabují své myšlenkové pochody, paměť i schopnost přemýšlení. Ve všem se spoléhají na moderní technologie, jsou líní přemýšlet a mozek zpohodlní – znovu ho pak „nahodit“ do pohotovostního režimu dá postupem času čím dál víc práce.

Stres i přepracování

Řada lidí má potíže s pamětí a myšlením například i po prodělání nemoci Covid-19. To je lékařsky prokázané. U mnoha z nich to není přímý důsledek nemoci, ale prodělaného stresu. A stres je tím, co u nás může právě tyto symptomy způsobovat. Stejně tak se můžeme hůř soustředit a zapomínáme kvůli přepracování, kvůli nedostatku času sami na sebe, kvůli přílišnému množství úkolů a starostí. Když jsme unavení, také zapomínáme a nejsme schopni soustředit se. A stejné je to i v případě, že se na nás hrne přespříliš podnětů a mozek není schopen je všechny pochytit a pamatovat si je.

Takže řešení? Zkuste si odpočinout, aspoň hodinu denně mít sami pro sebe, vzít si dovolenou, nesnažit se stihnout toho víc než zvládnete. Škodíte tím jen sami sobě. A když budete v psychické pohodě, zlepší se i vaše myšlení a paměť.