Zde může být vaše reklama.

Historie olomouckých staveb: Kostel svatého Cyrila a Metoděje

Historie olomouckých staveb: Kostel svatého Cyrila a Metoděje

foto: Archiv HV

08. 01. 2022 - 10:39

Olomouc jako historické město nabízí návštěvníkům i obyvatelům obrovské množství příběhů a pohledů zpět do historie. Nejinak je tomu u historických budov, které se v hanácké metropoli nacházejí. Pojďte se spolu s námi podívat do historie některých z nich.

Díl 27.: Kostel svatého Cyrila a Metoděje
Tato církevní stavba se nachází v olomoucké městské části Hejčín. Jde o kostel postavený ve stylu neoklasicizující moderny. Vyznačuje se jednoduchým exteriérem a bohatou interiérovou výzdobou. Plány na jeho stavbu se začínají objevovat v roce 1925, kdy místní kostelní jednota oslovila architekta Ladislava Skřivánka s úkolem vypracovat návrh na nový kostel. Oslovený architekt ale nedodal detailní plán ani rozpočet, jednota tak od jeho návrhu upustila a rozhodla se vypsat veřejnou soutěž. 

Ta proběhla mezi lety 1928 a 1929 a vyhrál ji brněnský architekt a stavitel Josef Šálek, který se následně prezentoval vlastním návrhem. Se stavbou kostela se začalo 16. září 1929, 28. září toho stejného roku ještě arcibiskup Prečan posvětil základní kámen. Stavbu v roce 1932 dokončili stavitelé Jindřich Kylián a Tomáš Šipka, posvěcená byla 5. července.

Sochy, které ke kostelu patří, vytvořil z kamene, kovu a dřeva Julius Pelikán. Jde například o bronzové sousoší svatých Cyrila a Metoděje, ale také sochy na bočních oltářích, sochy v kapli Panny Marie, nebo třeba reliéfy na křtitelnici a kazatelně. S kamenickými pracemi si poradili firmy Jar. Semerák a Jan Pavlásek, varhany, které mají třicet rejstříků, dodala firma bratrů Riegerů z Krnova.

Během druhé světové války bylo zabaveno celkem 9 zvonů, ze kterých zůstal jediný, ale až v roce 1994 byly posvěceny nové zvony se jmény Nejsvětější Trojice, sv. Cyril a Metoděj a Panna Maria.

Zajímavým místem kostela je hlavní oltář, na kterém se nachází největší oltářní obraz ve střední Evropě. Ten má rozměry 8,7 na 7,2 metru. Mozaika obrazu zachycuje modlitbu Confiteor, v češtině Vyznávám se a vytvořili ji podle návrhu akademického malíře Jana Köhlera. Obraz mimo jiné obsahuje Nejsvětější Trojici, Pannu Marii, svatého Jana Křtitele a archanděla Michaela, dále také svaté Petra a Pavla, svaté Cyrila a Metoděje a také klečícího arcibiskupua Leopolda Prečana. Uvnitř kostela se nachází také bývalý hlavní oltář s bronzovým baldachýnem a čtyři boční oltáře, včetně toho svaté Anežky České. Jsou zde také celkem tři kaple, Boží hrob, jesličky a kaple Panny Marie.

Další články