Pýr plazivý, všudypřítomný plevel i univerzální léčivka

pyr bylinka
Zdroj foto: upload.wikimedia.org

Pýr je otravný, úporný a všude se rozpínající plevel. U nás je dobře známý, mezi zahrádkáři není příliš oblíbený. Je téměř nemožné se ho zbavit. Má však zajímavé léčivé účinky. Pojďme se s nimi blíže seznámit.

Pýr plazivý (Elytrigia repens) najdeme prakticky všude, kam se venku rozhlédneme. Na polích, trávnících, v zahradách, u cest, v příkopech. Patří mezi vytrvalé plevelné trávy, jeho stébla dosahují až jednoho metru. Je velmi rafinovaný, do svého okolí vylučuje látku, která utlumuje růst ostatní zeleně. Má mělký kořenový systém, který odebírá vláhu, vysokým růstem zastiňuje a velmi dobře se rozmnožuje. Jeho slabinou je, že se mu příliš nelíbí ve stínu.

Odolný plevel skvěle funguje na mnoho zdravotních potíží

Když už pýr vytrhnete, nevyhazujte ho. Nejvíce léčivých látek má vyrytý oddenek v podzimním období. Po vykopání ho omyjeme a necháme sušit. Potom uzavřeme hermeticky v nádobě, aby nechytil vzdušnou vlhkost.

Pýr je výbornou léčivkou na odvodnění organismu. Slouží k odvedení přebytečných tekutin z organismu, zmírňuje otoky, tohoto účinku se využívá při nemocech ledvina a močových cest. Rozpouští močové kameny a písek. Regeneruje játra a celý organismus, reguluje látkovou výměnu, hladinu krevního cukru a cholesterolu.

Může se využít k léčbě lupénky a jiných kožních chorob. Má protirevmatické účinky. Je vhodný jako doplňková léčba při chorobách dýchacích cest, chrání sliznice. Čistí krev, detoxikuje. Pýr není vhodný pro těhotné, kojící a děti.

pyr
Zdroj foto: cs.wikipedia.org

Jak bylinu nasušit a připravit si čaj

Kořeny vyrýváme v září a říjnu. Očistíme, nakrájíme a usušíme, buď na slunci nebo na topení. Oddenky je třeba kontrolovat, jsou náchylné na plesnivění, nemají aroma a pokud je ochutnáte jsou nasládlé.

Odvar připravíme tak, že přibližně 2 lžičky sušeného oddenku dáme do 250 ml vody a pomalu přivedeme k varu, ponecháme 5 minut vařit. Odstavíme ze zdroje tepla a necháme ještě 10 minut pod pokličkou. Nakonec scedíme a můžeme osladit medem. Doporučuje se pít 1 – 3x denně před jídlem.

Pokud ho chcete použít na léčbu lupénky a kožních chorob, svařte stejným způsobem 2 polévkové lžíce v 200ml vody. Po zchladnutí namočte tamponek a potírejte postižené místo.

Tinktura z pýru: Přichystáme si 150 g čerstvého nebo 100 g sušeného oddenku a přibližně 500 – 700ml 40 % alkoholu. Pýr nasypeme do sklenice, zalijeme alkoholem, uzavřeme a necháme alespoň 3 týdny macerovat, můžete však déle, nádobu postavíme na tmavé místo.  Každý den protřepáváme. Nakonec přecedíme a uchováváme v chladu a temnu. Užívá se 20–30 kapek třikrát denně nakapané do vody.

bylinkopedie koupit bylinky a produkty

ZANECHAT KOMENTÁŘ

Please enter your comment!
Please enter your name here