Recenze  |  Aktuality  |  Články
Doporučení  |  Diskuze
Filmy a seriály, streamovací služby
Televize  |  Projektory
Audio a domácí kina
Multimediální centra  |  Ostatní
Svět hardware  |  Digimanie
Svět mobilně

Samsung uvedl Neo QLED se 144 Hz a 99" model s MicroLED

8.1.2022, Milan Šurkala, aktualita
Na CES 2022 představila společnost Samsung i další nové produkty. Jsou mezi nimi chytré televize Neo QLED, které budou vrcholit modelem s 8K rozlišením a frekvencí 144 Hz, zajímavostí jsou i televize s MicroLED.
Společnost Samsung uvedla na veletrhu CES 2022 mnoho novinek. Ještě pár dní před ním to byly herní monitory a televize s HDR10+ Gaming, přišel také nový Gaming Hub a podpora pro NFT. Pokud jde o samotné televize, máme zde např. řadu Neo QLED. Ta bude obsahovat televize s rozlišením 4K i 8K, nabízet má obnovovací frekvenci až 144 Hz. Má porty HDMI 2.1 a funkci FreeSync Premium Pro. Chybět nebudou ani funkce a režimy jako Real Depth Enhancer, EyeComfort, Shape Adaptive Light a další. V tomto případě jde o televizi s Quantum MiniLED.
 
Samsung Neo QLED TV
 
Další novinkou je další úhlopříčky pro MicroLED televize, které doplňují nedávno představenou 110" verzi. Dostává se také na 89" verzi a letos se má představit ještě 101" varianta. V tomto případě jsou zde použity velmi malé mikrometrové LED, takže pixely nepotřebují podsvícení. V podstatě to funguje podobně jako OLED, jen nejde o organické diody a nemají tedy jejich nevýhody. Televize mají pokrývat 100 % barevného prostoru DCI-P3 i Adobe RGB. Máme zde 4 HDMI porty, což dovoluje také čtyři nezávislé zdroje zvlášť. Pokud jde o zvuk, je zde podpora Dolby Atmos. Pochopitelně nepůjde o nic levného, ostatně 110" TV s MicroLED vyjde na 150 tisíc USD (3,2 mil. Kč).
 
Samsung MicroLED TV
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.