BK MLADÁ BOLESLAV

V neděli na východ Čech. Bruslaři se střetnou s druhým Hradcem

8. 1. 2022
Autor: Adéla Kvapilová
M l. B o l. – Bruslaři v pátek proti Litvínovu zaznamenali první výhru v roce 2022 a přáli by si v tomto trendu pokračovat. Jenže v cestě jim nyní stojí aktuálně druhý Hradec Králové, který dělí od nejvyšší pozice pouze bod. V letošním ročníku Mladá Boleslav Východočechy jednou porazila, podaří se jí na poslední vzájemný souboj navázat? Utkání začíná v 16:00 hodin v hradecké ČPP Aréně.

Bruslaři si po dvou nezdarech mohou odškrtnout první výhru v novém roce. V pátečním duelu s Litvínovem vstřelili o gól více a zvítězili 4:3. „Do zápasu jsme nevstoupili dobře. Litvínov byl v první třetině jasně lepší. Chyběl nám pohyb, osobní souboje, nebylo tam vůbec nic. Od druhé třetiny to byl úplně obrácený obraz a myslím si, že jsme v ní byli jasně lepší, ale bohužel vždy po gólu jsme tam udělali zmatky v obraně. Naštěstí nás podržel gólman, že po brejcích Litvínov nesrovnal. Třetí třetina si myslím, že byla vyrovnaná. Rozhodl krásný gól po krásné akci. Po dvou prohrách venku jsme chtěli bodovat, pro klid kabiny jsme to potřebovali,“ vyjádřil se k utkání Pavel Patera.

Poprvé se v boleslavském dresu prosadil Jan Eberle, který tak rozhodl o důležitém tříbodovém zisku. Jeho branka padla po souhře s Pavlem Kousalem, a to necelé dvě mnuty před závěrečným gongem.

Východočeši na vlnách stability

Hradec tuto sezonu předvádí stabilní výkony. A není se čemu divit, že právě tento východočeský tým okupuje druhé místo extraligové tabulky. Ambice ale sahají ještě výš, na pozici, která zatím patří třineckým Ocelářům. Díky tříbodové výhře v Plzni (3:2) je rozdíl mezi lídry a Mountfieldem pouhý bod. Je velmi pravděpodobné, že se Východočeši před Slezany dostanou, a to z důvodu karanténních opatření způsobených nákazou covid-19 v třinecké kabině.

Jedno prvenství už Hradec Králové dobyl – počet bodů získaných na hřišti soupeře. Po čtvrtečním vítězství nad indiány se s 39 body vyhoupl na první pozici, o bod před Oceláře. Za zmínění také stojí úspěšnost oslabení. Mountfield v této disciplíně s 83,92 % zastává třetí místo, před ním jsou pouze Pardubice a Plzeň.

Tabulku produktivity vedou cizinci, Jank stále mimo

Kanadské bodování vede 33bodový Ahti Oksanen (17+16), o pět bodů za ním je Aleš Jergl (10+18) a třetici nejproduktivnějších hráčů doplňuje Jeremie Blain (7+18). Hradec se navíc může pyšnit brankářskou dvojicí. Oba gólmani se nachází podle procentuální statistiky úspěšnosti zákroků v první desítce. Finský strážce Henri Kiviaho je na špici, Štěpán Lukeš devátý.

Východočeši se nadále musejí obejít bez Bohumila Janka, který si za zákrok na kladenského Ondřeje Machalu odpočítává sedmizápasový trest. Původně byla sazba osm duelů, tu ale disciplinární komise po odvolání Mountfieldu snížila. Hradečtí se následně odvolali ještě jednou. Pokud nedojde k dalšímu snížení, obránce nastoupí až 16. ledna proti Brnu.

Vzájemné zápasy

V letošním ročníku se týmy spolu utkaly dvakrát. Nejprve se tak stalo 1. října v rámci 10. kola na hradeckém ledě, kde se ve vyrovnaném duelu střelecky prosadili v posledních pěti minutách domácí a zvítězili 2:0.

Druhé vzájemné střetnutí se odehrálo v neděli 21. listopadu v Mladé Boleslavi a opět byl šťastnější domácí celek. Bruslaři vstoupili do zápasu lépe, vybudovali si dvoubrankové vedení, které ale později ztratili. Utkání nakonec nerozhodla základní hrací doba, ale nastavená pětiminutovka. V její druhé minutě se prosadil Pavel Pýcha, který tak vystřelil bonusový bod pro Středočechy (4:3 po prodloužení). Kdo se bude z výhry radovat tentokrát?

Sestavy z posledního utkání:

BK Mladá Boleslav: Růžička – Bernad, Ševc (C), D. Moravec, Pláněk (A), Šidlík, Lintuniemi – Kotala, Fořt, Šťastný – Kelemen, Raška, Pospíšil – Lunter, Najman, Kousal – Eberle, Bičevskis, Stránský (A)

Mountfield HK: Š. Lukeš – Nedomlel, Blain, Kalina, F. Pavlík, Gaspar, McCormack, Šalda – Smoleňák, Lalancette, Lev – Oksanen, Kevin Klíma, Jergl – R. Pilař, Koukal, Orsava – Lamper, Miškář, Kelly Klíma