Michal Kvasnica
8. ledna 2022 • 18:00

Baník proti Pardubicím: mladíci se zase ukázali, Jaroň a Šín kvetou

Vstoupit do diskuse
7
  • Mladíci z Baníku se v Tipsport lize radují z góluMladíci z Baníku se v Tipsport lize radují z góluFOTO: ČTK / Pryček Vladimír

    Baník do Tipsport ligy opět nominoval B-tým namixovaný s mladšími hráči širšího kádru áčka a dorostenci. A stejně jako ve čtvrtek s Karvinou (5:2) si v pohodě poradil i s dalším prvoligistou, tentokrát Pardubicemi. Výhru 4:2 režírovala talentovaná trojice Jaroň, Šín a Smékal. „Tito kluci jsou hrozně pracovití, výsledek je pro ně odměnou,“ chválil trenér Tomáš Hejdušek, jenž nahradil Ondřeje Smetanu. Co ještě duel ukázal a jak se prezentovali oslabení Východočeši?

  • Jaroň a Šín kvetou

    Druhý David Buchta v Petru Jaroňovi a Daniel Tetour v Matěji Šínovi? Proč ne. Prvně jmenovaný, dvacetiletý křídelník, by mohl jít cestou odchovance, kterého před dvěma roky vytáhl kouč Luboš Kozel a nyní táhne ofenzivu Baníku. Šikovný a produktivní je Jaroň stejně jako Buchta. Bude zajímavé sledovat, zda bude třeba Bělorus Arťom Koncevoj vůbec lepší. Největším dosavadním překvapením je sedmnáctiletý středopolař Šín, jenž si proti Karviné a Pardubicím připsal tři góly a jednu asistenci. Zajímavý je i Daniel Smékal (20). Zvláštní, že v áčku není útočníkem číslo tři...

    „V mládeži jsou velice šikovní hráči, ale musí jít postupnou cestou. Nemůžeme a nechceme znovu udělat chybu, že jsme z dorostu okamžitě poslali hráče do A-mužstva. Musí si projít béčkem.“
    sportovní ředitel Baníku Alois Grussmann o ročníku 2004

    Talentovaný Matěj Šín z BaníkuFoto fcb.cz

  • Trojka? Číž vs. Murin

    Jelikož talentovaný dorostenec a reprezentant do 18 let Martin Hrubý (17) povýšen nebyl, ligovou trojkou bude pravděpodobně jeden z dvojice Lumír Číž (21), Radovan Murin (22). Právě někdo z nich doplní v áčku Jana Laštůvku s Viktorem Budinským. Oba již s touto rolí mají zkušenosti, zároveň by však sami potřebovali někde pravidelně chytat. I to nakonec může rozhodnout. Číž, kterému se duel s Pardubicemi povedl, loni sbíral starty v druholigové Jihlavě. Murin má zatím smůlu: v létě měl namířeno do Třince, ale neklaplo to. Stejně to dopadlo nyní s Prostějovem.

    9-6

    Murin odchytal na podzim za béčko devět duelů, Číž šest.

    Přímý kop Pardubic během přípravy s BaníkemFoto ČTK / Pryček Vladimír

  • Harušťákovi by slušela F:NL

    Vzhledem k tomu, že Ostravští přivedli Martina Chlumeckého (25) a stále mají zájem také o Slováka Alexandra Mojžíše (23) a Davida Lischku (24), což jsou všechno hráči na pozici levého stopera, moc šancí zřejmě odchovanec Jaroslav Harušťák (20) nedostane. Na podzim figuroval v A-týmu coby čtvrtý střední obránce a jakožto levák případná alternativa za Lischku, ale nyní to bude mít složité. Je možné, že konstruktivní fotbalista schopný nastoupit i na postu defenzivního záložníka odejde hostovat. Vyptávají se na něj druholigové kluby, což by pro něj bylo ideální.

    0

    Podzim strávil Harušťák v A-týmu, ale na debut v lize čeká.

    Jaroslav Harušťák se v přípravě jeví velmi dobřeFoto fcb.cz

  • Zkoušejí se střeďáci

    Michal Beran v Pardubicích nepřesvědčil, a tak Východočeši hledají posily do středu hřiště. Někoho, kdo by navázal na kreativního Michala Hlavatého, jenž výrazně pomohl k postupu i minulé úspěšné sezoně. Hned dva testovaní hráči – Milan Jirásek (29) z Mladé Boleslavi a Jiří Kateřiňák (26) z Hradce Králové – se představili v Ostravě. Jirásek sice brzy skóroval, postupem času však na něm byla vidět dlouhá pauza. Nepřesvědčil ani Kateřiňák. Hodně pomůže uzdravený Tomáš Solil, navíc je možné, že přijde Filip Zorvan (25), jenž je po konci v Příbrami volný.

    „Tomáš Solil již naplno trénuje, ale raději jsme ho ještě nechali doma. Umělá tráva totiž není pro jeho zranění zrovna ideálním terénem.“
    kouč Pardubic Jiří Krejčí o Solilovi

    Sebastian Boháč z Baníku a pardubický Milan JirásekFoto ČTK / Pryček Vladimír

  • Chytil bude chybět

    Mojmír Chytil, s pěti góly nejlepší podzimní střelec Pardubic, se z hostování vrátil do Olomouce. A jak trenér Jiří Krejčí předpokládal, na ofenzivě je to znát. Ne že by Pavel Černý a pak David Huf odehráli špatný zápas. Byli cítit, ale potřebovali by ještě nějakého parťáka. Anebo lepší práci křídel. Zkoušený Jakub Rezek (23) ze Slovácka se dostával do dobrých pozic, finále však nedohrál. Ve hře je proto třeba hostování olomouckého Jakuba Matouška (22) či Filipa Vechety (18) z Uherského Hradiště. Tesla si dost slibuje také od „ghanského Američana“ Nany (24) z Motorletu.

    3+7

    Nejproduktivnějším hráčem Pardubic je pravý bek Cadu.

    Pavel Černý ve skluzu proti Janu FulnekoviFoto ČTK / Pryček Vladimír

  • Chce to jistotu v bráně

    Na podzim Pardubice vystřídaly tři brankáře: Marka Boháče (8 zápasů), Jakuba Markoviče (6 zápasů) a Jiřího Letáčka (5 duelů). V areálu Vista se proti ostravským mladíkům představil Letáček s Markovičem, oba odchytali poločas. Jejich výkony? Stejně jako v lize během uplynulého půlroku: průměrné. Východočeši by potřebovali Boháče ve staré dobré formě, je to jeden z důvodů, proč přezimovávají třináctí. Žádná inkasovaná branka proti Baníku sice nešla na vrub gólmanů, ale že byste z nich cítili stoprocentní jistotu a oni působili mezi tyčemi jako opravdové persony? Taky ne.

    41

    Tolik gólů na podzim inkasovaly Pardubice, horší jsou jen Bohemians (44).

    Padubický brankář Jiří LetáčekFoto ČTK / Pryček Vladimír

Vstoupit do diskuse
7

FORTUNA:LIGA - první fotbalová liga 2023/2024

Nejvyšší česká fotbalová soutěž FORTUNA:LIGA se i v sezoně 2023/2024 odehraje ve formátu s nadstavbou. Vrací se skupina o Evropu, protože české týmy budou mít v nadcházející sezoně opět pět pohárových účastníků. Titul obhajuje Sparta Praha.

Základní část - tabulka a rozpis zápasů Dresy iSport Index Sestřihy zápasů VIDEO momenty Fantasy liga

Stránky klubů: Viktoria Plzeň * Slavia Praha * Sparta Praha * Bohemians 1905

Fotbal dnes * Liga mistrů * Evropská liga * Konferenční liga





Články odjinud


Články odjinud