HubnutíZdraví

Bambusové výhonky pro dobrou chuť i dokonalé zdraví

S bambusovým výhonky se velmi často setkáme v jihoasijské kuchyni. Jsou totiž její velmi oblíbenou přísadou a to díky tomu, že nabízejí velké množství různých živin a mají i celou řadu zdravotních přínosů. Po dlouhá staletí také tvoří součást tradiční čínské medicíny.

Co jsou bambusové výhonky?

Bambus je rostlina patříci do skupiny trav. Roste v tropických oblastech Asie, Ameriky a Afriky. Nově vzrostlé stonky některých bambusových odrůd jsou jedlé. Jejich barva je slonovinově žlutá, jsou měkké a křupají. Pokud se bambusová dužina vaří, tak zežloutne.

Obsah tělu prospěšných látek

Mají velmi malé množství kalorií a tuku a jsou tak dokonalou svačinkou během redukční diety. Velkým přínosem je velký obsah vlákniny, která podporuje dobré trávení a zdraví celé trávicí soustavy. Vítané jsou také bílkoviny, antioxidanty, vitamíny a minerály.

plátky bambusu

Zdravotní přínosy

Bambusové výhonky obsahují látky, které mají antifungální a antimikrobiální vlastnosti. Bioaktivní polyfenoly patří mezi dobré zdroje přírodních antioxidantů. Pomáhají bojovat v těle proti zánětům a regulují imunitní odpověď. Díky tomu brání vzniku některých chronických chorob. Vláknina ve výhoncích obsažená může pomáhat snižovat hladinu škodlivého cholesterolu a zlepšuje činnost střev. Také podporuje růst bakterií Lactobacillus a Bifidobacterium, které mají na naše střeva příznivý vliv. Poskytuje jim mastné kyseliny, stimuluje jejich růst a podporuje správné trávení. Dostatečný příjem vlákniny může mít pozitivní vliv na redukci hmotnosti. Vláknina potřebuje dostatek času na trávení a díky tomu budeme syti delší dobu.

Jak zařadit výhonky do jídelníčku?

V našich končinách je většinou seženeme konzervované – fermentované. Jsou předvařené a upravené ve slaném nálevu nebo ve vodě. Před konzumací je vhodné je opláchnout pod tekoucí vodou. Díky své zemité chuti dodají pokrmům zvláštní příchuť. Použít je můžeme do polévek, salátů, pod maso nebo jako přílohu.

Zdroj náhledových obrázků: Pixabay

Prohlašujeme, že autoři ani provozovatel webu nepřebírají zodpovědnost za případné újmy způsobené využíváním léčebných metod v tomto článku. Ačkoliv jsou recepty, rady nebo léčebné metody v tomto článku psány s nejlepším svědomím autora textu, jejich použití je na vlastní nebezpečí a mělo by probíhat výhradně po konzultaci s vaším lékařem.

Renata

Vzhledem k tomu, že je pro mě moje zdraví důležité, zajímám se o zdravý životní styl. Chci vědět, co je pro mě dobré, co mi pomůže upevnit si celkové zdraví, které potraviny či bylinky jsou vhodné a co je nového v trendech týkajících se oblasti zdraví a zdravého životního stylu.

Podobné články

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Back to top button