Ostatní

Nejlepší motivační knihy (TOP 10+1 knih)

Nejlepší motivační knihy Kniha může být často nejlepším dárkem, jakým lze obdarovat druhé, ale i sebe samotné. S knihou dostáváme vědění i kousek nového pohledu na svět. Taková investice se vždy vyplatí. Velmi oblíbeným druhem literatury jsou dnes přitom knihy, které jsou přímo zaměřené na rozvoj duševní stránky člověka.

Motivační knihy a knihy osobního rozvoje. Jistě, můžete sáhnout třeba po přísně filozofické literatuře. Ale ta není pro každého stravitelná. Motivační knihy mohou poodkrýt závoj světa a nabídnout nový pohled na život, aniž byste kvůli jejich přelouskání a pochopení museli roky studovat. V dnešním článku se proto podíváme na nejlepší motivační knihy současnosti. Takové, které vám – stejně jako mnoha lidem před vámi – snad pomohou změnit něco ve svém životě k lepšímu.

S čím vám pomohou motivační knihy?

Do našeho žebříčku jsme vybrali novější hitovky, ale i pár starších, osvědčených šlágrů. Snažili jsme se přitom o tematickou pestrost. Motivační knihy jsou široký žánr. Mohou být zaměřeny na nejrůznější problémy či aspekty našeho života, v nichž cítíme rezervy. Někdo bojuje s nedostatečným sebevědomým. Jiný chce svou mysl lépe zaměřit na výkon a posílit cílevědomost. Další spíše tápe v mezilidských vztazích anebo se chce prostě jen naučit pouštět za hlavu stres a každodenní starosti. Být trochu spokojenější a šťastnější.

Není úplně snadné dopátrat se toho, kdy a kde motivační knihy vznikly. Různé příručky, jak „lépe žít“, se objevovaly po celá tisíciletí. Psali je staroegyptští mudrci i antičtí autoři. Seneca napsal své slavné pojednání O hněvu už na začátku letopočtu. Ač byl povoláním filozof, psal velmi srozumitelným jazykem. Podobně jako po něm například Epiktétos nebo i císař Markus Aurelius ve svých Hovorech k sobě.

K motivační a svépomocné literatuře v dnešním smyslu však vedla ještě dlouhá cesta. Zajímavý milník lze spatřovat v knize Self-Help z roku 1859 od Samuela Smilese. Tato kniha – u nás nepříliš známá – dala anglický název celému pozdějšímu žánru. Mezi legendární stálice v tomto žánru patří například Dale Carnegie, Osho, Robert Kiyosaki, Napoleon Hill a mnozí a mnozí další.

10+1 nejlepších motivačních knih podle naší redakce

1. Jsi prostě borec, Jen Sincerová

Autorka, motivační koučka a spisovatelka, Jen Sincerová má za sebou už poměrně úspěšnou kariéru, ačkoli u nás vešla v určitou známost teprve v roce 2018, kdy se na pulty dostal překlad její motivační knihy. Jsi prostě borec, tak zní český titul. Knihu vydalo v daném žánru zběhlé nakladatelství Pragma – ve světě šlo přitom už v té době o dost úspěšný bestseller.

Podtitul knihy zní: Přestaňte pochybovat, že jste skvělí, a začněte si úžasně žít. Kniha se tedy už od pohledu na obálku nedrží nijak zpátky a působí velmi odvážně. Autorka uchopila téma obšírně. Na cca 280 stránkách se zabývá osobním štěstím, vztahy, ale velkou pozornost věnuje třeba i finančnímu štěstí. Kniha nabízí zajímavé myšlenky a spoustu inspirace.

Počítejte s jistým ezoterickým či metafyzickým přesahem. To může být pro někoho plus, ale pro jiného spíše nevýhoda. Každopádně jde však o dobře hodnocený titul, který spoustě lidí pomohl s každodenními splíny a starostmi. Za zkoušku jistě stojí. A pokud se vám zalíbí, od loňského roku je k dostání i „druhý díl“ – Jsi fakt borec, umíš vydělat prachy. Čemu se především věnuje, snad není třeba vysvětlovat.

Počet stran: 280
Orientační cena: 299 Kč
Audiokniha? ANO (ke stažení například zde)

2. Bohatý táta, chudý táta, Robert T. Kiyosaki

Tato kniha patří jednoznačně do zlatého fontu motivační literatury. Její autor R. T. Kiyosaki je jedním z lídrů žánru a na svém kontě už má pořádnou plejádu veleúspěšných titulů. Kniha Bohatý táta, chudý táta patří k těm vůbec nejslavnějším a nejúspěšnějším. Od prvního vydání v roce 2000 (u nás hned o rok později) se dočkala bezpočtu překladů a prodaly se jí miliony kusů.

Jak název napovídá, kniha se zabývá především finančními záležitostmi. Ale nejde jen o odbornou literaturu pro pojišťováky a investory. Kiyosaki mluví taky o návycích, které se mohou hodit každému, kdo v životě nechce živořit. Kniha má potenciál zvýšit vaši finanční gramotnost. Možná v ní najdete odpovědi nebo motivaci, kterou jste hledali, abyste na svém zajištění začali cílevědoměji pracovat.

Počet stran: 376
Orientační cena: 299 Kč
Audiokniha? ANO (ke stažení například zde)

3. Nejbohatší muž v Babylóně, George S. Clason

Další kniha, která už má za sebou velmi dlouhou životní cestu. Originál vznikl již v roce 1926, k nám se v českém překladu dostal poprvé teprve v roce 1995. Díky nakladatelství Pragma. Dodnes se kniha velmi dobře prodává a zdá se, že nezestárla ani o den.

Autor předkládá důležité informace týkající se finanční gramotnosti poutavou formou. Na základě příběhu Arkáda, boháče z dávného Babylonu. Skrze Arkádova ústa vysvětluje důležité pojmy ze světa financí a investic. Kniha je jakýmsi průvodcem světem bohatství a hmotné zajištěnosti – od samotných základů. Titul rozhodně stojí za přečtení i v dnešní době. Tím spíš, že jde o velmi dobře hodnocenou knihu. Na Databazeknih.cz má 86 %.

Počet stran: 136
Orientační cena: 149 Kč
Audiokniha? ANO (ke stažení například zde)

4. Nástroje titánů, Timothy Ferriss

Timothy Ferriss nejspíš nebude zájemcům o motivační literaturu neznámý. Tento poměrně mladý, ale velmi progresivní autor má na svém kontě již řadu bestsellerů. Jde o opulentní tituly jako třeba Čtyřhodinové tělo nebo Čtyřhodinový pracovní týden. Ferriss jde vždy k nejhlubšímu jádru věci, nezůstává u banálních konstatování a frází. Každé téma, které se rozhodne vzít do rukou, zkoumá mimořádně zevrubně. Jeho knihy díky tomu dokážou zaujmout i náročnější čtenáře, kteří nehledají jen ryze odpočinkovou literaturu.

Kniha Nástroje titánů má ostatně skoro 700 stran. Na nějakou chvíli vám tedy jistě vystačí. Autor se tentokrát podíval pod lupou – či spíše mikroskopem – na slavné osobnosti různých oborů. Prozkoumal jejich život, jejich návyky. Hledal klíč k jejich úspěchu nejen v tom, co dělají, ale i v tom, jak to dělají. Kniha rozhodně nabízí obrovské porce inspirace. Ferriss je známý tím, že veškeré postupy ve svých knihách zkouší taky sám na sobě. Velmi pečlivě a odhodlaně. Předává precizní výsledky.

Počet stran: 692
Orientační cena: 626 Kč
Audiokniha? NE

5. Atomové návyky, James Clear

Kniha Atomové návyky je docela mladý titul. U nás vyšla teprve v roce 2019 pod taktovkou nakladatelství Jan Melvil. Navzdory názvu se však kniha nevěnuje fyzice. Pojem „atomové návyky“ odkazuje k principu, který autor předkládá. Kdy drobounké „atomární“ krůčky a změny mohou vést k velkým výsledkům.

Kniha patří k velmi zásadním bestsellerům svého žánrů a veliký úspěch zažila i v našem prostředí. Zdá se tedy, že její principy jsou platné skutečně univerzálně – bez ohledu na zemi či kontinent. Kniha má něco přes 280 stran. Přesto mohla být zřejmě i výrazně kratší. To ale v žádném případě neznamená, že nestojí za přečtení, nebo že budete těch několika hodin strávených nad jejími stránkami litovat. Věříme, že nikoli.

Počet stran: 288
Orientační cena: 200 Kč
Audiokniha? ANO (ke stažení například zde)

6. Muž, který chtěl být šťastný, Laurent Gounelle

Tato útlá knížečka, mající nějakých 150 stran, vyšla u nás v nakladatelství Rybka v roce 2008. V témže roce, kdy vyšel i francouzský originál. Příběh je o muži, kterému slavný léčitel prozradí jeho chorobu. Není šťastný. Od té chvíle protagonista hledá způsoby, jak se „vyléčit“. Tento zajímavý a inspirativní text v sobě obsahuje hodně citelný duchovní a ezoterický tón. Osloví tedy spíše čtenáře, kteří hledají nejen pragmatické odpovědi.

Knihy se i u nás prodalo obrovské množství a ani po tolika letech nejde o zapomenutý titul. Naopak se stále drží na čelních pozicích v rámci své kategorie a žánru.

Počet stran: 152
Orientační cena: 215 Kč
Audiokniha? ANO (ke stažení například zde)

7. Mnich, který prodal své Ferrari, Robin S. Sharma

Další žánrový evergreen a světový bestseller. Originál pochází z roku 1997, u nás ho poprvé vydalo nakladatelství Portál o šest let později. Autorem je Robin S. Sharma, veleúspěšný osobní a životní kouč. Autor mnoha knih, které lámaly žebříčky prodejnosti. I u nás jich vyšla slušná řádka. Mnich, který prodal své Ferrari je však nejznámější.

Příběh je o bohatém muži, právníkovi, kterého žalostný fyzický i duševní stav dožene až k tomu, aby opustil své povolání a hledal odpovědi na zásadní životní otázky ve vzdálených končinách Indie. Moudrost, kterou zde najde, vnáší do svého života. Jde o duchovní podobenství, které může pohladit bolavou nebo starostmi přetíženou duši.

Počet stran: 200
Orientační cena: 259 Kč
Audiokniha? ANO (ke stažení například zde)

8. Začněte s proč, Simon Sinek

Kniha Začněte s proč vyšla u nakladatelství Jan Melvil v roce 2013 (originál 2009) a dodnes patří k perlám žánru motivačních a svépomocných knih o osobním rozvoji. Autor se v ní pohybuje v rovině pragmatické, psychologické a částečně i filozofické a nabízí odpovědi na různé zásadní otázky.

V této knize jistě můžete najít spoustu skvělých myšlenek, které vás zásadně obohatí. Bohužel, se budete taky muset potýkat se spoustou omáčky. Kniha je zbytečně natahovaná. Přesto obsahuje natolik zajímavé informace, že za přečtení určitě stojí.

Počet stran: 256
Orientační cena: 270 Kč
Audiokniha? ANO (ke stažení například zde)

9. Konec prokrastinace, Petr Ludwig

Petr Ludwig patří mezi možná nejznámější tuzemské popularizátory některých psychologických pojmů. V současnosti se zabývá především férovou argumentací a logickými a argumentačními fauly. Svou kariéru však rozjel s knihou Konec prokrastinace, která se stala velmi úspěšným bestsellerem.

Autor v knize vysvětluje, co je to prokrastinace – čili chorobné odkládání povinností – jak funguje, jak se projevuje a jak může negativně ovlivnit život. Následně nabízí návody, jak s tímto nešvarem bojovat. Pokud máte pocit, že se nemůžete odhodlat k důležitým věcem, jakkoli byste chtěli, tato kniha může být přesně tím, co potřebujete.

Počet stran: 272
Orientační cena: 245 Kč
Audiokniha? ANO (ke stažení například zde)

10. Myšlením k bohatství pro 21. století, Napoleon Hill

Napoleon Hill patří ke staré gardě veleúspěšných, ba legendárních autorů motivačních knih. V češtině už vyšla celá řada jeho knih. Myšlením k bohatství však patří k nejvýznamnějším titulům. Tato kniha nabízí především vhled do vnitřního světa bohatých a úspěšných lidí. Ukazuje cestu, kterou se můžete taky vydat – a třeba dříve dorazit do vysněného cíle.

Tato kniha je skoro klasika. Trpí však častým nešvarem typickým pro motivační žánr. Je poměrně natahovaná, zahlcená spoustou vaty. A to dokonce i při rozsahu pouze něco přes 200 stran. Jde však o natolik významné dílo, že by bylo chybou ho nadále míjet.

Počet stran: 272
Orientační cena: 245 Kč
Audiokniha? ANO na Youtube (ke stažení například zde)

11. Důmyslné umění, jak mít všechno u pr* * le, Mark Manson

Jadrný název knihy poměrně dobře deklaruje, o co autorovi v tomto díle jde. Kniha se v mnohém liší od většinové produkce v daném žánru. Místo hledání ambicí a urputného úsilí k dosahování vyšších cílů hledá spíše smíření. Zejména s některými situacemi, nad kterými máme jen malou moc. Autor zřejmě našel inspiraci v antické stoické filozofii, snad i v existencialismu. Svůj vlastní pohled na věc však předkládá ve velmi moderním a módním kabátku. Bez servítek a zemitým jazykem. Kniha může svými myšlenkami zajisté oslovit. Jde ostatně o mimořádně úspěšný titul.

Počet stran: 272
Orientační cena: 245 Kč
Audiokniha? ANO (ke stažení například zde)

Mohlo by vás zajímat:

0 Sdílení