Před 80 lety transportovali nacisté tisíce Židů z Terezína do Rigy. Konce války se dožil jen zlomek

Před 80 lety odjel z Terezína první transport českých Židů do Rigy. Během roku 1942 poslali nacisté do Lotyšska 3000 židovských mužů, žen a dětí. Konce války se dožilo jen 129 z nich. Jejich příběh zachytil v dokumentárním cyklu Zapomenuté transporty dokumentarista a historik Lukáš Přibyl.

Riga Tento článek je více než rok starý Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

V Čechách mělo být 38. koncentračních táborů. O některých z nich ale vůbec nevíme (ilustrační foto)

Před 80 lety odjel z Terezína první transport českých Židů do Rigy (ilustrační foto) | Zdroj: Pixabay

„V ghettu v Rize je čekaly naprosto příšerné podmínky. Zmrzlé jídlo na plotně, peřiny vyhozené ven. Bylo jasné, že tam lidé bydleli a museli ty domy opustit z minuty na minutu. Potom, když se usídlili, začali komunikovat se zbývajícími lidmi v tom ghettu, což byli převážně muži, konkrétně lotyšští Židé, kteří tam zůstali na práci. A ti jim vyprávěli právě o tom, co se tam odehrálo před jejich příjezdem,“ popsal příběhy transportovaných židovských vězňů Přibyl.

Přehrát

00:00 / 00:00

Nacisté transportovali tisíce židů z protektorátu do Lotyšska

Lotyšské Židy zlikvidovali nacisté s místními pomocníky během dvou masakrů v nedalekých lesích. Do prázdných domů nastěhovali Židy z protektorátu a z Německa. Další tisícihlavý transport přijel z Terezína do Lotyšska 20. ledna 1942.

Muži na práci

„Na nádraží byli esesáci, kteří začali řvát. Hlavní velitel řekl, aby všichni muži mezi 18 a 40 lety vystoupili,“ vzpomínal Otto Urbach, který byl mezi zhruba stovkou mladých mužů, které nacisté vybrali na práci. Zbytek lidí naložili na nákladní automobily.

V dokumentu Urbach vzpomínal na to, že tehdy naposledy viděl svoje rodiče. O jejich osudu se dozvěděl až o pár dní později v táboře Salaspils nedaleko Rigy. „Tam nám řekli, že je zastřelili. Že je to pro ně běžná věc, protože hledají jenom lidi, kteří můžou pracovat,“ řekl.

Před 80 lety odjel první transport do Terezína. ‚Mysleli jsme si, že se vrátíme k rodině,‘ říká pamětník

Číst článek

„Salaspils byl de facto vyhlazovací tábor,“ informoval Přibyl a dodal, že sice neměl plynové komory, ale i přesto v něm byla obrovská úmrtnost, a to například kvůli obrovské zimě, těžké práci, nedostatku potravin a „šílenému veliteli, který střílel na potkání“. 

Ti, kteří hrůzné podmínky tábora Salapils přežili, poslali Němci po pár měsících do ghetta v Rize. 

„Potom, když se už začínala blížit fronta a likvidovalo se rižské ghetto, zase tam proběhla vlna čistek, likvidací, kdy byla zavražděna naprostá většina dětí. Všichni, kteří nebyli práceschopní, byli odvezeni do blízkých lesů a zavražděni. A ti práceschopní potom přecházeli do tábora Kaiserwald,“ objasnil dokumentarista.

Z prvního transportu přežilo něco málo přes sto lidí, z druhého pouhých 19. Z posledního transportu, který odjel z Terezína do Lotyšska na konci srpna 1942, nepřežil nikdo. Všech tisíc vězňů nacisté pravděpodobně zavraždili okamžitě po příjezdu.

Lucie Korcová, voj Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme