Na Tříkrálový pochod na Křemešník se vydaly stovky lidí

foto Několik stovek lidí se 9. ledna 2022 vydalo na Tříkrálový pochod mezi Pelhřimovem a Křemešníkem. V cíli na vrcholu je čekali Tři králové se svařeným vínem či horkým čajem.

Pelhřimov - Několik stovek lidí se v neděli vydalo na Tříkrálový pochod mezi Pelhřimovem a Křemešníkem. Účastníci mohli navštívit křemešnickou rozhlednu Pípalka a vilu Větrný zámek. Trasa měřila zhruba 10 kilometrů, lidé mohli však jít i kratší verzi z Proseče pod Křemešníkem. ČTK to řekl Miroslav Marek z pořádající agentury Dobrý den.

Fotogalerie

"Trochu jsme se obávali, abychom nemuseli část cesty jít po blátě. Ale bylo ideální lednové počasí a půda byla umrznutá," uvedl. Na trasu podle něj vyrazily asi dvě stovky lidí. Ale postupně se přidávali další účastníci. Pořadatelé navíc připravili občerstvení po cestě na Slunečné pasece.

Marek uvedl, že pochod měl hlavně charitativní rozměr. "V Křemešníku byli koledníci s kasičkami, kterým mohli účastníci věnovat finanční dar. Rozhledna Pípalka byla přístupná zdarma, ale opět zde mohli lidé dobrovolně zaplatit částku, která zamíří na charitu," řekl Marek.

Dodal, že řada účastníků využila možnost komentované prohlídky vily Větrný zámek. Objekt začal stavět v roce 1930 podle projektu Kamila Hilberta, jenž se podílel na dostavbě chrámu svatého Víta na Pražském hradě, sochař Josef Šejnost. Na věži zámku sedí sedm skleněných havranů, připomínají pohádku o sedmi bratrech. Šejnost chtěl ve vile vybudovat muzeum svých medailí, zůstalo ale jen u plánů. "Lidé se mohli dozvědět zajímavé informace, které neznají ani ti, kteří žijí v nedalekém Pelhřimově," uvedl Marek.

Agentura Dobrý den stojí za vznikem Muzea rekordů, které sídlí v Pelhřimově. Muzeum spravuje Českou databanku rekordů. Agentura za tři desítky let své činnosti shromáždila více než deset tisíc českých rekordů ze všech možných oblastí. A pro muzeum získala řadu skutečných unikátů, jako jsou například funkční parní stroj ze skla, kamenné housle či kolekce modelů slepených ze sirek. Muzeum vlastní například i 222krát zmenšenou Slovanskou epopej Alfonse Muchy, kterou jako věrnou kopii vytvořil vláknem z havraního pírka akademický malíř Jan Jiří Rathsam a která má jednotlivá "plátna" o velikosti krabičky zápalek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

ISSN: 1213-5003 © Copyright 2.05.2024 ČTK

Reklama

23°C

Dnes je čtvrtek 2. května 2024

Očekáváme v 21:00 17°C

Celá předpověď