Sídlo společnosti Pfizer v americkém New Yorku. Foto: Norbert Nagel, Mörfelden-Walldorf, Německo, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

Bude technologie mRNA zlatý důl? Farmaceutické firmy ji využijí při vývoji vakcín proti řadě dalších virů

Americko-německé spojenectví farmaceutických společností Pfizer a BioNTech přineslo naději v boji proti koronavirové pandemii v podobě vakcíny postavené na převratné technologii. Aktuální vývoj ale předznamenává, že molekula messenger RNA sehraje důležitou roli i při vývoji vakcín proti dalším, nejen respiračním, virům.

Jestli lze v koronavirové pandemii spatřovat nějaký přínos, pak jednoznačně v masivním vyzkoušení vakcín, které jsou postaveny na technologii mRNA. Očkovací látka, zjednodušeně řečeno, posílá lidskému imunitnímu systému zprávu, aby se začal nepříteli v podobě viru (v tomto případě SARS-CoV-2) bránit. A není k tomu zapotřebí do těla vpravovat žádnou část onoho viru, proti němuž očkování slouží.

Farmaceutické společnosti Pfizer a BioNTech, které se díky vakcíně Comirnaty proslavily, hodlají na vzájemnou a velmi plodnou spolupráci navázat. A to nejen v podobě pokračování svého konsorcia, ale i zmíněnou technologií mRNA.

Ve středu totiž podepsaly novou globální dohodu o společném vývoji mRNA vakcíny proti viru varicella zoster, který způsobuje plané neštovice a pásový opar. V současné době na trhu existuje několik vakcín, které jsou postavené na bázi proteinu.

Nejen covid, ale i pásový opar či plané neštovice

„Pfizer a BioNTech společně vyvinuly první mRNA vakcíny na světě. Ty poskytují efektivní a velmi dobře snášenou ochranu proti covidu-19, nemoci, která se proměnila v nejvíce zničující pandemii za posledních sto let. Ukázali jsme, že jsme schopni vyrobit účinnou vakcínu v bezprecedentním rozsahu,“ uvedl šéf vědeckého výzkumu společnosti Pfizer Mikael Dolsten u příležitosti podpisu spolupráce mezi oběma farmaceutickými společnostmi.

Firmy do dalšího společného podniku vloží 225 milionů dolarů. Obě společnosti se o náklady na vývoj vakcíny podělí rovným dílem s tím, že budou využity základní poznatky vědců společnosti Pfizer, jež získaly při vývoji mRNA vakcíny proti koronaviru. Obě společnosti očekávají, že první klinické testy nové vakcíny by mohly být zahájeny ve druhém pololetí letošního roku.

„Cílem spolupráce je vyvinout novou vakcínu na bázi mRNA proti pásovému oparu. Při tomto úsilí zužitkujeme zkušenosti a zdroje obou firem,“ uvedl Ugur Sahin, výkonný ředitel společnosti BioNTech. Sahin připomněl, že pásový opar postihuje zejména populaci starší 50 let nebo zranitelné osoby jako například pacienty s rakovinou.

Chřipka, rakovina, vzácné nemoci

Pfizer a BioNTech ale nejsou jediné společnosti z farmaceutického sektoru, které chtějí získané zkušenosti z pandemie koronaviru zužitkovat pro vývoj mRNA vakcín proti dalším virům. Patří mezi ně také americká biotechnologická společnost Moderna, která vyvíjí obdobný typ očkovací látky proti sezónní chřipce.

Její klinické testy začaly už v říjnu loňského roku, avšak první data naznačila, že vakcína není účinnější než dosud známé očkovací látky, jež se proti chřipce používají. Moderna se ovšem bránila, že šlo teprve o první fázi klinických testů a klíčová bude teprve fáze dvě. Její první výsledky se očekávají zkraje tohoto roku.

Na mRNA technologii se rozhodla vsadit rovněž francouzská farmaceutická skupina Sanofi, která teprve nedávno dokončila již v létě avizovanou akvizici americké biotechnologické společnosti Translate Bio.

Sanofi za ni zaplatila 3,2 miliardy dolarů (téměř 70 miliard korun). Ačkoli prvotním záměrem Sanofi bylo získat přístup k technologii mRNA za účelem vývoje vlastní vakcíny proti SARS-CoV-2, otevírají se další možnosti. Vize Sanofi jde totiž ještě dál. „Naším cílem je otevřít potenciál mRNA v dalších strategických oblastech jako imunologie, onkologie nebo u vzácných onemocnění,“ řekl loni v srpnu výkonný ředitel Sanofi Paul Hudson.

Gigantem díky mRNA

Zkušenost s mRNA vakcínami proti koronaviru rovněž ukázala, že se jedná o budoucnost části farmaceutického sektoru nejen z technologického, ale i finančního hlediska. Právě americká skupina Pfizer se díky vakcínám proti koronaviru pravděpodobně stane největší farmaceutickou firmou světa, pokud bereme v potaz objem tržeb.

Ačkoli ještě nejsou známy výsledky za rok 2021, Pfizer nejspíše utrží mezi 81 a 82 miliardami dolarů, tedy zhruba dvakrát více než o rok dříve. Podle některých analytiků Pfizer letos překročí 100miliardovou hranici, a předčí tak dosavadního rekordmana, společnost Johnson & Johnson. A to vše právě díky mRNA vakcínám proti koronaviru. Tak proč nevyužít potenciál technologie mRNA i jinde.

Petr Musil