Falešný dermatolog z Chile tvrdí, že jde o spiknutí. Potřebná licence chybí lékařům i na jiných klinikách

Radiožurnál objevil další čtyři lékaře ze soukromých dermatologických klinik, kteří nemají licenci k výkonu povolání. Nejsou členy České lékařské komory a jako lékaře je neeviduje ani ministerstvo zdravotnictví. Už minulý týden Radiožurnál přinesl informaci, že na dermatologických klinikách působí falešný lékař z Chile společně s dalšími lidmi bez ověřeného lékařského vzdělání. Příslušné kontrolní úřady informace prověřují.

Tento článek je více než rok starý.

Praha Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Životopis Alberta Ruzziho

Falešný lékař z Chile Alberto Ruzzi dál působí na pražské klinice estetické medicíny Beautyshape | Foto: Ľubomír Smatana, ABClinic Art&Beauty | Zdroj: Český rozhlas

Další podezřelé lékaře objevil Radiožurnál na pražských soukromých klinikách Altos a Mediestetik. Není zřejmé, jaké mají vzdělání.

„Dva požádali o aprobační zkoušku, ale nesložili ji. Další dva o zkoušku vůbec nepožádali,“ potvrdila Martina Čovbanová z tiskového oddělení ministerstva zdravotnictví.

Vzděláním je biolog, v Česku ale pracuje jako falešný plastický chirurg. Nejedná se o ojedinělý případ

Číst článek

Radiožurnál se pokusil získat vyjádření obou klinik. Odborná garantka kliniky Altos – lékařka Soňa Křemenová – na e-mailový dotaz nereagovala a kontaktovat ji nebo majitele přes recepci nelze.

Podobné je to na klinice Mediestetik. „Dejte mi číslo, oni se vám ozvou,“ řekla recepční, ovšem ani po několika dnech žádná reakce nepřišla.

Licenci poskytovatelům zdravotní péče v Praze uděluje magistrát. Podle jeho mluvčího Víta Hofmana s kontrolou úřad už začal.

„Podklady, které nám před vánočními svátky Radiožurnál poslal, jsme museli nejprve ztotožnit s registrem poskytovatelů zdravotních služeb. Prověření uvedených lékařů v určených zařízení však vyžaduje určitý čas. Podnět již prověřujeme, protože je i v našem zájmu, aby v těchto zařízeních v hlavním městě pracovali lékaři, kteří splňují zákonem dané podmínky,“ vysvětlil.

Prohlášení o spiknutí

Chilan Alberto Ruzzi, jehož případ Radiožurnál podrobně popsal minulý týden, dál působí na pražské klinice estetické medicíny Beautyshape. Jeho jméno a fotografie z webu nezmizely a on sám v prohlášení na instagramu vedl, že jde o spiknutí a že o uznání svého diplomu z Chile požádá Světovou zdravotnickou organizaci.

Papežská katolická univerzita v Santiagu de Chile, kde Ruzzi studoval, pro Radiožurnál uvedla, že příslušné vzdělání nemá. „Dokončil studium biologických věd a doktorát v oboru lékařské vědy na Papežské katolické univerzitě v Chile. Medicínu však nestudoval. Papežská katolická univerzita v Chile neudělila panu Albertovi Leguina Ruzzimu titul lékař-chirurg, a proto nemá v naší zemi kvalifikaci k výkonu povolání jako lékař,“ stojí v prohlášení.

Samozvaný gynekolog v Plzni. Úřady neví, jak jeho služby ženám potrestat, ani jak je ukončit

Číst článek

Ruzzi se dále chlubil i vzděláním na Columbijské univerzitě v New Yorku, z této školy ho vyloučili kvůli sexuálnímu skandálu s jeho nadřízeným.

Na ABClinic, kde Ruzzi původně pracoval, působí i další lékaři bez členství v České lékařské komoře. Marek Frühwald ze Slovenska, který není evidovaný ani na ministerstvu zdravotnictví, jak potvrdila Martina Čovbanová. „Evidujeme pouze Tatianu Shtyrkhunovou (Štyrchunovou), která usiluje o složení aprobační zkoušky od roku 2009, zatím neúspěšně,“ uvedla. Fotky Frühwalda i Štyrchunové z webu kliniky po dotazech Radiožurnálu zmizely.

Policie v minulosti už několik podobných případů šetřila. „Bohužel to vždy odložila. Tohle vůbec nefunguje. Pacientům radím, ať se podívají na náš web. Tam je seznam všech uznaných lékařů,“ řekl Radiožurnálu mluvčí České lékařské komory Michal Sojka.

Ľubomír Smatana Sdílet na Facebooku Sdílet na Twitteru Sdílet na LinkedIn Tisknout Kopírovat url adresu Zkrácená adresa Zavřít

Nejčtenější

Nejnovější články

Aktuální témata

Doporučujeme