Porušili jste už předsevzetí? Ještě to nevzdávejte

Někdo si sice dává poněkud zvláštní a nezvyklá předsevzetí, jako například vydat se na dalekou zahraniční cestu, vydělat první milion a tak dále, ale většina lidí se drží spíš při zemi, takže mezi ta klasická předsevzetí patří – zhubnout, začít cvičit, změnit jídelníček, přestat jíst sladkosti, přestat kouřit, zavést si ve svém životě i stravování pevný režim. To jsou úžasná předsevzetí a je skvělé, když se někomu podaří naplnit je a dosáhnout cíle. Ale Nový rok není obvykle tím nejvhodnějším termínem, a ač jsme zpočátku plni euforie, tak po týdnu či dvou to řada z nás vzdá, protože na plnění předsevzetí nemáme čas, z nenadálého pohybu nás už všechno bolí, sladkosti nám neskutečně chybí a jsme z toho celkově rozladění. Takže po prvním neúspěchu to řada lidí vzdá a zajede zpět do svých pohodlných, předchozích kolejí.

Nenechte se odradit chybami

Nikdo neříká, že naplnit předsevzetí bude snadné. Proto je to předsevzetí. Sami jistě už dávno tušíte, že ta cesta bude trnitá, plná záludných pastí, plná zákrutů. Ze dne na den změnit svůj život a své návyky není snadné. Je to dokonce velmi těžké, až bolestivé. První dny jsou nejtěžší a přemluvit se k nenadálé změně není snadné. I když se do toho pustíte s odhodláním a chcete konečně zvítězit nad svými zlozvyky, první týden až dva ukážou, jak pevná je vaše vůle a jak silná je vaše motivace. A většina z nás pohoří.

Chceme začít cvičit, ale po týdnu jsme tak zničení, že to vzdáme nebo velmi zmírníme tempo. Změníme zcela jídelníček, ale máme hlad a chybí nám nezdravé pochutiny, takže brzy je zase začneme nenápadně uzobávat. Chceme přestat kouřit, ale po pár dnech trpíme takovým absťákem, že ta první zapálená cigareta se nám zdá jako naprosté blaho, o které už nikdy nechceme přijít. A tak  je těžké vrátit se na cestu odříkání, když hřešení je tak sladké.

Jděte na to pomalu

Proč lidé se svými předsevzetími pohoří? Proč neznáte ve svém okolí nikoho, kdo by je dokázal skutečně splnit? Je to tím, že jsme na sebe příliš přísní a chceme všechno hned. Ale to není správné. Mnohem lepší je zvolit pozvolnější cestu, která pro tělo neznamená takový šok, která tak nenabourá naši psychiku a která nenaruší naše ostatní zvyky. Proto pokud už se vám povedlo předsevzetí porušit a přemýšlíte, jestli to má vůbec cenu, nevzdávejte se. Jděte na to trochu jinak, pomaleji.

To nezdravé, co děláte a co vám ubližuje, odbourávejte postupně. Počet vykouřených cigaret se snažte postupně snižovat. Když cvičíte, dělejte to třeba třikrát týdně po půl hodině (a ne hned každý den hodinu, což vás samozřejmě zničí). Pokud měníte jídelníček, nepřipravte se o všechno, co máte rádi, ale snažte se nezdravé nahrazovat zdravějším, jezte s rozmyslem a přemýšlejte nad tím, co kupujete i kolik toho sníte. Jen díky pozvolné změně snáze dosáhnete svého cíle, i když to možná bude trvat o něco déle.